Gündem 19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs coşkusu

20.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atatürk’ün kurtuluş meşalesini yakmasının 98’inci yıldönümünde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı. Ankara’da binlerce genç ellerinde bayraklarla Anıtkabir’e akın etti

19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp Kurtuluş ‘un fitilini ateşlemesinin 98’inci yıldönümünde tüm Türkiye Ata’sına bağlılığını bir kez daha gösterdi.
Avluyu doldurdular
19 Mayıs kutlamaları Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla Anıtkabir’de düzenlenen törenle başladı. Kılıç ve beraberindeki gençler saat 09.15’te Aslanlı Yol’dan yürüyerek, Atatürk’ün mozolesine geldi. Bu sırada yüzlerce genç de ellerinde Türk bayrakları ve üzerlerinde Atatürk tişörtleriyle Anıtkabir’in avlusunu doldurdu.
Bakan Kılıç önce Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı. Daha sonra saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşı okundu. Kılıç, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalamak için merdivenlerden inerken, avludaki gençler İzmir Marşı’nı söyleyerek “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları attı.
Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Kılıç şunları yazdı:
“Aziz Atatürk, zat-ı alinizin 98 yıl önce Samsun’dan başlattığı tarihi yolculuk, sizlerin önderliğinizdeki inançlı yürüyüş ile Ankara’da cumhuriyetimizin kurulmasıyla hedefe ulaşmıştır. Aziz milletimiz, 15 Temmuz’da sayın cumhurbaşkanımız ve sayın başbakanımızın çağrıları ile meydanları doldurmuş, kutlu emanetinize canı pahasına sahip çıkmıştır. Gençlerimiz bu direnişin en ön safında yer alarak geleceğimizin teminatı olduklarını bir kere daha ispat etmişlerdir. Gençlere olan güvenimiz, 16 Nisan’da onları TBMM’ye götüren yasa teklifi ile sembolleşmiş ve Gazi Meclisimizin kapıları 18 yaşını dolduran her gencimize sonuna kadar açılmıştır. Başta zat-ı aliniz olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızın kutlu olmasını diliyorum.”

16 Nisan vurgulu 19 Mayıs mesajı

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bayram kutlamaları çerçevesinde gençlerle bir araya geldi. Organizasyona 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki gençlik merkezlerinin temsilci öğrencileri ile milli sporcular olmak üzere yaklaşık 200 kişi katıldı. Kılıç, burada yaptığı konuşmada, “Ülkemizin bilim, sanayi, sosyal ve kültürel gelişiminde, demokrasisinde, siyasetinde gelişimine katkı sağlamak noktasında önünüzde hiçbir engel kalmamıştır. 16 Nisan halk oylamasıyla artık reşit olan her vatandaşın TBMM’de görev alma hakkı vardır. Bunu sizler yaptınız, gelecek yıllarda ülkemizin atılımı konusunda ellerinizde büyük sorumluluk var. Sizlerdeki imkanlar sizlerin ebeveynlerinde ve onların ebeveynlerinde yoktu” diye konuştu.

Doğudan batıya bayram sevinci

19 Mayıs coşkusu


19 Mayıs renkli gösterilerle kutlandı. İşte yurttan bayram manzaraları:
SAMSUN: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişinin yıldönümü nedeniyle kentte düzenlenecek etkinlikler yağmur engeline takıldı. Atatürk’ün Samsun’a çıktığı nokta olan Tütün İskelesi’nin önündeki Kurtuluş yolundaki tören, Valilik binası önündeki tören alanındaki etkinlikler, Paramotor Gösterileri, Sahil Güvenlik’in arama kurtarma gösterisi Türk Yıldızları ve Solo Türk ekibi jet uçakları gösterisi bugüne ertelendi. Kentte Temmuz’da düzenlenecek 23. İşitme Engelliler Yaz Spor Oyunları öncesinde, işitme engelli çocuklar ve milli sporculardan oluşan 50 kişilik koro İstiklal Marşı’nı işaret diliyle okudu.
ERZURUM: Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından kortej yürüyüşüne geçildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan şapkalardan taktı. Fotoğrafçısını yanına çağıran Akdağ, cep telefonunu vererek “Beni böyle çek, şapkadaki yazı görünsün, Çağatay’a göndereceğim” diyerek poz verdi. Halkın ilgiyle izlediği gösteriler, sağanak yağmur nedeniyle durdu. Protokoldekiler için korumalar hemen şemsiye açarken, öğrenciler ve izleyiciler kaçışmaya başladı. Yağmurun 10 dakika sonra durması ile program kaldığı yerden devam etti.
500 metrelik bayrak
DİYARBAKIR: Geniş güvenlik önlemleri altında Ekinciler Caddesi’nden 500 metrelik Türk Bayrağı taşıyan öğrenciler, törenin yapılacağı alana kortej halinde geldi. Törende, öğrencilerin akrobasi gösterileri ilgi gördü.
ANTALYA: Kemer’deki kutlamalarda Belediye Başkanı Mustafa Gül, üzerinde Atatürk’ün imzasının bulunduğu pastayı alana getirterek, “Bugün aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum günü” dedi. Gül daha sonra protokol üyeleriyle pastayı keserek Atatürk’ün doğum gününü kutladı.
‘Zorvayvır’ yarım kaldı
ARTVİN: Şehir Stadı’nda şiirlerin okunmasının ardından ‘Zorvayvır’ adı verilen parkurdaki yarışmalar başladı. Ancak aniden çıkan şiddetli rüzgar nedeniyle aksayan ve yapılamayan yarışmalar, şiddetli yağışın ardından durduruldu ve törenler ertelendi.
BOLU: Kent Meydanı’nda öğrencilerin, spor gösterileri ilgiyle izlendi. 2’nci Komando Tugay Komutanlığı’na ait ‘drone’ ile kutlamalar havadan görüntüledi. Türk Bayrağı asılı olan drone’un uçuşu renkli görüntüler oluşturdu.
ANTALYA: Konyaaltı Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren kortej boyunca lise öğrencileri İzmir Marşı’nı seslendirdi. Gençlik Marşı’nı da söyleyen öğrenciler “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı attı. Korteje, cadde üzerindeki evlerin balkonlarına çıkan vatandaşlar alkışlarla destek verdi.
MUŞ: 81 ilden gelen Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyeleri, Anıtkabir’i ziyaret ederek mozoleye çelenk koydu.
İZMİR: Resmi törenin ardından Cumhuriyet Meydanı’na gelen ‘Cuma Akşamı Bisikletçileri Grubu’, Atatürk Anıtı’nda toplu fotoğraf çektirdi. Ardından grup 19 Mayıs nedeniyle düzenledikleri gezi için Yunanistan’a doğru yola çıktı.

Yazarlar