Gündem 18 binden fazla kadın sığınma evine başvurdu

18 binden fazla kadın sığınma evine başvurdu

25.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aile Bakanı Ramazanoğlu, 2015 yılında bakanlığa bağlı kadın konukevlerinden 18 bin 562 kadının hizmet aldığını açıkladı. Bakanlığın 2014 verilerine göre ülke genelindeki kadınların yüzde 35.5’i hayatının bir döneminde şiddete maruz kaldı...

18 binden fazla kadın sığınma evine başvurdu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, kadın konukevlerinde 18 bin 562 kadının hizmet gördüğünü bildirdi. Ramazanoğlu, sığınmaevlerinde kalan kadınların yüzde 3’ünün 15-18 yaş aralığında şiddet mağduru kadınlardan olduğunu kaydetti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2014 sonuçlarına göre ise ülke genelinde yaşamının herhangi bir döneminde eşinden veya birlikte yaşadığı kişiden fiziksel şiddete maruz kalan kadın nüfus oranı yüzde 35.5.
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in sığınmaevleri ve çocuk gelinlere yönelik soru önergesini yanıtlayan Ramazanoğlu, 18 yaşın altında evlendirilen çocuklara ilişkin istatistiki veri veremeyeceğini belirterek, “Türkiye’de resmi evliliklere ilişkin verilen İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından derlenmekte ve TÜİK tarafından her yıl düzenli olarak yayımlanmaktadır. Adli olaylarla ilişkin veriler Adalet Bakanlığı tarafından derlenmektedir. Bu çerçevede ilgili verilerin Adalet Bakanlığı’ndan talep edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” dedi. Ramazanoğlu, şunları kaydetti:
Yüzde 3’ü 18 yaş altı
“2015 yılında bakanlığımıza bağlı kadın konukevlerinden 18 bin 562 kadın hizmet almıştır. Bakanlığımız veri sisteminden alınan bilgilere göre; bu kadınlardan 15-18 yaş aralığında yer alan resmi nikahlı ya da gayriresmi birliktelik yaşayıp şiddet mağduru olduğu için kadın konukevinden hizmet alanların oranı yüzde 3’tür.
Türkiye’de erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere ilgili tüm tarafların katılımı ile kapsamlı çalışmalar gerçekleştirilmektedir. 2012 yılında zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkmasının da erken yaşta evliliklerin önlenmesi konusunda olumlu bir etki sağlayacağı değerlendirilmektedir. Türkiye’de erken yaşta evliliklerin önlenmesine yönelik idari tedbirler de alınmaktadır. Erken yaşta evliliklerin önlenmesine ilişkin etkin yasal ve idari tedbirler hedefi altında yer alan stratejiler şöyle sıralanmıştır:
- Erken yaşta ve zorla evliliklerin nedenleri ve etkilerine ilişkin bilimsel araştırmalar yapılacaktır.
- Nüfusa kayıt edilmemiş çocukların sisteme alınması için gereken tedbirle alınacaktır.
- Özellikle kız çocuklarının eğitim sistemi içinde kalması ve eğitim sistemi dışında kalan kız çocuklarının tespiti, takibi ve eğitime devamını sağlamak için gerekli tedbirler alınacaktır.
- Müfredata ilişkin eğitim programları yapılandırılırken erken yaşta evliliğe özendirici unsurların yer almamasına dikkat edilecektir.
- Görsel ve yazılı medyada, erken yaşta ve zorla evliliğe özendirici unsurların yer almamasına dikkat edilecektir.
- Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan şartlı nakit transferi uygulaması da kız çocuklarının eğitimlerine devam etmesine yönelik pozitif ayrımcılık unsurları içermektedir.

Haberin Devamı

Sığınma olanağı bulanlar şanslı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2014 sonuçlarına göre; ülke genelinde yaşamının herhangi bir döneminde eşinden veya birlikte yaşadığı kişiden fiziksel şiddete maruz kalan kadın nüfus oranı yüzde 35,5’dir. Orta Anadolu bölgesi yüzde 42,8 ile yaşamın herhangi bir döneminde fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten kadınların en fazla olduğu bölge. Yaşamın herhangi bir döneminde fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten kadınların en az olduğu bölge yüzde 26,8 ile Doğu Karadeniz bölgesi. Bu rakamlar sığınmaevinde korunma şansı bulan kadınların şiddet görenlere oranla çok az olduğunu ortaya koyuyor.