Gündem 2 bin yıllık kitabede at yarışı kuralları

2 bin yıllık kitabede at yarışı kuralları

03.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konya’nın Beyşehir ilçesindeki Fasıllar Mahallesi’nde yer alan yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip kaya oyma Lukuyanus  Anıtı’ndaki kitabede at yarışlarının yazılı kurallarının olduğu belirtildi.

2 bin yıllık kitabede  at yarışı kuralları

Fasıllar Mahallesi, içinde barındırdığı tarihi ve kültürel özellikleriyle dikkati çekiyor. Tarihi Hitit Misthia kentinin üzerinde kurulu mahallede; Hitit, Bizans ve Roma döneminden kalma çok sayıda anıt ve harabe bulunuyor. Bir dönem Hititlerin en önemli merkezi olduğu bilinen mahalledeki en meşhur eser, 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu sanılan “Bereket Tanrısı” adıyla bilinen 72 ton ağırlığındaki Fasıllar Anıtı olarak ifade ediliyor.

Pisidya dönemine ait
Bu anıtın 100 metre kuzeyinde, kaya üzerine oyulmuş at kabartması bulunuyor. Kaynaklarda “Lukuyanus Anıtı” olarak bilinen bu yapının, Roma-pagan döneminde yapıldığı biliniyor. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar anıtın Romalı at binicisi Lukuyanus isimli gencin erken yaşta ölümü üzerine yapıldığını söyledi.
Anıtın çevresinde at yarışlarının düzenlediğini anlatan Bahar, “Burası bir hipodrom. Bu yapıdan da burada at yarışlarının yapıldığını ve at yetiştirildiğini anlıyoruz. Kabartma için Pisidya dönemine ait bir kabartma diyebiliriz. Roma-pagan dönemi, 2 bin yıllık geçmişe sahip” diye konuştu.

Centilmence yarışlar
At kabartmasının altında kaya üzerinde Grekçe yazılı kitabenin bulunduğunu da aktaran Bahar, “Kitabede yarış kuralları var. Bir at birinci olduysa başka yarışlara katılamaz. Atın sahibi de yarışmada atı birinci olduysa ikinci atı katılamaz. ‘Bir at, 10 kupa aldı, sahibi şu kadar kupa kazandı’ diye sevinmiyor. Aksine ‘ben birinciliği tattım, diğer insanlar ve atları da kazanmalı’ düşüncesiyle, diğerlerine de kazanma şans veriliyor. Modern dünyadakilerin aksine yarışlar, centilmenlik üzerine kurulu. Spor kurallarını ortaya döken ve yarışın yapılış şekline ilişkin kuralların bulunduğu benzer bir kitabe görmedim. Lukuyanus Anıtı’ndaki kitabenin, at yarışlarının kurallarını anlatan en eski kitabe olduğunu söyleyebiliriz” dedi.