Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 27 Kasım 2006 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Merkez Bankası mevduatta tezgâh altı faize savaş açtı

Merkez Bankası'nın çıkaracağı mevduat faizi düzenlemesiyle, bankalar büyük mevduat sahibiyle küçük mevduat sahibine farklı faiz veremeyecekler

Kadife Şahin

Mevduat kapmada kıyasıya rekabete giren bankaların tezgâh altından verdiği yüksek faizlere denetim geliyor. Merkez Bankası'nın düzenlemesiyle bankaların mevduata verecekleri faizin belirlenmesi, ilanı ve uygulamaları daha sıkı bir şekilde denetlenecek. Böylece bankalar, küçük mevduat sahibiyle büyük mevduat sahibine şubelerinden ilan ettikleri oranlardan farklı faiz veremeyecekler.
Geçmişte de bankalar arasındaki mevduat rekabetinde sürekli gündeme gelen 'tezgâh altı faiz', bankacılıkta kâr marjlarının daraldığı şu günlerde de tekrar tartışılıyor.
Bankaların küçük tasarruf sahiplerine Merkez Bankası'na bildirdikleri mevduat faiz oranlarını şubelerinde duyurmayarak, küçük tasarrufçulara daha düşük faiz verdiklerini tespit eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bazı bankalara çok büyük idari para cezaları kesti. Uygulamanın küçük para cezalarıyla başlamasına karşın yüksek rakamlara ulaşmasının getirdiği sıkıntılı durum karşısında harekete çeken BDDK ve Merkez Bankası'nın birlikte yürüttüğü çalışmayla mevduat faizlerinin serbest piyasa çizgisinde belirlenmesi hedefleniyor.

'Bildirdiğini uygula'
Bankalar, Merkez Bankası'nın çıkaracağı düzenlemeden sonra Merkez'e bildirdikleri azami faiz oranını şubelerinden de ilan etmek zorunda kalacaklar. Örneğin bir banka küçük mevduat sahibine Merkez Bankası'na bildirdiği yüzde 20 faizin altında bir faiz uygulayamayacak.
Düzenlemeyi serbest piyasaya ters bulan bazı bankalar, Bankalar Birliği aracılığıyla ortak bir tavır oluşturmaya çalışıyor. Ancak kimi bankaların büyük rakamlarda idari para cezaları ödemeleri nedeniyle bu ortak tavrın oluşması mümkün olmayabilir.
Düzenlemenin çok katı denetim getirmesine karşı çıkan bankalar, mevduat faizinde maliyet hesabı yaparak, "Madem serbest piyasa deniyor kime ne faiz vereceğimize müdahale edilmesin. BDDK'ya kâr ve zararımızın hesabını veriyoruz" diyorlar.

'Sektördeki faiz rekabeti akıldışı'
Bankaların rekabetini 'akıldışı' olarak yorumlayan bir bankacı şöyle konuştu:
"Eskiden bankalar MB'ye azami faizi bildirir, şubelerden ilan ederdi. Fakat sonra da bunun üzerinden faiz verirdik. Yani tezgâh altı olurdu. Şimdi bu tamamen yasaklanıyor. Faiz tespiti, MB'ye bildirimi ve ilanıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılıyor. Bütün bunların hepsini de şubelerde ilan etmek zorundayız.
MB'ye yüzde 20 diyoruz, şubelerde 18 ilan ediyoruz. MB buna kızıyor, 'Bana 20 dediysen, şubede de 20 ilan edeceksin' diyor.
Mevduat piyasasında akıldışı bir rekabet var. Bu yüzden şubelerde ilan edilen yüzde 14, 15, 16, 18 faiz aslında normal vatandaşa yetiyor. Ama 50 milyon YTL getiren kişi daha fazla istiyor.
İşin Türkçesi bankalar küçük mevduat sahibi halka daha düşük faiz, daha yüksek mevduat sahibi dar kitleye yüksek faiz veriyorlar."
Yurtdışında bankalar faizlerini serbestçe belirliyor ancak sermayelerine göre belli oranda mevduat kabul edebiliyorlar.





EKONOMİ
Merkez Bankası mevduatta tezgâh altı faize savaş açtı
Türk gayrimenkul pazarı Alman Eurohypo'yu sardı
Babacan: Piyasa fiyatlara Kıbrıs riskini de ekledi
'Bizim Eller' ABD'ye uzandı
Ali Sabancı: Havacılıkta kantarın topuzu kaçtı
AKP'li Arıkan: Bütçeden sonra büyük mağazaları görüşelim
TOKİ: Müteahhitlerin canlarına okuyoruz
Kara parada şüpheli işlem bildirimi ikiye katlandı
'NASA uzay mekiklerini fındık yağıyla uçursun!'






Güngör URAS
Sosyal demokratlar halka dönük politika arayışında
Solun, sosyal demokratların modası geçti, işi...
Yaman TÖRÜNER
Bu paralarla ne yapalım?
Önceki yazımda, küreselleşme konusunda kendi...


© 2006 Milliyet