Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 22 Ocak 2007 / Pazartesi  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil

Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Fakirler Kenya'da, zenginler Davos'ta toplanıyor


Zenginler ve zenginleri sevenler için her yıl ocak ayı sonunda "Dünya Ekonomik Forumu" toplantıları adı altında düzenlenen toplantının bu yılki, 24-28 Ocak tarihleri arasında İsviçre'nin lüks kayak merkezi Davos'ta yapılacak.
Fakirlerin ve fakirleri sevenlerin, Davos toplantılarına alternatif olarak 2001 yılında Porto Alegre'de başlattıkları ve de "Dünya Sosyal Forumu" toplantıları diye adlandırılan toplantıların 7'ncisi ise, 20 Ocak tarihinde Afrika'nın en fakir ülkelerinden biri olan Kenya'nın Nairobi şehrinde başladı. 20 Ocak tarihine kadar devam edecek.
Zenginlerin ve zenginleri sevenlerin Davos toplantılarıyla ilgili haberleri, medya geniş ölçüde halkımıza aktaracak. Ama fakirlerin ve fakirleri sevenlerin Nairobi toplantıları başka ülkelerin medyalarında geniş ölçüde yer alırken Türkiye'de gündeme gelmiyor, gelemeyecek. Çünkü biz hem fakir olduğumuzun farkında değiliz, hem de fakirleri sevmeyiz.

Gündemleri farklı
1988 yerel seçimlerinde Brezilya'nın Porto Alegre kentindeki yerel seçimlerde İşçi Partisi'nin başını çektiği "Halk Cephesi" belediye seçimlerini kazandı. Halk cephesi belediye bütçesini halkın katılımıyla hazırlamaya başladı. Yeni bir "Katılımcı Demokrasi Modeli" ortaya çıktı.
Bu model Güney Amerika'nın başka ülkelerinin başka şehirlerinde de uygulanır oldu. (Geniş bilgi için: Porto Alegre-Farklı Bir Demokrasi Umudu, M. Gret - Y. Sintomer, Azer Kılıç tercümesiyle, İthaki Yayınları, 179 sayfa, 11.5 YTL).
Porto Alegre fikri etrafında toplananlar, 2001 yılında, bu şehirde, Davos toplantılarıyla aynı tarihlerde "alternatif" bir dünya forumu düzenledi. Bu forumu bazıları "Porto Alegre" toplantıları, bazıları "Dünya Sosyal Forumu" olarak adlandırıyor. Porto Alegre'ci "fakir ülkelerin ve fakirlere acıyan ülkelerin gençleri" küreselleşmenin sosyal, kültürel, insani boyutu üzerinde duruyor.

Fakirler seslerini duyuramıyor
Solcular ve sosyal demokrasi yanlıları, küreselleşme gerçeğini kabullenerek "neo-liberalizme, sermayenin ve her türlü emperyalizmin egemenliğine" karşı çıkıyor. İnsana, insan haklarına saygı duyan, fakirliğin giderilmesini hedef alan, çevreyi koruyan, emeğe saygı duyan, savaşa karşı politikaları savunuyor.
Bu yılki Dünya Sosyal Forumu'nda "Halkların mücadelesi - halkların alternatifleri - Başka bir dünya mümkün değil" başlığı altında, kadınların topraksızların, emekçilerin, gençliğin sorunları tartışılıyor. Toplantılara 80 bin kişi katılıyor. Katılımcılardan yaklaşık 10 dolar katılım ücreti alınıyor.
Önümüzdeki çarşamba günü Davos'ta başlayacak zenginlerin ve zenginleri sevenlerin toplantılarına ise, yaklaşık 2400 işadamı, politikacı, akademisyen, medya ve sivil toplum kuruluşu üyesinin katılması bekleniyor. "Küreselleşen dünyada ekonomik ve sosyal güç dengesinin yeniden oluşumu / Güç kayması" ana başlığı altında kapitalist sistemin sorunlarının tartışılacağı toplantılara katılmak için önce Dünya Ekonomik Forumu adındaki kuruluşa üye olmak, sonra da katılım payı ödemek gerekiyor. Yıllık üyelik aidatı 15 bin euro, toplantılara kayıt ücreti 10 bin euro dolayında. Bu toplantıları medyamız geniş ölçüde halkımıza nakledecek.

guras@milliyet.com.tr








Taha AKYOL
Cinayetin derin kökleri
HRANT Dink cinayeti kime yaradı? Türkiye'nin ...
Çetin ALTAN
'Bir Frengi kâfir olduğun bilürdi Avniya...'
Kışla-cami çatışmasında yeni bir sentez aranm...
Yasemin CONGAR
"Manidar..."
Hrant Dink, ailesinin, arkadaşlarının, yolu o...
Can Dündar
Yarın cenazeye gelmelisiniz Sayın Sezer!
Fotoğrafta gördüğünüz duvar, Kadıköy'deki Sur...
Semih İDİZ
'İnsan' olmadan, 'Türk' olunmuyor
Sevgili dostumuz Hrant Dink'in vahşice katled...
Faik ÖZTRAK
2007'de sermaye bolluğu sürecek
Uluslararası Finans Enstitüsü yükselen piyasa...
Hasan PULUR
Hukuk devletinde zulüm yoktur...
HUKUK devletinde ceza vardır, ama zulüm yoktu...
Yaman TÖRÜNER
Çember daralıyor mu?
Kıbrıs'ta çözüm için çareler aradık. Birleşmi...
Osman ULAGAY
Küresel ekonomide saadet zinciri
Dünya ekonomisi ve finans sisteminde gerçek v...
Güngör URAS
Fakirler Kenya'da, zenginler Davos'ta toplanıyor
Zenginler ve zenginleri sevenler için her yıl...

© 2006 Milliyet