Gündem 2 oda büyüklüğünde süper bilgisayar

2 oda büyüklüğünde süper bilgisayar

07.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı’nda hizmet veren Türkiye’nin en hızlı Süper Bilgisayar Sistemi hakkında bilgi veren SVR Genel Müdürü Gamze Cankul, “2 bin bilgisayarı üst üste koysan bu verimi elde edemezsiniz” dedi...

2 oda büyüklüğünde süper bilgisayar

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoparkı’na Türkiye’nin en hızlı ve güçlü bilgisayarını kuran SVR Bilgi Teknolojileri, “Süper bilgisayarı” Milliyet’e tanıttı. 24 kabin, 290 sunucu, 5 bin 120 çekirdek ve saniyede 147 trilyon işlem yapma gücüne sahip olan süper bilgisayar, 80 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve 4 kamera ile korunuyor.

Haberin Devamı

Birkaç kişi giribiliyor

Parmak izi ile giriş yapılan ‘Süper bilgisayarın’ sistem odasına birkaç kişi dışında kimse giremiyor. Bilgisayarı yangına karşı özel gazlı sistem koruyor. Sensörler yangını algıladığı zaman havadaki oksijeni tutarak yangının çıkmasını engelleyen gaz salıyor. Isı ve darbeye karşı dayanıklı özel camlar bulunduğu odada, sistemi elektriksiz 10 dakika götürebilecek güç kaynağı de yer alıyor. ‘Süper bilgisayar’ siber saldırıdan da özel yöntemlerle korunuyor. İnternetten bilgisayara erişim, yüksek kapasiteli güvenlik duvarıyla sağlanıyor. Saldırılara karşı yönlendirici cihazlar olası saldırıları yok ediyor. Kullanıcılar da özel bir ağ ile sisteme giriş yapıyor.

2 bin bilgisayar

Haberin Devamı

Birçok alanda kullanılabilen süper bilgisayarı Milliyet’e anlatan SVR Genel Müdürü Gamze Cankul, “Süper bilgisayar, zaman ve maliyet açısından ciddi tasarruf sağlayacak. Süper bilgisayarın sistemi sayesinde, uçak, gemi, otomobil tasarımı ve bunların her türlü analiz, simülasyonu çok daha hızlı yapabilir hale geldi. Türkiye’de daha önce yapılamayan bazı işlem ve efektler bu sistem sayesinde yapılabilir durumda. Televizyon, sinema ve reklam sektörünün zamana karşı yarıştığı tüm işlerine cevap verebilecek altyapıya sahip Türkiye’deki tek süper bilgisayar sistemi. Süper bilgisayar, tek bir noktadan ne kadar sunucunun gücüne ihtiyaç varsa ona göre işi dağıtıyor. İşleri tek tek o sunucular yapıyor. 2 bin bilgisayarı üst üste koysan bu verimi elde edemezsiniz” dedi.

‘Çok talep var’

Süper bilgisayar için 8 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Cankul şöyle devam etti: “Süper bilgisayara toplam 30 milyon daha yatırım yapmayı hedefliyoruz. Gün geçtikçe bu yatırımları talepler doğrultusunda artıracağız. Burası 850 metrekarelik bir tesis. Sistem odası ise 80 metrekare. Hedefimiz tesisin tamamını sistem odası haline getirmek. Süper bilgisayarı kullanmak isteyenlerden onlarca talep aldık. Bizim için projenin büyüklüğü önemli. Biz kendi imkanlarıyla kurum ve firmalara yapamayacakları bir projeyi yapmaları için altyapı sunuyoruz.”

2 oda büyüklüğünde süper bilgisayar


24 kabin, 290 sunucu, 5 bin 120 çekirdek ve saniyede 147 trilyon işlem yapma gücüne sahip olan süper bilgisayar, 80 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve 4 kamera ile korunuyor.

Haberin Devamı

2 oda büyüklüğünde süper bilgisayar
‘Sıralamaya rahatlıkla girer’

Dünyanın en hızlı bilgisayarının Çin’de olduğunu söyleyen SVR Baş Mühendisi Dr. Özden Akıncı, ise “süper bilgisayarı” şöyle anlattı: “Çin’deki ‘süper bilgisayar’ son birkaç yıldır en hızlı 500 bilgisayar sıralamasında 1. sırada yer alıyor. Bizim yaptığımız bilgisayar ise geçen sene Kasım ayında açıklanan en hızlı 500 bilgisayar arasına rahatlıkla girebilecek düzeyde. Genellikle mühendislik uygulamalarında, medya sektöründe, bilimsel çalışmalarda ihtiyaç duyuluyor. Mesela Fatih Belediyesi 200 metrelik suru lazer ile tarayıp 300 GB’lık veri elde etti. Ama bunu kendi bilgisayarlarıyla açamadılar.

Daha önce İTÜ’de yürütülen süper bilgisayarın sistem yöneticiliğini yapan Akıncı, “İTÜ ve TÜBİTAK’ta da süper bilgisayarla ilgili çalışmalar yapıldı. Onlardan farkımız bizim yaptığımız bilgisayar Türkiye’nin en gelişmişi ve onların kamu bizim ise özel sektör olmamız” dedi.