
|
|
|
 |
|
|
Organ bağışları, bu kampanyayla patladı
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi, ikinci yaşam şansı bekleyenlerin ışığı oldu. Başlattığı seferberlik büyük ses getirdi. Toplu bağışlar ve kadavradan nakiller iki kat artış gösterdi
İZMİR DHA
Organ bağışlarının, dünya standartlarının çok altında olmasını dikkate alan Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi, geçtiğimiz 16 Mart'ta bir kampanya başlattı. Öyle büyük ilgi gördü ki toplumun bu konudaki duyarlılığı, deyim yerindeyse tavan yaptı. Bu konuda zaten öncü kimliğiyle bilinen İzmir ve Ege Bölgesi, bir kez daha farkını ortaya koydu.
Kampanya Koordinatörü ve Ege Ajans Haber Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, gelinen noktada önemli aşama kaydettiklerinin görüldüğünü vurguladı. Kavaklı, "Başlattığımız seferberlik, diğer nakil merkezlerinin de desteğiyle kısa sürede genişledi. Zaten bilinçli olan İzmir ve Egelilerin, bu duyarlılığı daha da arttı, toplu organ bağışlarıyla kendini gösterdi. Bağış miktarında İzmir, Türkiye birinciliğine yükseldi. Kadavradan nakiller ise yüzde 25'ten, 60.85 seviyesine çıktı. Çalışmalarımız sürüyor. Hedefimiz, kadavradan organ naklinde dünya standardı olan yüzde 70'lere ulaşmak ve hatta bunu da geçmek" dedi.
EÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. Ata Bozoklar da İletişim Fakültesi'ne teşekkür etti. Kampanya sayesinde, bağışlarda önemli ölçüde artış gözlendiğini dile getirdi.
Halkın bilinç düzeyinin yükseltildiği gibi, devlet kurumlarının da dikkatinin çekildiğini belirtti. Bozoklar, 2006 Ocak-Ağustos döneminde 189 organ nakli gerçekleştirildiğini, bunların 115'inin kadavradan, 74'ünün de bağış yoluyla (canlıdan) sağlandığı söyledi. Geçtiğimiz 14 Ekim'de, Avrupa Organ Bağış Günü'nü kutladıklarını hatırlatan Bozoklar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konunun toplum hayatı için ne derece önemli olduğunu vurguladık. Kampanyayla birlikte kuvvetlenen duyarlılığın, her geçen gün daha da artacağından eminim."
|
|
|

|
|