Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 06 Mayıs 2006 / Cumartesi  
   Milliyet Online    Emlak    Arabam    Kariyerim    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Diyanet kaldırılsın mı?

TBMM Başkanı Arınç'ın "Laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı olmaz. Tüm din hizmetleri vakıflar eliyle yürütülmeli" görüşüne, Başkan Bardakoğlu, "Diyanet, cumhuriyetin önemli bir projesidir" yanıtını verdi


ARINÇ: LAİK ÜLKEDE OLMAZ

ANKARA Milliyet

TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Laik bir ülkede olmaz" dediği Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını ve imamların maaş ödemesi dahil tüm din hizmetlerinin vakıflar eliyle yürütülmesini önerdi. Arınç, önceki akşam atv'de yaptığı açıklamada, laikliğin yeniden yorumlanmasıyla ilgili görüşlerine Diyanet önerisini de ekledi.
Arınç, "Gerçek laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı olmaz, olmamalıdır. Türkiye'de aslında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konumu tartışmalı. Türkiye, Diyanet'in mevcudiyetini tartışmalı, gerekirse bu kurumu kaldırmalı. İmamların maaşının verilmesinden camilerin bakımına kadar, geçmişte olduğu gibi vakıflar eliyle sürdürülmeli" dedi. Arınç, "O zaman dini hizmet tarikatlar terk edilmez mi?" sorusuna, "Böyle diyenler de olacaktır. Tartışılır" yanıtını verdi.

Çankaya olabilir
Arınç, türban ve laiklik konusundaki açıklamalarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı zorlayacak bir çıkışla sürdürdü. Cumhurbaşkanı adaylığını reddetmeyeceğini belirten Arınç, Erdoğan izin vermezse aday olmayacağını söyledi. Arınç şunları söyledi:
"Türban konusunda kurumlar arası mutabakatı en çok Sayın Başbakan konuşuyor. Bu güzel, ama çok gerekli değil. Bu tedbirler varken milletvekili iradesi dışında başka güç iradeleri aramak bana göre yanlış. Bana Anayasa'nın verdiği görev, milletvekili mutabakatıdır. Sonra Anayasa Mahkemesi'dir, sonra referandumdur.
Sayın Başbakan, 'Bunun kavgasız şekilde gelmesini istiyorum' diyor. Kriz çıkmasın diye türban sözünü ağzıma almıyorum.

BARDAKOĞLU: LAİKLİKLE ÇELİŞMEZ

Arınç'a aynı gün yanıt veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet'in cumhuriyetin önemli bir projesi olduğunu söyledi. NTV'de Diyanet'in laikliğe aykırı olmadığını vurgulayan Bardakoğlu, şunları söyledi:
"Aslında Türkiye laik demokratik yapısıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumu, bu bünye içine sokmakla, bana göre hem İslam dünyası için hem Batı için özgün bir model kurmaktadır.
Dinle birlikte, dinin desteğiyle kalkınmayı, gelişmeyi cumhuriyetin önemli bir projesi olarak görmekteyiz. Batılıların da zaman zaman laiklik anlayışlarıyla belki uzlaştıramadıkları için sordukları bu soru, bana göre cevabı çok açık bir sorudur.
Laiklikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kamu bünyesi içinde yer alması çelişmez. Aksine, biz dini daha saygın bir yerde tutarız. Dinin farklı amaçlar için kullanılmasını önleyerek itibarını artırırız. Din, toplumsal bütünleşmemiz için önemli bir zemin oluşturmuştur.
Laiklik, Diyanet'in 80 bin görevlisi açısından sorun oluşturmuyor. Aksine, kendi alanımızda daha özgürce çalışmamızı sağlayan bir imkân olarak görülebilir. Laikliği, din özgürlüğünün garantisi olarak görüyorum. Hem laik hem demokratik yapısıyla İslam ülkeleri açısından özgün bir yere sahip olduğunu açıkça söyleyebilirim.

Milliyet'e açıkladı
Bardakoğlu, Milliyet'te önceki gün yayımlanan açıklamasında laikliği şöyle tanımlamıştı: "Din adamlarının siyasete, devletin işleyişine müdahil olmaması, siyasetin de dine müdahalesinin olmamasıdır. Bu, cumhuriyet rejimiyle başlamıştır. Siyasetin dini kullanması doğru bulunmuyor. Bunun yanlışlığını gördük, hâlâ görmekteyiz."




SİYASET
İran'a 'Irak'lı uyarı
Diyanet kaldırılsın mı?
The Economist: Türkiye Avrupa'dan uzaklaşıyor
Olay defter kaldırıldı
Baykal: Ömer Dinçer Truva atı
Fethullah Gülen için beraat kararı
AB'ye uyumu Türkiye belirler
Amina Vadud başını açtı
Terim: Başbakan'ımızı mahcup etmeyeceğim
CHP'li vekilden Matsakis'e öfke






Olay Yaratan Şemdinli İddianamesi (PDF) (DOC)

Taha AKYOL
Üniversite ve yargı
ANAYASA Mahkemesi, yeni üniversitelere kurucu...
Fikret BİLA
AKP'de Sezer sonrası olasılıklar
İktidar partisi AKP'nin 2007'de yapılacak cum...
Hasan CEMAL
Perihan Mağden'i hapse atalım!
Evet, öyle yapalım. En iyisi Perihan Mağden'd...
Güneri CIVAOĞLU
Bir parmak bile...
Kendi deneyiminden yararlanan akıllıdır. Başk...
Derya SAZAK
Nükleer enerji
Sinop'a kurulması hedeflenen nükleer santral ...


 AB Ulusal Programı (Giriş ve Siyasi Kriterleri)


 AB - Katılım Ortaklığı Belgesi
 Kopenhag Kriterleri

© 2006 Milliyet