Gündem 2.5 dakikada 90 metreye indi

2.5 dakikada 90 metreye indi

21.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli sporcu Derya Can, ‘Değişken ağırlıklı paletsiz ip destekli dalış’ alanında 90.2 metre derinliğe inerek kendi rekorunu kırdı. Can, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümünde 110 metreye dalacak

2.5 dakikada  90 metreye indi

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun milli sporcusu Derya Can, kendine ait dünya rekorunu 19 metre daha geliştirerek büyük bir başarıya imza attı.
ODTÜ Sualtı Sporları Kulübü (SAS) üyesi Can, dün sabahın erken saatlerinde Kaş’ın İnceboğaz açıklarına gelerek rekor denemesini yapacağı koyda dalış öncesi ısınma ve esneme hareketleri yaptı. Daha sonra 5 dalgıcının 90 metreye kadar inerek güvenlik önlemi aldığı rekor denemesi için dalan Can, 2 dakika 29 saniye derinlerde kaldı. Asansör yardımıyla 90.2 metre derinliğe ulaşan Can, üstündeki ağırlığı bırakarak satha geldi. 90 metreden aldığı işareti rekor gözlemcilerine teslim eden Can, 20 saniye boyunca bilincini yitirmediğini kanıtlamak için bekledi. Ardından da Dünya Sualtı Sporları Federasyonu (CMAS) gözlemcileri rekoru onaylandı.

‘Türe’ye adıyorum’
Büyük sevinç yaşayan Derya Can ve ekibi daha sonra Türk bayrağıyla poz verdi. Eşi Tayfun Göçen ve oğlu Poyraz’ın kendisini yalnız bırakmadğı Can, “Rekorumu, Türkiye denizlerinin korunması için büyük çabalar sağlayan ODTÜ SAS’ın kurucusu Gökhan Türe’ye adıyorum. Ayrıca Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerini ve Filistin’de ölen çocukları da unutmuyorum” dedi.
Milli sporcu fizik ve motivasyon olarak rekora iyi hazırlandığını da belirterek, “2015, Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü. 110 metre rekoru deneyeceğim. Bununla da Çanakkale şehitlerini bir kez daha anacağım” diye konuştu.

Haberin Devamı

2.5 dakikada  90 metreye indi

Engelli sporcudan büyük başarı

Doğuştan yüzde 40 engelli Cem Esmeray da dünyada ilk kez denenen bir rekoru elde etti. Esmeray, nefesiyle 22 metre derinliğe indi. Esmeray’ın bu dalışı, dünyada ilk kez “bedensel engelli tüpsüz dalış” olarak tescillendi. Esmeray, “Hayata küsmek yerine kendimi geliştirdim. Engellerin kalktığı bir dünya diliyorum” dedi.