Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 03 Aralık 2006 / Pazar  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Zana'nın telefonu


Papa'nın ziyareti Güneydoğu'ya ilişkin iki önemli tartışmayı gölgeledi. Bunlardan ilki TESEV'in 'Doğu ve Güneydoğu'da Sosyal ve Ekonomik Öncelikler' konulu raporuydu. Bölgede işsizlik, yoksulluk ve zorunlu göçten kaynaklanan entegrasyon sorunları artarken Kuzey Irak'taki siyasi ve ekonomik gelişmelerin Kürtler için yeni bir 'aidiyet ve tahayyül malzemesi oluşturduğu' saptaması yapılmakta. Böyle bir ortamda, bölgede yaşayan insanların kendilerini 'adil bir toplumun eşit vatandaşları gibi hissetmeleri, devlete güven hissiyle bağlanabilmeleri' büyük önem kazanıyor.
Eşitsizliğin en büyük göstergesi,Doğu ve Güneydoğu'da kişi başına ulusal gelirin Türkiye ortalamasının üçte biri olması ve insanların yüzde 60'ının yoksulluk sınırının altında yaşamasıdır.
TESEV raporunun yayımlandığı günlerde Ankara'da Feridun Yazar'ın başkanı olduğu Kürt Demokrasi Forumu tarafından bir konferans düzenlendi.
'Kürtler, Kürt Sorununa Nasıl Bakıyor?' başlıklı toplantıya Demokratik Toplum Partisi (DTP) de çağrılmış, ancak katılmamıştı.
Toplantı medyaya bazı konuşmacıların 'federasyon' istedikleri şeklinde yansıdı.
Hafta başında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Sakık'ın Milliyet'e ziyaretlerinde de bu konu gündeme geldi.
Türk, toplantıya niye katılmadıklarını anlatırken 'federasyon' tartışmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Leyla Zana'nın da kendisini arayarak, 'Niye karşı çıkmadınız?' diye serzenişte bulunduğunu aktardı. DTP'nin, Kürt sorununun Türkiye'nin bütünlüğü içinde çözümlenmesini istediğini ve Zana'nın tepkisinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Ertesi gün bunları Milliyet'te yazdım.
Cuma gecesi Diyarbakır'dan Leyla Zana aradı; Ahmet Türk'ün söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Aralarında böyle bir konuşma geçmemişti! Zana, Kürtlerin birliğini savunduğunu söylemekle yetindi.
Oysa Zana, 2005 Mayıs'ında Avrupa basınına verilen ilanda Kıbrıs benzetmesi yapılması üzerine, 'federasyon' çağrışımı yapan metinden DTP üyeleriyle birlikte imzasını çekmişti.
Edindiğim bilgiler, 'kendisini aramadım' diyen Leyla Zana'nın Ahmet Türk'le Diyarbakır'da görüştüğü yönündedir. Feridun Yazar'ın konferansı orada gündeme gelmiş olabilir.
Keşke bu denli hassasiyet, Kürt sorununun siyasi yönü kadar, 'insani' boyutunda, yoksulluk ve sosyal politikalar alanında da gösterilebilse.
Nüfusun yüzde 60'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığı Güneydoğu'da Kürtleri temsil etme iddiasındaki partiler barajı aşamıyorsa siyaset üretmekte sorun var demektir.

dsazak@milliyet.com.tr








Çetin ALTAN
Zurnanın zırt dediği...
"Gelişmekte olan" köylü ağırlıklı ülkelerle, ...
Melih AŞIK
Yeni kitaplar
'Mondros'tan Musul'a Türk - İngiliz İlişkiler...
Fikret BİLA
Pepe: Artık orman katliamları olmayacak
Acarkent ve Acaristanbul projeleriyle ilgili ...
Hasan CEMAL
Ortadoğu ateşi yakar!
Türkiye'nin coğrafyası çok belalı. Yeni değil...
Güneri CIVAOĞLU
Anılar
Papa ve Türkler için bir başka anı daha... Hu...
Can Dündar
Türklerle 40 yıl
Geçen hafta bütün dikkatler Papa'nın ziyaret...
Abbas GÜÇLÜ
Kim kimi etkiliyor?
Tavuk mu yumurtadan çıktı yoksa yumurta mı ta...
Metin MÜNİR
Hostesin dişleri
11,277 metre yükseklikte uçuyoruz ve dışarıda...
Hasan PULUR
Bardakoğlu da cumhuriyette yetişti...
TÜRKİYE'de zaman zaman adam kıtlığından söz e...
Derya SAZAK
Zana'nın telefonu
Papa'nın ziyareti Güneydoğu'ya ilişkin iki ön...
Meral TAMER
İzmir'in efesi, mükemmel sosyal girişimci olur
Önceki gün sabahın 6'sında kalkıp İzmir'e git...
Ece TEMELKURAN
Borat, Mahir ve diğerleri
Efendim, Paris'te gördük filmi. Sansürsüz ola...
Osman ULAGAY
Bir daha iyimser senaryodan söz edersem..
Türkiye'nin 24 Ocak 1980 kararlarına yol açan...
Güngör URAS
AÇEV'ciler 7 yaş çok geç diyor
Çocuklarımız ilkokula 7 yaşında gidiyor. Ama ...
Serpil YILMAZ
Ağar: Daha büyük haritayı gösteririz
Denizli'de,"İktidara Yürüyüş" adını verdiği m...

© 2006 Milliyet