|
 |
|
|
Kasap dükkânlarına Avrupa düzeni geliyor
Müşterilerini marketlere kaptıran kasaplar modernleşmek ve 'AB'ye uyum' için harekete geçti. Örnek dükkân modeli için üç çizim yapılıyor. Dükkân standardı için de TSE'nin kapısı çalındı
Serkan Arman
Yaklaşık 25 bin işyeri sahibi kasabın bağlı olduğu Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kasap dükkânlarının daha modern bir görünüme kavuşması ve marketlere kaptırdıkları müşterileri geri kazanması için çalışma başlattıklarını açıkladı.
Üniversite çiziyor
Son dönemde kasap dükkânlarının marketler karşısında gerekli değişime ayak uyduramadığını belirten Yalçındağ, şöyle konuştu:
"Bu, müşteri kayıplarına sebep oldu. Birbirine benzeyen tipte, daha güzel kasap dükkânları oluşturmak için bir proje başlattık. İdealimiz tüm kasap dükkânlarının üç aşağı beş yukarı birbirine benzemesi.
Üç tip kasap dükkânı düşünüyoruz. Projelerin çizimi için Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ile çalışıyoruz."
Yenileme kredisi
Bazı bankalarla görüşmelere başladıklarını dile getiren Yalçındağ, şu bilgileri verdi:
"Otomobil kredisi gibi kredilendirip kasap dükkânlarını daha modern hale getireceğiz. Üretici firmalarla anahtar teslim fiyatını görüşeceğiz. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile de görüştük. Kasapları standart kapsamına alabileceklerini söylediler."
Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başladığı bir dönemde bu değişimin önemli olduğunu kaydeden Yalçındağ, "Hemen AB'ye gireceğiz diye birşey yok. Bir uyum süremiz var. Bu süre tamamlanmadan biz meslek olarak hazır olacağız" dedi.
Hedef 'et market' olmak
Proje kapsamında kasap dükkânlarının et marketleri haline gelmesi hedefleniyor.Sineğe ve toza karşı önlem olarak dükkân girişlerine tel kapı ya da sineklik yerine hava üfleyen fanlar yerleştirilecek. Kasap dükkânlarında vantilatör yerine klima kullanılacak.Dükkânların arkasında etlerin muhafaza edileceği bir depo olacak. Yer karoları ve duvar seramiklerinin renklerini de federasyon belirleyecek.Dükkânlarda daha modern görünümlü reyon dolapları kullanılacak.
|
|
|

|