01 Nisan 2001 Pazar


BİZE ULAŞIN



HABER İNDEKSİ



ARŞiV



YARDIM



KÜNYE



·  SON DAKİKA  
·  ANA SAYFA  
·  GÜNCEL  
·  SİYASET  
·  EKONOMİ  
·  YAZARLAR  
·  SPOR  
·  DÜNYA  
·  YAŞAM  
·  MAGAZİN  
·  SAĞLIK  
·  KADIN & MODA  
·  ASTROLOJİ  
·  OTOMOBİL  
·  ÇİZERLER  
·  BİLİM & TEKNİK  
·  TV'DE BUGÜN  
·  İŞ YAŞAMI  
·  OMBUDSMAN  
·  HAVA DURUMU  
·  CUMARTESİ  
·  PAZAR  
 
 




Dış gözle Türk trafiği

Dikkat!!! Testus bir sınav değil... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamakta... Testustaki şıklardan biri mutlaka doğru yanıt ve doğru olanı bazen şıkların en komiği... Yanıtlar her testusun altında, göz ucunda... Ezcümle, en iyi sınav testustan beter...

     TESTUS CANAVARUS / Ahmet Turhan Altıner

     Avrupa istatistiklerinde sürücü ölümlerinde başı çekiyormuşuz. Dış gözle Türk trafiği anlaşılmaz bir olgu. Örnek olarak, bütün şoförlerin aynı anda ve birden birbirlerini klakson kakafonisiyle cezalandırması bir yabancı kulak için çok şaşırtıcı. Trafiğimize bakarak bizi sosyolojik olarak değerlendiriyorlarmış. Ekonomik ve siyasi durumumuzu da trafiğimize bakarak anlamaya çalışıyorlar, zahir. Trafiğimizin özeti şu değil mi? Yayaların şoförlere, şoförlerin yayalara, şoförlerin birbirlerine bitmeyen düşmanlığı, sürekli küfür ve sataşma... Trafik darbımeselimiz: Hep harp, hep darp, hiç sulh! Trafiğin Türkiye’deki yasası bu, ne yazık ki!!! Ehliyetler bir eğitimin sonucunda hak edilmemiş. Bastır parayı, al ehliyeti. Tıpkı milletin vekilliklerinin, bürokratik unvanların olduğu gibi. Sonuç: Virajjjjjjjjjjjjjj, güm!!! Su testisi hep su yolunda mı kırılır da vahşetengiz vah, vah şetengiz deh, deh şetengiz deh, deh deh deh trafik testusuna buyur ola bu kez de, lingo lingo otolar, aman dikkat devrilmesin totolar...
     
     1 Yukarıdaki yazıda geçen "darbımesel" ne demek, kestirebilecek misiniz?
     a. Öndeki arabaya örnek darp, yani esaslı biçimde vurma
     b. Trafik kavgalarında Osmanlı tokadı
     c. Ofansif sürücülük afetinin eski adı
     d. Atasözü
     
     2 Dünya Bankası’ndan Mr. Chibber’a göre, her yıl 25 Boeing uçağı dolusu Türk trafikte telef oluyormuş. Demek ki Türkiye genelinde yılda yaklaşık 6-7 bin kişi ölüyor. Ölümler dışında 200 binden fazla kişinin de yaralandığı 2000 yılında toplam kaç trafik kazası saptanmış?
     a. 14 bin
     b. 140 bin
     c. 210 bin
     d. 450 bin
     
     3 Şimdi İstanbul’da daha çok Amerikalı ziyaretçi var. Geçmişi olmayan ama tuzu kuru biçimde geleceği garantili memleketlerinden, "hem geçmişle hem de gelecekle sorunlu ve bunalımlı buralar"a geldiklerinde acayip şaşırıyorlar. Eşine rastlanmadık sıcaklık ve nemlilikteki misafirperverliğimize mi desem (!!!) cep telefonsuz gerdeğe bile girmeyen yeni yetme kentlilerimize mi (!!!) Yok yok, onları en çok şaşırtan, trafik keşmekeşimiz. İnternetten taradıklarıma göre, aşağıdakilerden hangisi Amerikalılar’ın şaşırıp anlam veremedikleri sürücü davranışlarımızdanmış?
     a. Türkiye’de otomobil kullanmanın lüks sayılması...
     b. Trafik polisi otolarında neden iki yerine üç polis olduğu...
     c. Sürücülerin sola dönmeden önce sağa çekip yolun boşalmasını beklemeleri...
     d. Sürücülerin yolda neden birden fazla şerit işgal ettikleri...
     e. Hepsi ve daha neler...
     
     4 Olguya sinematik bir soru. Yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketlerine ne denir?
     a. Cesur Yürek
     b. Gladyatör
     c. Titanik
     d. Trafik
     
     5 Amerikalılar’ın saptamasına göre, bizdeki trafik hatalarının yüzde 95’ini neye borçluymuşuz?
     a. İmalat hatası
     b. IMF hatası
     c. Yol hatası
     d. Sürücü hatası
     
     6 Ey "tabanvayöla gezen yaya arkadaş! Kendi emniyetin için trafikte nerede yürümelisin acep?
     a. Kaldırımlar araçlar tarafından işgal edilmiş olduğu için taşıt yolunda yengeç yengeç...
     b. Belediye otobüslerinde şoför ani fren yaptıkça...
     c. Yaya yolunda veya bankette...
     d.Yürümeyiverin, efendim!
     
     7 Ey yaya turist, kendi emniyetin için! Biz alıştık, bize "bişşeycik" olmaz!!! Yollarda kendini araçlara belli etmek amacıyla mutlaka ne yapmalısın?
     a. Her on adımda bir aydınlatma fişeği atmalısın...
     b. Hoplamalı ve zıplamalısın...
     c. Beyaz veya açık renkli eşarp, eldiven, atkı gibi şeyler giymelisin...
     d. Ne yapsan fayda etmez!
     
     8 Hem dışardan gözleniyoruz hem içerden. Geçenlerde Milliyet’te çıkan bir habere göre Türkiye genelinde görevli 8 bin "fahri trafik müfettişi"nden biri, sizi takip ediyor olabilirmiş... 1996’dan beri hizmet veren bu amansız müfettişler kimsenin gözünün yaşına bakmadan, yapılan her hatayı not ediyor ve polise bildiriyormuş. Aziz Yıldırım, Erman Toroğlu, eski devlet bakanı Kazım Oskay, TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu gibi pek çok ünlünün aralarında bulunduğu bu fahri trafik savaşçılarından acep hangisi aşağıdakiler arasında?
     a. Fahrettin Cüreklibatur
     b. Fahri Korutürk
     c. Müjdat Gezen
     d. Salih Tozan
     
     9 Bizdeki herkesin birbirine düşman gezdiği ofansif yani saldırgan şoförlüğe karşı Amerika’da korunmacı sürücülük yani "defensive driving" eğitimi veriliyormuş. Herkesin herkesten ve her şeyden sorumlu olduğu bir sürücülük anlayışı bu. Aşağıdakilerden hangisi bu eğitimin sloganlarından?
     a. Pak pakayim sinyaller çalişay mi?
     b. Yolda hak alınmaz, verilir!
     c. Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete!
     d. Tevekketül taalallah
     
     10 Aşağıdakilerden hangisi
     defansif sürücülüğün temel faktörlerinden değil?
     a. Refleks
     b. Daima en kötüyü hesap etme
     c. Direksiyon hakimiyeti
     d. Yasalara tam olarak uyma alışkanlığı
     
     11 Türkiye’ye gelmeden önce bir Amerikalıya Türk trafiğinde nelere kesinlikle neye dikkat etmesi söyleniyormuş?
     a. Hiçbir şekilde bir kazanın parçası olmaması
     b. Geceleri araba sürmemesi
     c. Duygularına yenilmemesi
     d. Hepsi
     
     12 İnternetteki bir gırgıra göre sarhoş şoföre her ülkede farklı cezalar veriliyormuş. Bulgaristan’da, suçun tekrarında idam; El Salvador’da ilk milk demeden kurşuna dizme. Malaya’da sarhoş şoför derhal hapse atılıyor, ek ceza olarak karısı da yanına konuyormuş!!! Polonya’da hapisten başka siyasi konferanslara katılma mecburiyeti varmış. Türkiye için, sarhoş şoför 10 km. kadar şehir dışına çıkartılır, yaya olarak dönme mecburiyetinde bırakılır, yazıyor. Saçma! Bizdeki ceza nasıl?
     Yeni "Karayoları Trafik Kanunu"na göre alkollü araç kullananların ehliyetlerine ilk seferinde bir yıl el konur, tekrarlarsa iki yıl; ayrıca 825 milyon TL para ödetilir. Peki, uyuşturucu veya keyif verici madde alarak araç kullananlara ne yapılır?
     a. Taşıt plakasına el konur
     b. Esrar plakasına el konur
     c. 2 milyar lira ödetilir, ayrıca sürücüye hapiste bir yıl el konur.
     d. Ehliyetine süresiz olarak el konur.
     
     Yanıtlar: 1) d, 2) d, 3) e, 4) d, 5) d, 6) c, 7) c, 8) c, 9) b, 10) a, 11) d, 12) c ve d
     
     


 PAZAR


e-tribün
KİM NE OKUYOR?..
Bizi kurtarmaya gelecekler (mi?)
‘Kadınlar beni beğensin istiyorum’
Her şey çok çabuk değişiyor
Film maratonu başlıyor...
Yarı müstehcen tarih
Markalarda bu mevsim...
Beyaz Saray’dan podyuma
Patates ‘kriz masası’nın gözdesi
Dış gözle Türk trafiği
Köpeklere timsah derisi
Haftanın REHBERİ
Maksat Derviş’e moral olsun
‘Hiçbirimiz temiz değiliz’
İyi bir uyku var aramızda!
Mozart üzerine
Hem düne ait, hem yarına
Ünlü tasarımcı Citterio "Mozaiköte
Elmasların gücü
Bugün Anneler Günü
Topkapı Sarayı Müzesi
İnşallah "baladı"
Kendi mitologyasını yaratan şair


 SAYFA BAŞI 





© 2001 Milliyet