Gündem İşte İstanbul'daki yağışın bilançosu: 2 saatte 2 bin 563 şimşek ve yıldırım

İşte İstanbul'daki yağışın bilançosu: 2 saatte 2 bin 563 şimşek ve yıldırım

18.07.2017 - 17:29 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2 saatlik yağmur sırasında toplam 2563 adet şimşek ve yıldırım hadisesi meydana geldiğini ve yıldırımlar nedeniyle 18 yangın çıktığını açıkladı. İBB verilerine göre en çok yağış 118 kilogram ile Silivri'nin Çanta beldesine düştü. İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bölgede incelemelerde bulundu.

İşte İstanbuldaki yağışın bilançosu: 2 saatte 2 bin 563 şimşek ve yıldırım

İstanbul'da gece başlayan ve sabah saatlerinden itibaren etkisini artırıp, gün boyu devam eden sağanak nedeniyle birçok noktada su baskınları yaşandı, trafiğin durma noktasına geldiği kentte, bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı. Kentte gece saatlerinden itibaren etkili olan gök gürültü kuvvetli sağanak, başta trafik olmak üzere yaşamı olumsuz etkiledi.

Haberin Devamı

Yağış nedeniyle bazı noktalarda trafik durma noktasına geldi. Yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle araçlar ilerleyemezken, birçok araç yolda kaldı. Şehrin ana arterlerinde trafik tıkanırken, toplu taşımada da kent genelinde aksama yaşandı. Şehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı yağış nedeniyle trafikte seyretmeye çalışan bazı metrobüslerin içine su girdi, bazı metro ve metrobüs duraklarını ise su bastı. Bazı metro, hafif metro ve tramvay seferleri durdu. Aşırı yağışın ardından Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa Yönü olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süreyle trafiğe kapatıldı. Bir süre sonra durumun normale dönmesiyle tünel her iki yönde de hizmet vermeye başladı.

Haberin Devamı

UÇAKLAR HAVADA TUR ATTI

İstanbul hava sahası üzerine yoğunlaşan elektrik yüklü bulutlar olarak adlandırılan Cumulonimbus (CB) bulutları, pilotlara zor anlar yaşattı. Bulutlar nedeniyle Atatürk Havalimanı'na iniş yapamayan uçaklar, havada tur atmak zorunda kaldı. Yakıtı azalan uçaklar ise İstanbul'a yakın başka havalimanlarına yönlendirildi.

İBB EKİPLERİ ALARMA GEÇTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) yapılan açıklamada, son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Yağışla beraber rüzgarın saatteki hızının 70-80 kilometreye kadar çıktığı belirtildi. Yağışın özellikle Silivri, Büyükçekmece, Başakşehir, Üsküdar, Şişli, Fatih ve Bakırköy bölgelerinde etkili olduğu bilgisi verildi.

EN ÇOK YAĞIŞ SİLİVRİ'YE DÜŞTÜ

Sele neden olan sağanak yağış ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), açıklama yaptı. İstanbul genelinde sabah 7:30-9:30 saatleri arasında 45-55dk süre ile etkili olan şiddetli yağış sonucu farklı bölgelerimideki meteoroloji istasyonlarından kaydedilen yağış miktarlarına göre İstanbul'da en fazla yağış, metrekareye 118 kilogramla Silivri'nin Çanta beldesi oldu. En az yağışın olduğu yer ise metrekareye 27 kilogramın düştüğü Terkos oldu.

Buna göre, metrekareye düşen yağış miktarı Silivri Çanta'da 118, Çatalca'da 70, Kağıthane-AKOM'da 64, Merter'de 63, Bostancı'da 58,6, Hadımköy'de 57, Kilyos'ta 47, Göktürk-Hamidiye'de 44,2, Çavuşbaşı'nda 39,6, Eminönü'nde 31,8, Terkos'ta 27 kilogram olarak ölçüldü.

Haberin Devamı

İşte İstanbuldaki yağışın bilançosu: 2 saatte 2 bin 563 şimşek ve yıldırım

2 BİN 563 ŞİMŞEK VE YILDIRIM...

Şiddetli yağış esnasında dakikada 73 şimşek ve yıldırım hadisesi ile yağış boyunca toplam 2563 adet şimşek ve yıldırım hadisesi gözlemlenmiştir.

15 YANGIN ÇIKTI

Yıldırım düşmesi nedeniyle meydana gelen 15 yangın olayına büyümeden müdahale edildi.

MAHSUR KALANLAR BOTLARLA KURTARILDI

Silivri Gümüşyaka Mahallesi'nin Siteler mevkisinde de çok sayıda ev ve iş yerinde su baskını yaşandı. Ekipler, söz konusu yerlerde çalışma başlatırken, mahsur kalan vatandaşlar, bot ve iş makineleriyle bulundukları yerden kurtarıldı. Şiddetli yağış nedeniyle bir evin bahçe duvarı çökerken, kurtarma çalışmalarına katılan bir itfaiye aracı da yan yattı. Çatalca ilçe merkezindeki bazı ev ve iş yerlerini de su bastı. Su baskınlarına müdahale eden itfaiye ekipleri, evde mahsur kalanları bulunduğu yerden itfaiye araçlarıyla aldı.