Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 11 Ekim 2006 / Çarşamba  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Nobel alan Phelps'in kapitalizme bakışı


Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan Edmund Phelps son 30 - 40 yılda dünyadaki makroekonomi tartışmalarına damgasını vurmuş olan bir ekonomist. Phelps'in katkısı, enflasyonla işsizlik arasında ters orantılı bir ilişki bulunduğunu iddia eden teoriyi esas alan politikaların 1970'lerde başlıca kapitalist ekonomileri stagflasyona sürüklemesi üzerine önem kazandı.
Phelps, enflasyonun yükselmesine izin vererek işsizliği önlemenin bir noktadan sonra mümkün olmadığını ve bu politikanın hem enflasyonun hem de işsizliğin birlikte yükselmesine, yani stagflasyona yol açtığını gösterdi. Phelps, enflasyonla şirketlerin ve tüketicilerin fiyat beklentileri arasında yakın bir ilişki bulunduğu yolundaki katkısıyla da makroekonomi literatürünü zenginleştirdi.

İki kapitalizm arasında
Nobel Ödülü'nü alan 74 yaşındaki Phelps'in dünkü Wall Street Journal gazetesinde yer alan yazısı "Kapitalizmin Dehası" başlığını taşıyor ve kapitalist sistemin farklı uygulamalarını ve bunların sonuçlarını tartışıyor. Phelps'e göre özel mülkiyeti esas alan bir ekonomik sistem olarak kapitalizmin Batı dünyasında iki farklı uygulaması var.
ABD ve İngiltere gibi ülkelerde uygulanan kapitalizm (1) Yeni girişimcilerin fikirleriyle ve katkılarıyla sisteme girmesini ve öne çıkmasını kolaylaştırıyor ve (2) Büyük kurumların tekelinde olmayan finans sistemi de bu yeni girişimlerin finanse edilmesine olanak sağlıyor. Kapitalizmin bu türü, yeniliklerin çok daha hızlı bir şekilde ticari sonuçlara dönüşmesini ve yeni şirketlerin yükselmesini sağladığı için daha yüksek verimlilik ve gelir artışları da sağlayabiliyor.
Kıta Avrupası'nda uygulanan korporatist kapitalizm ise, sistemdeki bütün paydaşları mevcut konumları içinde korumaya öncelik verdiği için sisteme giriş yapmaya çalışan yeni girişimcileri caydırıcı özellikler taşıyor. Ayrıca büyük bankaların tekelindeki finans sistemi de yeni girişimcilerin desteklenmesine gerekli desteği sağlamıyor.
Phelps, günümüzdeki gibi, yeniliklerin hız kazandığı dönemlerde, değişime ve dinamizme daha açık olan Anglo - Sakson modelinin daha başarılı sonuçlar elde ettiğini belirtiyor.

Dinamizm yararlı mı?
Phelps, Wall Street Journal'daki yazısında sisteme yeni oyuncuların girmesini kolaylaştıran ve dinamizmi besleyen Anglo - Sakson modelinin toplumsal istikrarı ve fırsat eşitliğini sağlama bakımından da Avrupa'nın korporatist modelinden daha başarılı olabileceğini iddia ediyor.
Phelps'e göre korporatist modeli uygulayan Avrupa ekonomileri son 20 yılda ABD ve İngiltere'ye göre daha büyük iniş - çıkışlar ve istikrarsızlıklar yaşadı. Öte yandan kapitalist sisteme yöneltilen eleştirilerde, sistemin kilit noktalarını ele geçirmiş olan büyük firmalar ve büyük finans kuruluşları hedef alınıyor ve bunları koruyan korporatist sistem eleştirilmiş oluyor.
Phelps'in bu yazıda ortaya koyduğu ilginç fikirler, sistemin kaybedenlerini de hesaba katan çok boyutlu bir tartışmayı gerektiriyor.

oulagay@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Ermeni tasarısına karşı...
PAZARTESİ günü bu sütunda "Üniversiteler niye...
Çetin ALTAN
Demode sloganlarla çıkmazlara doğru koşmak, yahut koşmamak
Öncelikle arapsaçına dönmüş gibi görünen iç v...
Melih AŞIK
Af çözüm mü?
Türkiye son 20 yılda PKK için doğrudan ya da ...
Fikret BİLA
Ağar: Oy içinse, Allah hiçbir şey nasip etmesin
"Dağda silahla gezeceğine ovada siyaset yapsı...
Hasan CEMAL
Darbe istemek, darbe yapmak!
Akıl tutulması ne demek? Türkiye'de darbe ist...
Güneri CIVAOĞLU
Zekâ testi
Asteriks Obeliks resimli romanlarında bir Fra...
Abbas GÜÇLÜ
ÖSS, Çelik, Mumcu
Milli Eğitim Bakanı Çelik hakkında verilen ge...
Hurşit GÜNEŞ
Phelps'e Nobel: Makronun muhteşem dönüşü
Geçen hafta üniversitede öğrencilerime başlan...
Nail GÜRELİ
Yapanın yaptığı yanına kalıyor
Gazetecilikte "fikri takip" diye bir kural va...
Hasan PULUR
Osmanlı oyunu!!!
1980'li yılların ortalarında Yunanistan'a git...
Meral TAMER
Fransa, AKP ve ABD, hukuka ne kadar saygılı?
Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinin açı...
Ece TEMELKURAN
Evin mi var arzun var!
"Tasarım" hadisesi çıkalıberi o havalı mekânl...
Osman ULAGAY
Nobel alan Phelps'in kapitalizme bakışı
Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan Edmund Phelps son...
Güngör URAS
Toprak rantı
Kadıköy'deki Kenan Evren Lisesi'nin üzerinde ...
M. Ali BİRAND
Mehmet Ağar farklılaşıyor...
Herşey beklenebilirdi de, Mehmet Ağar'ın PKK ...

© 2006 Milliyet