17 Şubat 2004 Salı
 
 
 BİZE ULAŞIN | ARŞiV | KÜNYE | HABER İNDEKSİ |  SIK KULLANILANLARA EKLE |  AÇILIŞ SAYFASI YAP  
  ·  SON DAKİKA       
  ·  ANA SAYFA    
  ·  GÜNCEL         
  ·  SİYASET         
  ·  EKONOMİ         
  ·  YAZARLAR         
  ·  SPOR         
  ·  DÜNYA         
  ·  YAŞAM         
  ·  MAGAZİN         
  ·  SAĞLIK         
  ·  KADIN & MODA         
  ·  ASTROLOJİ         
  ·  OTOMOBİL         
  ·  ÇİZERLER         
  ·  BİLİM & TEKNİK         
  ·  TV'DE BUGÜN         
  ·  İŞ YAŞAMI         
  ·  OMBUDSMAN         
  ·  HAVA DURUMU         
  ·  CUMARTESİ         
  ·  PAZAR         
  ·  BUSINESS   
  ·  POPULER KÜLTÜR   
  ·  EGE   


   
Kıbrıs'a yakından bakış

       
İçimizden biri olan Kıbrıslıya yakın plandan bir kez daha bakmaya buyur ola bu haftaki testusumuzda...

    Testus Çözümsüzdeğilus
   
    Vuni doğal bir zirve. Düşüncelerin özgürce ortaya atılıp rahatça tartışılabileceği... İnsanların gevşeyip biraz sakinleşerek birbirini dinleyebileceği... Bir zirve toplantısı için eşsiz bir dekor... Keşke Kıbrıs müzakereleri hep Vuni'de yapılsaydı. Bu zirvenin eteklerinde antik kent Soli'nin amfitiyatrosu ıssız ve sessiz bekliyor. "Kullanın beni, eskitin" diyor. Bir hayal kuruyorum: Binlerce insan 2004'ün yazında Vuni zirvesine çıkacak, bir şenlik yaşanacak.
    Vuni ve antik kent Soli, Kuzey Kıbrıs'ın batı sahilinde yer alıyor. Her yön manzara... Soli'yi hemen bileceksiniz canım, hani Venüs'ün köpükten doğduğu sahil... Hatırlayın canım, hani 2. Annan Planı'nın dördüncü aşamasında iki yıl sonra Rumlara bırakılacak yerlerden. Vuni zirvesinde Kıbrıslıları düşlüyorum... Ta New York'tan bakmak yerine, yakın plan, Vuni'de iki toplum bir arada... Belki kimin malını kime bırakacaklarına bizzat kendileri orada karar vereceklerdi...
    Son 15 yılda Kıbrıs empası üzerinde yedi testus yazmışım. Şimdi Vuni'de yeniden buluşmak hayaliyle buyur ola içimizden biri Kıbrıslıya yakın plan bir kez daha bakmaya...
   
   
    1 - Kıbrıslı içimizden biri. Kıbrıslı çok tanıdık biri. Atilla Manizade, Nil Burak, Sezai Türkeş, Alparslan Türkeş. Bilindiği gibi Zeki Alasya ve Haldun Dormen'in aileleri Kıbrıslı. Peki, Lokman Hekim'in de Kıbrıslı olduğunu bilir miydiniz? Lokman Hekim efsanevi bir kişilik: Anadolu'da çeşitli Lokman Hekim söylenceleri var. Kıbrıslı Lokman Hekim ise 116 yıl yaşamış! Sultanahmet Sanat Mektebi'nin kurucularından. Halk sağlığı için sayısız yazı yazmış, mecmua ve kitap yayımlamış. Esas adının Dr. Hafız Cemal olduğu söylenir. Peki Lokman neyin nesidir?
    a. Lokman bütün otların ve çiçeklerin dilinden anlarmış. Çiçekler, otlar hangi hastalığı iyi edeceğini Lokman'a söylermiş.
    b. Lokman, Kuran'da bir surenin adı. Lokman, Habeş soylu bir marangozmuş.
    c. Söylenceye göre Lokman Hekim ölümsüzlük ilacını bulmuş. Bu ilacı yazdığı kağıt Ceyhan Nehri üzerindeki Misis Köprüsü'nde elinden uçmuş.
    d. Hepsi.
   
    2 - Lokman Hekim gibi yaşama dalya demiş bir büyük Kıbrıslı hekim daha var! Viyana'da tıp tahsil ettikten sonra üniversite reformundan sonra İstanbul'a gelerek Prof. Nissen'in ekibine katılan... Cerrahpaşa Tıp Fakültesi içinde Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ni yaratan... Hayatı boyunca Kıbrıs'ın özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadele etmiş... İki yıl önce 100 yaşında vefat etmiş olan Limasollu büyük hekim kimdi?
    a. Dr. Niyazi Manyera
    b. Prof. Dr. Fazıl Küçük
    c. Prof. Dr. Mındıkoğlu
    d. Limasollu Ord. Prof. Dr. Derviş Manizade
   
    3 - 1943-1973 döneminde Türkiye'de yabancı firmaların tekelinde bulunan "Ağır İnşaat Sektörü"nün Türk müteahhitlerine açılmasına öncülük eden, uluslararası çapta işlerle ünlü Kıbrıs doğumlu mühendis işadamı kimdi?
    a. Sezai Türkeş
    b. Şarık Tara
    c. Fevzi Akkaya
    d. Ayhan Şahenk
   
    4 - Peki, Türkiye'deki ünlü Kıbrıslı hukukçuları bilebilecek misiniz?
    a. Sofuzade Celal
    b. Prof. Tarık Zafer Tunaya
    c. Prof. Bülent Köprülü
    d. Hepsi
   
    5 - Girne'de, Ozanköy'de 1927 doğumlu bir şair vardı. Uzay çağı konulu şiirleriyle uluslararası üne sahipti. Londra'da yaşayan şair 1988 Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmişti. Kimdi?
    a. Osman Örek
    b. Özker Yaşın
    c. Osman Türkay
    d. Tracey Emin
   
    6 - 1974 doğumlu milli futbolcumuz Kıbrıslı "Muzzy" İzzet, İngiltere'de hangi takımda oynuyor? Takımında oynadığı 277 maçta tam 44 gol atmış.
    a. Chelsea
    b. Manchester United
    c. Leicester City
    d. Arsenal
   
    7 - Lefkoşa 1970 doğumlu Hüseyin Çağlayan, Türk Maarif Koleji'nden mezun. Eğitimine Londra'da devam etti. 1995'te orada birinci oldu. Çok ünlü. Hangi konuda?
    a. Mimarlık
    b. Moda (tasarım)
    c. Pop müzik
    d. Matematik
   
    8 - "Ne efsunkar imişsin ah, ey didarı hürriyet, / Esiri aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten..." Yani, "Ne büyüleyici imişsin sen özgürlüğün çehresi, / Gerçi özgürlüğe kavuştuk şimdi ama bu kez aşkının esiri olduk..." II. Abdülhamid zamanında sürüldüğü Magosa'da üç yıl yaşamış olan, yukarıdaki dizelerin yazarı Türk şairi kimdi?
    a. Namık Kemal
    b. Yahya Kemal
    c. Behçet Kemal
    d. Otello Kamil
   
    9 - Shakespeare'in tragedyalarından birinin kahramanı kuzey Kıbrıslıydı. Magosa'da onun adına bir kule var. Kim?
    a. Kuzey Kıbrıslı Türk
    b. Arap Kadri
    c. Sekizinci Henry
    d. Othello
   
    10 - Ünlü tragedyada, Othello, yeni gelen Lodovico'ya, "Keçiler ve maymunlar adası Kıbrıs'a hoş geldiniz, efendim" dediğinde Shakespeare hangi hayvanı maymunla karıştırmıştı?
    a. Kıbrıs eşeğiyle maymunu. Anlaşılan Shakespeare, "donkey" ile "monkey"i karıştırdı.
    b. Emperyalist köpekbalığını
    c. Barış güvercinini
    d. Caretta kaplumbağayı
   
    11 - Kuzey Kıbrıs'ın üç değişmezi nedir?
    a. Güneş, deniz, seks
    b. Hellim peyniri, şeftali kebabı, Verigo üzümü
    c. Molahia, kolakas, babutsa
    d. Rauf Denktaş, Bülent Ecevit, Cengiz Topel
    e. Hepsi
   
    Yanıtlar: 1) d, 2) d, 3) a, 4) d, 5) c, 6) c, 7) b, 8) a, 9) d, 10) a, 11) e
   
    Yazara e-mail
   
   





Ahmet Turhan Altıner
Ali Rıza Kardüz
Mine Kırıkkanat
NEVSAL ELEVLİ
İlber Ortaylı
Tuba Akyol
Ülkü Tamer