Gündem 2.144 hedef vuruldu 1.172 IŞİD’li öldü

2.144 hedef vuruldu 1.172 IŞİD’li öldü

06.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri verilerine göre, Türkiye Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı yürüttüğü mücadelede, 2 bin 144 hedefi vurdu, 19 hava harekâtı gerçekleştirdi. Bu operasyonlarda bin 172 IŞİD militanı öldürüldü

2.144 hedef vuruldu 1.172 IŞİD’li öldü

Türkiye’nin IŞİD’le mücadele kapsamında Suriye’de 2 bin 144 IŞİD hedefinin vurulduğu, 816’sı Suriye’de, 365’i Irak’ın kuzeyinde olmak üzere bin 172 IŞİD mensubunun öldürüldüğü bildirildi.

Suriye’deki çatışmalarda bugüne kadar yaklaşık 470 bin kişi hayatını kaybetti. 22 milyon nüfuslu ilçede 6.5 milyon kişi ülke içinde, 5 milyon kişiyse diğer ülkelere göç etti. Açık kapı politikasını sürdüren Türkiye, ülkelerindeki şiddetten kaçan 2 milyon 600 bin 561 Suriyeliyi kabul ederken, bunların 264 bin 815’i kamplara yerleştirildi. Türkiye, hem Suriye hem de Irak’ta devam eden IŞİD terör örgütü tehdidine karşı da Ağustos 2014’te kurulan ve 62 ülkenin destek verdiği “IŞİD ile Mücadele Küresel Koalisyonuna” 19 Şubat 2015’ten bu yana aktif destek sağlıyor.

19 hava harekâtı
IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik ve Diyarbakır üsleri ile Türk hava sahası koalisyon unsurlarının kullanımına açıldı. 28 Ağustos 2015’ten itibaren de Koalisyon hava harekâtına aktif olarak katılım sağlandı. Türkiye, Suriye’de ılımlı muhaliflere yönelik “eğit-donat” programına da destek oldu. Ayrıca Koalisyon karargâhlarında personel görevlendirdi. Koalisyon kapsamında, Türkiye’de halen ABD, Almanya, Katar ve Suudi Arabistan’a ait hava vasıtaları ve personeli de görev yapıyor.
Askerî kaynaklardan alınan bilgiye göre Koalisyon tarafından IŞİD hedeflerine yönelik olarak Suriye’de 3791, Irak’ta 8415 hava harekâtı düzenlendi. Türkiye ise Suriye’deki IŞİD hedeflerine bugüne kadar 19 hava harekâtı icra etti.

Suriye’deki çatışmaların artması ve IŞİD’in Kilis’e yönelik Katyuşa ve top atışları neticesinde bugüne kadar 8’i Suriyeli 21 sivil hayatını kaybetti. 17’si Suriyeli 77 sivil de yaralandı. Türk Silahlı Kuvvetleri, IŞİD’e angajman kuralları çerçevesinde misliyle karşılık vererek, 2144 IŞİD hedefini Fırtına obüsleri, Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) ve tank atışları ile vurdu. Bu atışlarla 816 IŞİD’li terörist etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

Dün de 20 IŞİD’li terörist öldürüldü

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre dün Suriye’nin Kara Mezra ve Dudiyan bölgelerinde bulunan IŞİD’e ait park halindeki iki ayrı mühimmat aracının, Fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatar bataryasıyla ateş altına alınması sonucu, toplam 20 terörist öldürüldü. Askeri kaynaklar, Kilis’e yönelik tüm tedbirlerin alındığını da kaydetti. Bu kapsamda sınırda konuşlu ateş destek unsurları ile zırhlı ve mekanize birlikler takviye edildi. IŞİD hedeflerinin önceden tespiti ve ateş altına alınması için insansız hava araçları ve insanlı keşif uçakları ile sınır bölgesinde 7 gün 24 saat gözetleme yapılmaya devam ediliyor. Sınırda 2016 yılında 388 IŞİD ve 82 PYD/PKK terör örgütü mensubu yakalandı.

Haberin Devamı

Irak’ta da eğit-donat

IŞİD’le mücadele kapsamında Türkiye tarafından Irak’ta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi personeline ve Musul Ulusal Muhafızları’na, “eğit-donat desteği” de sağlandı. Iraklı personelin eğitimi için tesis edilen, “GEDU Üs Bölgesi’ndeki” TSK unsurlarına yönelik IŞİD saldırılarında bir asker şehit olurken, 10 asker yaralandı. TSK tarafından angajman kuralları çerçevesinde yapılan, “Fırtına” obüs ve tank atışlarıyla Irak’ın kuzeyinde 365 IŞİD mensubu öldürülürken çok sayıda örgüt mensubu yaralandı. Askeri kaynaklar, TSK’nın, PKK ile birlikte IŞİD’le de etkin mücadele ederek, Türkiye’ye yönelik tehdidin bertaraf edilmesi konusunda uzun vadeli, sürdürülebilir her türlü güvenlik tedbirini alma azim ve kararlılığında olduğunu bildirdi.

Gaziantep’te 2 IŞİD’li yakalandı

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesi yakınlarında yasa dışı yolarla Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalışan iki kişi yakalandı. Türk vatandaşları olduğu belirlenen C.T. ve S.E. Şehit Fevzi Hudut Karakolu personelleri tarafından gözaltına alındı. (DHA)