Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 05 Aralık 2006 / Salı  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
BANKALAR BİRLİĞİ BAŞKANI ERSİN ÖZİNCE'DEN SERT ÇIKIŞ:
Bazı Batılı bankalar kayıt dışı işlem yapıyor

Türkiye'deki bazı finansal işlemleri yabancı firmalara kaptırdıklarını belirten Bankalar Birliği Başkanı Özince, "Türkiye'de çalışma izni bile bulunmayan yabancılar, mevduat topluyor, kaynak aktarıyor" dedi

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'deki bazı finansal işlemlerin önemli bir bölümünü Türkiye'de hiçbir kuruluşu bulunmayan yabancı firmalara kaptırdıklarını söyledi.
İstanbul'da düzenlenen 4'üncü Uluslararası Finans Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özince, Türkiye'de yaşayan Türklerin yurtdışında kayıtlı olmayan tasarruflarını ve kredi işlemlerinin önemli bir bölümünü, Türkiye'de hiçbir taahhüdü ve kuruluşu bulunmayan yabancı firmalara kaptırdıklarını belirtti. Özince, "Bu konuda devletimizin yabancı otoritelerle işbirliğinde bulunması ve soruna neden olan hususların ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi.
Bir süre önce Almanya'da ZDF televizyonunun Türk bankaları üzerinden kara para aklandığı şeklinde yayın yaptığını hatırlatan Özince, "Asıl Batılı bankaların Türkiye'deki kayıt dışı işlemlerine bakmak lazım. Türkiye'de çalışma izni lisansı bile olmayan yabancılar Türkiye'den mevduat toplamak, kaynak aktarmak için faaliyetlerde bulunuyorlar" şeklinde konuştu.
Özince, zirvede yaptığı konuşmada, Türkiye'de sermaye piyasalarının ve bankacılık sektörünün daha çok gelişeceğini vurguladı. Sistem iyi regüle edilmezse kayıt dışılığın artması ve finansal hizmetlerin yurtdışına kaptırılması gibi geçmişte yaşanan sıkıntıların tekrar ortaya çıkacağı uyarısında bulunan Özince şöyle devam etti:
"Şu anda küresel sermayenin de yerel sermayenin de kurallarını koyan devlet. Ama devlet organları gelecek yüzyılın kurallarını bizim koyacağımızı iyi değerlendirmeli. Bankacılık sektöründe uygulanan Basel II kriterlerinin dünyaya ne şekilde dağılacağına ilişkin çok ciddi tereddütler bulunuyor."

'Yabancıya bile yabancı var, spekülatif yabancı tanımlanmalı'
Ersin Özince, Türkiye'ye gelen spekülatif amaçlı yabancı sermayenin net olarak tanımlanması gerektiğini söyledi.
Özince, "Kimi yabancı, yabancıya da yabancı. Kural koymadığınız, 'gir çık'larla hareket eden yatırımcıdan bütün dünya şikâyetçi" dedi. Özince, özellikle hedge fonlarının bankacılığa oranla çok az düzenleme içerdiğine dikkat çekti. Bankacılıkta kuralları milli ekonominin katkı alacağı şekilde koymak gerektiğini vurgulayan Özince şunları söyledi:
"Bu tür işlerde iki de bir ezberi bozmak doğru olmaz. Sermayeye ihtiyacınız varsa sermayede kaygı yaratacak herhangi bir söyleme girmemelisiniz. Milli sermaye-milli olmayan sermaye tartışmasını da doğru bulmuyorum."

Finans Ödülleri sahibini buldu
Uluslararası Finans Zirvesi'nde Finans Ödülleri dağıtıldı. İş Bankası, "Ekonomiye Katkı" ve "Kurumsal Müşteri Memnuniyeti" dallarında, Garanti Bankası da "Dış Ticarete Katkı" ve "Bankacılıkta Bireysel Müşteri Memnuniyeti" dallarında ödülün sahibi oldu. Vakıfbank "Bireysel Bankacılık" ödülünü alırken, "Sigortacılıkta Bireysel Müşteri Memnuniyeti" dalında Anadolu Sigorta ödül aldı. "Active ACADEMY Kurumsal Sosyal Sorumluluk" ödülü ise Koç Holding, Nokia ve TEB'e verildi.

'Yabancının dörtte biri İstanbul'da'
YASED Başkanı Şaban Erdikler, 2005 yılında dünya üzerinde 916 milyar dolarlık ulusal sermaye hareketi yaşandığını ve bu hareketin 716 milyar dolarlık kısmının birleşme ve satın alma eğilimi gösterdiğini söyledi. Bu yıl Türkiye'ye 20 milyar dolarlık yabancı sermaye gireceğini belirten Erdikler, Türkiye'de şu anda 42 milyar doları aşan yabancı sermaye bulunduğuna dikkat çekti.

'Gücümüzü artıran gelsin'
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yöneldiğini ve son iki yılda gelen yabancı yatırımın 50 yılın toplamından fazla olduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi: "Yabancı olsun da kim gelirse gelsin demek doğru değil. Rekabet gücümüze katkıda bulunacak yatırımlar çekilmeli. Devir, yabancı yatırımlardan azami şekilde faydalanabilmek için stratejiler oluşturma devridir."





EKONOMİ
Yazıları kendiliğinden silinen kâğıt geliyor
Kış enflasyonu
Bazı Batılı bankalar kayıt dışı işlem yapıyor
Metro'nun 'Birader'i tiryakiyi sevindirdi
İstanbul'a sadece şube binası yaptırıyoruz
Ankara Sigorta hasar ödemelerini hızlandırdı
Tayfun'u ortak üretelim teklifi
'Doğum tarihini şifre olarak kullanmayın'
TMSF avukatından tahsilata 'usulden' durdurma kararı
Akın Öngör'ün Selendi marka şarapları piyasada
Sezer SPK üyeliğine atamayı veto etti
Seat'ın tek temsilcisi Doğuş Otomotiv oldu
'Özelleşmede sosyalist ülkelerden gerideyiz'
Ekonomik gelişmelerden kaygı duyuyorum
'Yabancılaşma sağlıklı, korkmayın'
Akbank 'hata'dan 755 milyon YTL bekliyor
Axel Polsat'ın yüzde 25.1'ini satın alıyor
Euro, dolar karşısında 20 ayın zirvesinde






Meral TAMER
Örnek bir sosyal girişimcilik
Milliyet, Ernst & Young ve Schwab Vakfı ile b...
Güngör URAS
Kasap mal derdinde, koyun can derdinde
Aralık ayı başında açıklanan fiyat artış oran...
Serpil YILMAZ
Rifat bey DYP'ye geçer mi?
Hafta sonunda DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı...


© 2006 Milliyet