Sık Kullanılanlara Ekle   Açılış Sayfası Yap   İletişim    Kurumsal 21 Ekim 2005 / Cuma  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Hafta sonu kaykay şöleni var

Avrupa turuna çıkan Emerica kaykay takımı, bugün saat 14.00'te İstanbul Barbaros Meydanı'nda, yarın da Halkalı'da gösteri yapacak. Bu gösteriler daha sonra Eurosport kanalında yayınlanacak

YAPRAK ARAS


Taksim'deki Gezi Parkı'ndayız. Dünyaca ünlü kaykay ayakkabısı markası Emerica'nın kaykay takımıyla randevumuz var. Avrupa turuna çıkan takım, İstanbul'da. Yanlarında Eurosport kanalından bir televizyon ekibi ve kaykay dergilerinden muhabirler de bulunuyor. Bir de onlarca insan... Otobüs bekleyeninden tutun sokak çocuklarına kadar herkes onları izliyor. Zaten takım üyeleri de en çok buna şaşırmış: "İstanbul'da nerede kaykay yaptıysak çok ilgi gördük. Diğer ülkelerde kimse dönüp bize bakmıyor bile."
Amerikalı Kevin "Spanky" Long, Leo Romero ve Brandon Westgate ile Avusturyalı Stefan Sperka, Portekizli Ricardo Fonseca ve Alman Patrick Streiter numaralar yapıyor. Kalabalık beğenirse alkışlıyor. Düşen olunca "Aaa" sesleri yükseliyor.
Emerica'nın İstanbul'a gelme sebebiyse Türkiye'de pek tanınmayan bu spora olan ilgiyi artırmak. Bu amaçla bugün saat 14.00'te Beşiktaş'taki Barbaros Meydanı'nda bir gösteri yapacaklar. Yarın da Halkalı Soyak Olimpia Kent'teki Skatepark'ta bir şovları var.
Takımın üyeleri gelmeden önce İstanbul'da kaykay yapmaya çok müsait noktalar olduğunu duymuş. İki gün içinde Maçka Parkı, TÜYAP Kongre Merkezi'nin önü, Barbaros Meydanı, Bağdat Caddesi ve Eminönü'nde kaykay yapmışlar. Favori mekanlarıysa Gezi Parkı.

Sponsorlardan iyi para kazanıyorlar
Emerica takımında yer alanların yaşları 16 ile 26 arasında değişiyor. Hepsi çocukluklarından beri kaykay yapıyor. Bu uğurda okullarını yarım bırakanlar bile olmuş. Sürekli dünyayı dolaşıp yarışmalara katılıyorlar. Sponsorları sayesinde para da kazanıyorlarmış. Emerica markasının kendileri için ürettikleri ayakkabıların satışından da iyi bir gelir elde ediyorlar. En popülerleri Kevin "Spanky" Long ve Leo Romero. Romero yakında bir ev bile alabileceğini söylüyor.

"Türkiye'de spor yerine konmuyor"
Hızla eskiyen kaykay ayakkabılarını ayda bir yenilemek gerekiyormuş. Yani kaykay da pahalı bir spor. Zaten Türkiye'de pek gelişmemesini de buna bağlıyorlar. Takıma yakında katılacak olan Can Uzer ise futbolun hegemonyasına. Uzer, "Futbol dışında hiçbir sporu spor yerine koymuyorlar" diyor. Kaykayı herkese ama özellikle çocuklara öneriyorlar: "Çocukların kendilerine güvenlerinin gelişmesi için çok faydalı bir spor. Bazen düşüyorsunuz ama tekrar ayağa kalkıyorsunuz..."

Takım üyeleri
  • Brandon Westgate (ABD): 16 yaşındaki Brandon takımın en küçüğü. Okulu kaykay yapmak için bırakmış, evde eğitim alıyor. Bir kez parmaklarını kırmış ama yeni numaralar denemekten korkmuyor. "Bir numarayı ilk kez denerken korkuyorsunuz sadece. Zamanla doğru düşmeyi de öğreniyorsunuz" diyor.
  • Stefan Sperka (Avusturya): Stefan 26 yaşında. Viyana'da meteoroloji eğitimi alıyor. Haftada 25 saat kaykay yapıyor. Sürekli bu sporla ilgili videolar izliyor ve dünyada kaymaya uygun bütün noktaları, gitmemiş olsa bile biliyor. "Uyandığım anda ilk düşündüğüm şey ne zaman kaykay yapacağım olur" diyor.
  • Patrick Streiter (Almanya): Patrick 18 yaşında, lise son sınıfa gidiyor. Avrupa takımının en küçüğü o. "Kaykay yaparak boş zamanlarımı iyi değerlendiriyorum. Yaşıtlarım bütün gün geziyor, akşama kadar içki içiyor ama benim sürekli yapacak bir şeyim var" diyor. İstanbul'u çok beğenmiş, yeni ve eski yapıların bir arada olmasına çok şaşırmış.
  • Leo Romero (ABD): Leo 18 yaşında, 9 yaşından beri her gün kaykay yapıyor. O da okulunu bu spor uğruna bırakmış. Sponsorları sayesinde bu işten iyi para kazandığını söylüyor. Kendi ismine yapılmış ayakkabıları bile var! Yakın zamanda da bir ev almayı planlıyor.
  • Ricardo Fonseca (Portekiz): Ricardo 26 yaşında. Hem kaykay yapıyor hem de bu spor için gereken malzemelerin dağıtımı ile uğraşıyor. Türkiye'ye gelmeden çok araştırma yapmış; dergilerde, İstanbul'da kaykaya binmek için özel yerler olduğunu okumuş. "Türkiye'de de Portekiz'de olduğu gibi futbol daha ön planda. Çünkü kaykay çok geç geldi. Ama eminim ilgi artacak" diyor.
  • Kevin "Spanky" Long (ABD): 21 yaşındaki Kevin kaykaycılar arasında en tanınanı ve popüleri. Onun da kendi ismine yapılmış bir ayakkabı var ve satışları sayesinde iyi para kazanıyor. "Kaykay yapmak hayata ve dünyaya bakışınızı değiştiriyor" diyor. Çünkü etrafına ve yolda gördüğü her şeye "Burada kaykay yapılır mı? Hangi numaralar yapılabilir?" diye bakıyormuş!
  • Can Uzer (Türkiye): Can (21)da yakında Emerica takımına katılacak. İTÜ'de maden mühendisliği eğitimi alıyor. Türklerin kaykay sporunu ciddiye almamasından şikayetçi. Bir de kışın kayacak yerleri olmamasından. Belediyelerin bu spor için yer vermesini istiyor. Rock'n Coke festivalinde iki yıldır mini rampa kurarak kendi çapında kaykaya olan ilgiyi artırmaya çalışıyor.




  • CUMARTESİ
    Sazına küs bir efsane ve klarnetin yeni '1 numara'sı
    Hafta sonu kaykay şöleni var
    "Hevesi olmayan İngiliz de Türkiye turuna çıkacak"
    "Ağrının dünyaya maliyeti yılda 60 milyar dolar"
    Bugünlerde herkes aksesuvarlara takılıyor
    En moda En yeni
    Ortaköy'e modern tasarımlı, caz kulüplü otel
    MİNİKLERİN DÜNYASI





    Cengiz Eren
    İlke Gürsoy
    Donatella Piatti
    Selda Uskan
    Cemal Saydam
    Tuba Akyol
    İlhan Uçkan
    Yalvaç Ural

    © 2005 Milliyet