
|

Web’de kültür sanat
"Sarıkız"ı görmeden geçmeyin...
AVNİYE TANSUĞ
Haftaya Cuma (23 Ağustos), Edremit’in Çamlıbel Köyü’nde yapılacak bir şenliğe davetlisiniz! Daveti yapan Çamlıbel Köyü halkı ile Tuncel Kurtiz. O gün, kazanlarda etler, keşkekler, pilavlar pişecek, patatesler kızaracak, aşureler kaynatılacak ve Cuma öğle saatlerinde tüm köye ve yolu oralara düşen herkese açık sofralar kurulacak... Ağustos’un son günlerinde yapılan, geleneksel bir hayır yemeği bu. Bu gelenek, şimdi 22 Ağustos’ta başlayıp, 3 gün sürecek olan bir şenliğe dönüştürülüyor. Dönüştürenler de, bir süredir kentte yaşamaktan vazgeçip, bu köydeki Zeytinbağı Oteli’nde yaşayan Tuncel Kurtiz ile Zeytinbağ ekibi. Homeros’un İliada destanını on yılda tamamlanacak bir film ile yeniden yorumlamayı planlayan Kurtiz, geçen yıl çekilen ilk bölüm; "Sarıkız"ı da, o akşam katılanlara gösterecek. Gelen bültende, "ressam - heykeltıraş Yavuz Tanyeli 3 metrelik bir meşe ağacını heykele dönüştürecek, ressam Muzaffer Akyol ve Bediş köyün duvarlarına çocuklarla birlikte resimler yapacak, Cihat Aşkın keman, Reyent Bölükbaşı çello ile Bach’tan Vivaldi’ye, Refik Fersan’a doğru dolaşacaklar, Sema taş plak sesi ile tangolarını söyleyecek. Ali Perret caz piyanosu ile eserlerini seslendirecek," deniliyor. (1)
"Sarıkız"ı Internet’te biraz araştırdım. Nazan Özcan’ın Radikal’de yazdığı bir haberi kaynak alan "Kamera Arkası" sitesinde epey bilgi verilmiş. "Oyuncu Tuncel Kurtiz ilk belgeseli ‘Çamlıbel’de Bir Hayır’ı, TRT’nin Genç Sinemacılar’ı için çekti" diye başlayan sayfa (2) -özetle şöyle devam ediyor: "...Balıkesir’in Edremit ilçesinin Çamlıbel köyünün meydanı bir kalabalık bir kalabalık... O kalabalık arasından bir de ellerinde kameralar, ses aletleri taşıyan bir ekip var. Yapılan ‘hayır işi’ Kaz Dağı’nda yaşadığına inanılan Sarıkız için senelerdir aksatılmadan kotarılıyor. Çamlıbel köyündeki herkes bütçesi neye yeterse o kadar yardımda bulunuyor... Köyün kadınları iki gün bu yemekleri pişiriyor. Cuma günü de hem köydeki hem de civardan gelen herkese bu yemekler ikram ediliyor... Gelelim Sarıkız’a... Hakkındaki riyavetler muhtelif. Bir iftiraya uğrayınca babası onu Kaz Dağı’nın tepesine götürüp bırakmış. Ziyarete gittiğinde kızından su istemiş. Sarıkız da Kaz Dağı’nın tepesinden eğilip bir eliyle Edremit Körfezi’nden bir eliyle de Saroz Körfezi’nden su getirince babası onun ‘farklı’ olduğunu anlamış. Sarıkız’ın hikâyesi böyle. Kurtiz de ‘Kısa güzeldir, kısa zordur, kısada bambaşka bir tat vardır,’ diyor... Yönetmen ‘hayır’ı biraz daha günümüze uyarlamış bir şekilde anlatıyor. ‘Bu bir imece, yazın bitip hasatın toplanmasından sonra yapılan bir yakarı, Tanrıya bir teşekkür aslında. Ben aslında ortaklaşa yaşamın hikâyesini çekiyorum... Bu benim İlyada’mın başlangıcı oluyor".
"Sarıkız" efsanesinin geniş biçimde irdelendiği bir kaynak; "Tahtacılar.com". (3)
"Kazdağı ve Sarıkız Efsaneleri" başlıklı incelemesinde, Doç. Dr. Ali Duymaz "Sarıkız"ın tam altı değişik öyküsünü derliyor, Metin Karadağ da bir başka sayfada bunları karşılaştırıyor. Duymaz, aynı konuda Balıkesir Üniversitesi’nin web sitesinde de bir araştırma yayınlamış... (4)
Son olarak, 16 Eylül 2000 tarihli Milliyet’te Edremit Meydanı’na dikilen "Sarıkız" heykeli hakkında bir haber. Başlık: "Sarıkız’ın namusu ortada kaldı"... (5)
Tıklayın!
(1) http://www.zeytinbagi.com
(2) http://www.kameraarkasi.org/sinema/yonetmen/dir_turk/t/ tuncerkurtiz/camlibeldebirhayir.html
(3) http://www.tahtacilar.com/aliduymaz.html
(4) http://w3.balikesir.edu.tr/~aduymaz/balikesir2.htm
(5) http://www.milliyet.com/2000/09/16/haber/hab08.html
tansug@webdekultursanat.com
KÜLTÜR & SANAT


İkinci kuşağın kurtuluşu
Çok dinlenenler
Haberiniz olsun
Çok izlenenler
Çok okunanlar
Sizi bir yerden tanıyor muyum?
"Lafı uzatmayı sevmiyorum"
Bir roman yazarının açıklamaları
Bırak, sanat dışarı çıksın!
Vahşetin çağrısı
Yüzyıllar öncesinden günümüze
Ailemizin oyuncusu
İyimser ve huzurlu rock
Tüm sorunlara ‘Barikat’
Nükleer savaş paranoyası
Homer Simpson’a benzemeyelim de!
"Hamzaname" New York’ta
Ve ruh zamana düştü!
Bayan Nes’in anıları
Sanal bir çizgisel âlem
Resimsel bir anlatım
Tyana günışığına çıkıyor
Kadını yazmaktan feminist harekete
Altınoluk’ta festival zamanı
Hisar’da müzik ziyafeti
‘90’lı yılların Bergen’i
Ağırbaşlı eğlence
Caz usulü gevşeyin
Tuttuğu altın olan yazar
Evlere şenlik aile
Minik fare âşık olunca
Deniz kenarı
İki kıyıdan esintiler
Hayat atölyesi
"Sarıkız"ı görmeden geçmeyin...
Yeni yayınlar
SAYFA BAŞI

|
|

|