Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 05 Ocak 2006 / Perşembe  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    İnteraktif 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  TEKNOLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilişim
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
2 kişide daha virüs tespit edildi
Akdağ: Çocuk kuş gribinden öldü

Sağlık Bakanı Akdağ, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Mehmet Ali Koçyiğit'in yaşamını yitirmesine kuş gribi virüsünün neden olduğunu açıkladı

ANKARA Milliyet

Türkiye, ekimde Manyas Kuş Cenneti yakınlarındaki Kızıksa beldesinde hindi ölümleriyle tanıştığı kuş gribi hastalığına ilk kurbanını verdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitiren Mehmet Ali Koçyiğit'in kuş gribi virüsüne bağlı akciğer enfeksiyonu nedeniyle öldüğünü, yoğun bakımdaki kardeşleri Fatma ve Hülya Koçyiğit'te de virüs saptandığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı'ndaki hareketlilik, Koçyiğit'in otopsisi sonucu ulaşılan kesin verileri Akdağ'ın şahsen açıklama kararı üzerine dün öğlen başladı. Saat 20.00'de yapılması planlanan basın toplantısı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden gelecek otopsi sonuçlarının gecikmesi nedeniyle 22.30'a ertelendi.
Akdağ, Türkiye'de insanlarda kuş gribi hastalığı tespit edilmesine ilişkin tarihi açıklamayı, 13 bilim adamı ve bürokratıyla saat 23.00'te yapabildi. Akdağ, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde hasta tavuklarla kurdukları temas sonrası rahatsızlanan Koçyiğit kardeşlerle 36 yaşındaki Sema Topçu'ya ait doku testlerini, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde analiz ettirdiklerini bildirdi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde 31 Aralık'ta tedavisi başlayan ve bir gün sonra ölen Mehmet Ali Koçyiğit ile Fatma ve Hülya Koçyiğit'in doku numunelerinde kuş gribi saptandığını açıklayan Akdağ, Topçu'ya ait doku numunesinde virüs tespit edilmediğini bildirdi.
İlk analizlerde kuş gribi sonucuna neden ulaşılmadığını da açıklayan Akdağ, öncelikle hastaların burun mukozasından numune alındığını, ilk numuneler üzerinde kuş gribi tespit edilmediğini, kesin sonuç için 4 hastadan doku numunesi sağlandığını belirtti. Koçyiğit'in akciğerinden parça, diğer hastalardan da doku numunesi alındığını anlatan Akdağ, analizler sonrası kuş gribi bulunduğunu kaydetti.

Başka yerde görülebilir
Hastalık riski ve karantina açısından Doğu Anadolu Bölgesi genellemesi yapamayacağını belirten Akdağ, riskin şu anda sadece Doğubayazıt'la sınırlı olduğunu kaydetti. Hastaların öykülerinin dinlendiği andan itibaren kuş gribi tedavisine başlandığını dile getiren Akdağ, "Yine de bunun ülkemizde başka yerde görülemeyeceğini söyleyemeyiz" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal da, hastalar üzerinde antiviral ilaç tedavisine başlandığını ifade ederek, "Ancak bu ilk 48 saatte etkili. Bu hastalık için ölüm oranı yüzde 58. Tamiflu ilacı hastalara verilmiştir. Mehmet Ali'nin ölümünde yanlış tedavi veya gecikme söz konusu değil" dedi.
Bu arada, Yozgat Valisi Gökhan Sözer, dün yaptığı açıklamada, Akdağmadeni ilçesine bağlı Altılızaimgeçidi köyü'nde 2 Ocak itibariyle 4 ördek ve 45 tavuk ölümü tespit edildiğini, köydeki 668 kanatlı hayvanın tedbir amaçlı itlaf edildiğini bildirdi.

Avrupa'da ilk ölüm vakası

Türkiye'nin, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Avrupa Bölgesi üyesi olması nedeniyle resmi veriler bakımından, Mehmet Ali Koçyiğit "Avrupa'daki ilk ölüm vakası" oldu. Türkiye'deki gelişmeler dışında 30 Aralık itibariyle tüm dünyada kuş gribine yakalandığı kanıtlanan 142 insan vakası mevcutken, bunlardan 74'ü yaşamını yitirdi. Bu vakalar Vietnam, Endonezya, Tayland, Kamboçya, Çin gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde gerçekleşti. Örgütün bulaşıcı hastalıklar özel danışmanı Guenael Rodier de Cenevre'de yaptığı açıklamada "Ne yazık ki, bunun insanlarda görülen H5N1 olduğundan oldukça eminiz" diye konuştu. WHO, küçük çaplı salgınlara neden olan virüsün insandan insana bulaşması durumunda dünyada en az 150 milyon ölüm görülebileceğini açıklamıştı.

'Eller sabunla yıkanmalı'

"Hayvanlarla temas eden herkes ellerini bol su ve sabunla yıkamalı, kesinlikle şüpheli ölen kanatlı hayvanlar tüketilmemeli" diyen Akdağ, daha önce yaptığı açıklamada, şu reçeteyi önermişti:
  • Pazardan canlı tavuk veya hindi almayın.
  • Denetimden geçen markalı kanatlı hayvan ürünlerini tercih edin.
  • Kanatlı hayvan ürünlerini 70 - 80 derecede pişirerek yiyin.
  • Yumurtaları yıkadıktan sonra pişirin.
  • Çiğ kanatlı hayvan ürünlerine çıplak elle dokunduysanız, ellerinizi mutlaka sabunlayın.
  • Kanatlı hayvan çiftliklerinde çalışıyorsanız normal grip aşısı olun.
  • Kuşku duyarsanız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
  • Gömülen kanatlıların üzerine kireç dökülmeli.


  • Erken yapılan açıklama yanılttı

    Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Akdağ'dan bir gün önce yaptığı açıklamada, Doğubayazıt'ta kuş gribi şüphesiyle tedaviye alındıktan sonra hayatını kaybeden Mehmet Ali Koçyiğit'in kuş gribi değil "zatürre" nedeniyle öldüğünü bildirmişti. Buzgan, "Hastalık, kuş gribi veya herhangi bir grip virüsünden kaynaklı görünmüyor" demişti. Ancak dün yapılan açıklamada, Koçyiğit'in kuş gribi virüsü kaynaklı akciğer enfeksiyonu nedeniyle öldüğü açıklandı.

    BM: Endişeye gerek yok

    Birleşmiş Milletler'den (BM) bir yetkili, Türkiye'de kuş gribi teşhisi konulması ve bir çocuğun ölmesinin "henüz büyük bir endişe nedeni olmadığı"nı söyledi. BM'de kuş gribi hastalığı koordinatörü ve eski WHO yetkilisi Dr. David Nabarro, haberlerin rahatsız edici olduğunu dile getirerek, "Ancak tavuklar veya diğer kümes hayvanlarında önemli ölçüde kuş gribi salgını görülen bir ortamda, ara sıra insanlarda bu vakaları görmeyi bekliyoruz. Bu insanlarda salgının başlangıcı değil. Salgın, hastalık insandan insana taşındığında başlar" dedi.

    Bakanlık virüs yok demiş

    Tedavi gören hasta sayısının 11'e yükseldiği belirtilirken, Prof. Öner, 'Bakanlıktan, Koçyiğit kardeşlerin numunelerinde virüse rastlanılmadığı yönünde bilgi aktarıldı' dedi

    DOĞAN HABER AJANSI

    Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden kuş gribi şüphesiyle Van YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne 3 çocuk daha getirildi. Hatice (15), Ayşe (8) ve Yusuf Özcan (3) kardeşler kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Böylece hasta sayısı 11'e yükseldi. Baba Şamil Özcan, çocuklarının 6 gün önce tavuk yediğini ve rahatsızlandığını söylerken, 3 kardeşin diğer hastalarla aynı bulguları taşıdığı açıklandı.
    Koçyiğit kardeşlerden 14 yaşındaki Mehmet Ali'nin ölümünün ardından durumu ağırlaşan Fatma ve Hülya Koçyiğit'in tedavileri de solunum pompası cihazına bağlı olarak devam etmeye başladı. Bakan Akdağ'ın kuş gribi olduklarını açıklamasına rağmen, Çocuk Sağlığı ve Hastalığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, "Koçyiğit kardeşlerden alınan numuneler Ankara'da incelendi. Bize Sağlık Bakanlığı'ndan, kuş gribi virüsüne rastlanılmadığı yönünde bilgi aktarıldı" dedi.

    Önlemler artırıldı
    Öner, yoğun bakım servisinde yer sıkıntısı yaşadıklarını da dile getirdi. Hastanede önlemler üst seviyeye çıkarılırken, Başhekim Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, Çocuk Servisi'nin boşaltılacağını ve burada sadece kuş gribi şüphesiyle gelen hastaların tedavilerinin sürdürüleceğini söyledi. Şahin, Doğubayazıt'tan dün 5 hastanın daha aynı şüpheyle kendilerine sevk edildiğini açıkladı.





    GÜNCEL
    Akdağ: Çocuk kuş gribinden öldü
    ABD'li albay tartışması
    Adnan Hoca davası mercek altında
    YÖK'ten Selçuk'a büyük operasyon
    Çevik tahliyesine inceleme
    Holdingden mafya konseyi çıktı
    'Kütüphaneler sinek avlıyor!'
    'Terör tazminatı' diye verilen paralar sahte çıktı
    Adı gibi 'örnek' okul






    Melih AŞIK
    Olacak o kadar...
    Ünlü sanatçımız, cesur mizahçımız Levent Kırc...
    Can Dündar
    Kontrgerilla kontratakta...
    Özel Harp Dairesi'ni (ÖHD) 1971-74 arası yön...
    Hasan PULUR
    Topbaş'a davet, "Fener"e tepki, Mehmetçik Vakfı...
    BELEDİYE Başkanımız Kadir Topbaş'la içli dışl...
    Çetin ALTAN
    Farkına varmadan yaşadığımız tuzaklı bahçeler...
    Taze bir yılbaşından geçmişliğin, olup bitenl...


     2003 yılında neler oldu
     2004 yılında neler oldu

    © 2006 Milliyet