|
 |
|
|
Yüksek faiz gelir transferi demektir
Yüksek faiz, ucuz döviz uygulaması Türkiye'de fakirden varlıklıya, içeriden dışarıya gelir ve servet transferini hızlandırdı. Zaten bozuk olan gelir dağılımının daha da rezil hale gelmesine yol açtı.
Yüksek faiz, ucuz döviz uygulaması ülkede faiz konusunda iki farklı oluşuma yol açtı.
(1) Bankalar, özel sektör kuruluşları finansman ihtiyaçlarını döviz kredisiyle karşılar hale geldi. Döviz kredisi kullananlar, döviz kurunun değişmeyeceği varsayımıyla, dünyada geçerli faiz oranlarının biraz üzerinde (risk primi eklemesiyle) borçlanabiliyor.
(2) Merkez Bankası dünyada geçerli faiz oranlarıyla borçlananların dövizlerini Türk parasına çeviriyor. Ve de bu dövizlerin karşılığı Türk parasına Hazine yüzde 10-yüzde 12 dolayında reel (enflasyondan arındırılmış) faiz ödüyor.
Bu iki farklı uygulama sonucunda özel sektörün faiz yükü azalırken Hazine'nin faiz yükü giderek büyüyor.
Bütçenin % 30 - % 40'ı faize
Hazine'nin faiz yükünü ülkede yaşayanlar (halk) taşıyor. Hazine'nin faiz ödemeleri devlet bütçesinden yapılıyor. Bütçenin ana gelir kaynağı vergidir. Türkiye'de vergilerin yüzde 70'i dolaylı vergilerdir. Dolaylı vergiler, fakir-zengin farkı olmadan herkesin eşit olarak ödediği KDV-ÖTV gibi vergilerdir. Ülkede nüfusun (halkın) çoğunluğu alt gelir grubunda olduğu için bu tür vergileri fakirler öder.
Devlet fakirlerin ödediği vergileri, Hazine bonosu ve devlet tahvili alanlara faiz geliri olarak aktardığında, fakirden aldığını varlıklıya vermiş olur. Yüksek faizden yararlanmak için Türkiye'ye döviz getirenlere, gönderenlere, faiz ödemesi yapıldığında, içeriden dışarıya gelir-varlık aktarılmış olur.
Bu ülkede üretilen mal ve hizmetlerin parasal (katma) değerinin toplamı milli geliri oluşturur. Milli gelir, bu ülkede yaşayanların toplam üretimleri karşılığı elde ettikleri toplam gelirdir.
Fakir giderek fakirleşiyor
Devlet bu gelirin yaklaşık yüzde 30'unu vergi geliri ve vergi dışı gelir olarak toplayarak, bütçeyle birilerine aktarır. Önemli olan milli gelirin bütçeyle harcanan yüzde 30'luk bölümünün halkın refahı için, kalkınma için harcanmasıdır. Ama bizde bu yapılamıyor.
Devletimiz yüksek faiz ödediği için vergi ve vergi dışı yollardan milli gelirden aldığı bu yüzde 30 payın yüzde 40 dolayındaki kısmını faiz olarak Hazine bonosu ve devlet tahvili satın alan varlıklı kesime ve yabancılara aktarıyor.
Bütçenin yüzde 55 dolayındaki kısmı faiz ve faiz dışı fazlaya ayrılıyor. Devletin fakirden alarak, aldığını hizmet için kullanacak yerde, varlıklıya aktarması, dışarıya çıkaracaklara teslim etmesi gelir dağılımının giderek bozulmasına, fakirin daha fakir hale gelmesine yol açıyor.
| Milli gelirin ve bütçe harcamalarının ne kadarı faize gidiyor? | | 2003 | 2004 | 2005 | | GSMH (milli gelir) | 356.680 | 428.932 | 486.401 | | Genel bütçe harcamaları | 140.455 | 141.021 | 144.562 | | Faiz ödemeleri | 58.609 | 56.485 | 45.679 | | Faiz dışı fazla | 18.404 | 26.188 | 35.936 | | Bütçe harc./(GSMH) milli gelir | % 39.4 | % 32.9 | % 29.7 | | Faiz/bütçe harc. | % 41.7 | % 40.0 | % 31.6 | | Faiz dışı fazla/bütçe harc. | % 13.1 | % 18.5 | % 24.4 | | Faiz+faiz dışı fazla/bütçe h. | % 54.8 | % 58.5 | % 55.0 | | Faiz ödemeleri/(GSMH) milli gelir | % 16.4 | % 13.2 | % 9.4 | | Faiz dışı fazla/(GSMH) milli gelir | % 5.2 | % 6.1 | % 7.4 | | Faiz+faiz dışı/(GSMH) milli gelir | % 21.6 | % 19.3 | % 16.8 | |
Kaynak: Maliye Bakanlığı
guras@milliyet.com.tr
|
|
|


 | Taha AKYOL | | Orduya güvenmek TÜRKİYE'DE daima "en güvenilir kurum" ordudur... | |  | Çetin ALTAN | | Ekonomik şeffaflıktan yoksunluk, kutuplaşmaları keskinleştirirken... Türkiye, neden bir türlü çözümlenemediğiyle h... | |  | Melih AŞIK | | Çaycuma'da okul İrtica var mı, yok mu? Gözlerinizi kapatarak ... | |  | Fikret BİLA | | Baykal ve Çiçek'ten irtica yorumu Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt'ın konuşma... | |  | Hasan CEMAL | | Siyaset mi, üniforma mı? Siyaset mi, üniforma mı? Hangisi? Atatürk ne ... | |  | Güneri CIVAOĞLU | | 1. yıl kavşağı Papa'nın Türkiye gezisini protesto için uçak ... | |  | Abbas GÜÇLÜ | | ÖSS'de 3. önkayıt açılır mı? Üniversitelerdeki boş kontenjan sayısı, ikinc... | |  | Hurşit GÜNEŞ | | Sabancı ücretsiz mi okuyacak? Dünkü yazımızda yükseköğrenimde ücretli siste... | |  | Nail GÜRELİ | | AB siyasi olmaktan çıktı Belki yakıştıranlar olmuştur, ama doğrusu biz... | |  | Metin MÜNİR | | Uydu konusunu ambalajdan çıkaralım Milliyetçilik ambalajına sarılan her şeyin Tü... | |  | Hasan PULUR | | İrtica var mı, yok mu? İRTİCA ve mürteci... | |  | Meral TAMER | | Brüksel'den Türkiye farklı görünüyor! TÜSİAD'ın Avrupa Birliği ile müzakere sürecin... | |  | Ece TEMELKURAN | | Platon ve Büyükanıt "Bugün, aydınlar dünyası, 'yeni aydınlar', do... | |  | Osman ULAGAY | | AKP, TSK ve AB denklemi Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile tam üyeli... | |  | Güngör URAS | | Yüksek faiz gelir transferi demektir Yüksek faiz, ucuz döviz uygulaması Türkiye'de... | |  |  | M. Ali BİRAND | | 1 yıldır, AB ile müzakere değil, kavga ettik Kendi kendimizi hiç aldatmayalım. | |
|
|