Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 08 Aralık 2006 / Cuma  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Ödünün 'askıya' yararı olamaz


Türkiye'nin "bir limanını ve bir havaalanını Rumlara açacağı" haberi duyulur duyulmaz "piyasalar coştu". Dolar düştü, borsa yükseldi.
Acaba hükümetimiz, Avrupa Birliği'nin (AB) tehdit ve şantajları karşısında "piyasalar"ı düşünerek mi ödün verdi?
Piyasaların yararıyla ülke yararı her zaman birliktelik göstermez. Piyasa denilen şeyin temelinde para vardır. Piyasa oyuncuları paradan para kazanmaktan başka şey düşünmez. Ülke yararı piyasanın önünde koşar. Koşmalıdır.
Türkiye'nin bir limanını ve bir havaalanını Rumlara açma teklifi hiç de iyi olmamıştır. Bu teklif, ilişkilerin askıya alınmasını önleyemeyecek ama baskı ve şantaj karşısında Türkiye'nin ödün verebileceğinin işareti olarak kabul edilecektir.
Tekrarda yarar var... Sorun, Kıbrıs sorunu değildir.

Niyetleri kötü
Ege Cansen Kıbrıs'ı vermekle yakamızı kurtaramayacağımızı şöyle anlatıyor:
"Türkiye'nin AB'ye girmek istemesi, onların Türkiye üzerindeki planlarını uygulamaya koymaları için bir vesile, daha doğrusu bir fırsat. Avrupalıların Türklerle ilgili çok ciddi bir takıntısı var. Türklerin bulundukları bu coğrafyayı hak etmediklerine inanıyorlar.
'Dağdan geldiniz, bağdakini kovdunuz; bunun son örneği de Kıbrıs'ın Kuzey'ini Türk toprakları haline dönüştürmenizdir' diyorlar. 'Bunu yanınıza bırakmayacağız; Kuzey Kıbrıs'taki Türk egemenliğine mutlaka son vereceğiz' diyorlar. Ondan sonra sıra Kürt, Rum ve Ermenilerin taleplerini kabul etmemize sıra gelecek."
Ege Cansen'in bu anlatımını bir kenara not ediniz. Ama Avrupa Birliği'ne küsüp oturacak halimiz yok. Tam üyelik kararımızdan dönmemeliyiz. Tam üyelik dışında "imtiyazlı üyelik" benzeri formüllere yanaşmamalıyız. Zorluklar karşısında masadan kalkmamalıyız.

İşimize bakalım
Avrupa Birliği üyelerinin (sadece Kıbrıs Rum kesiminin ve Yunanistan'ın değil, üyelerin çoğunun) kısa sürede Türkiye'nin tam üyeliğini içlerine sindirebilecek durumda olmadığını kabul etmeliyiz.
Zaten başlayan tam üyelik müzakerelerinin sonu açık. Ne kadar sürede tamamlanacağı, müzakerelerin tamamlanması sonunda tam üyeliğimizin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli değil.
Bütün bunlar bizim tam üyelik için gerekli "uyum ve reform" çalışmalarımızı geciktirmemize neden olmamalı. Biz uyumu ve reformları tamamlayalım. Üretimi artırarak ekonomimizi güçlendirelim.
Bu tabloda müzakerelerin (onların girişimiyle) bir süre askıda kalması (dondurulması) iyidir. Vakit kazanırız. Onların istek ve şantajlarıyla uğraşacak yerde işimize bakarız. Biraz zaman geçsin... Kim öle, kim kala...

guras@milliyet.com.tr








Çetin ALTAN
"Fasarya" ile "Palavra"nın heykellerini yapmaya kalksak
İnsan yığınlarının binlerce yıllık, ahmaklık ...
Melih AŞIK
Altın golü attık!
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın son günlerde AB'ye...
Fikret BİLA
Kıbrıs sorunu taksit taksit çözülür mü?
AB'nin, "Ek Protokol'ü uygula, limanları aç" ...
Hasan CEMAL
Bizim 13 Numara'ya Nobel!
Orhan Pamuk, yanında kızı Rüya, (Rüya Galatas...
Güneri CIVAOĞLU
Ankara sürprizi
AB halı sahasında 90 dakika bitti. Uzatmalar ...
Abbas GÜÇLÜ
Gazi aynı Gazi
Üniversiteler kıpır kıpır. En fazla fokurdaya...
Hurşit GÜNEŞ
Peygamberler şehri GAP başkenti oldu mu?
Önceki gün Gaziantep yoluyla Şanlıurfa'ya gel...
Sami KOHEN
Bush değişir mi?
'VAHİM... Korkunç... Dehşet verici..." Irak Ç...
Metin MÜNİR
Donmak mı, üşümek mi? Karar senin
Japona Japon olmak, Hintliye Hintli olmak yet...
Faik ÖZTRAK
Tek haneli enflasyon ve makro ekonomik istikrar
Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. Piya...
Hasan PULUR
Hastaneye saldırmak nerede görülmüş?
AFERİN vatandaşa, ırz düşmanı katili linç ede...
Derya SAZAK
Nobel yazarı
Siyaset yazarı Nobel töreni izler mi?
Meral TAMER
Bob Geldof Topbaş'a neden oy vermez?
Önceki gün trafikle 1.5 saat boğuşup 5'i birk...
Ece TEMELKURAN
Hıristiyanlar, bombalar ve çocuklar
Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşk...
Güngör URAS
Ödünün 'askıya' yararı olamaz
Türkiye'nin "bir limanını ve bir havaalanını ...
M. Ali BİRAND
Türkiye herkezin kafasını karıştırdı
Başbakan'ın " B-C planlarımız var" demesinin ...

© 2006 Milliyet