Sık Kullanılanlara Ekle  Açılış Sayfası Yap  Sitene Ekle  İletişim    Kurumsal 27 Mayıs 2007 / Pazar  
   Milliyet Online    Blog    Emlak    Arabam    İnsan Kaynakları    Cumartesi    Pazar    Ege    Seri İlanlar    Mobil 
   
 » Detaylı Arama

  SON DAKİKA
  ANA SAYFA
  YAZARLAR
  SİYASET
  EKONOMİ
  FİNANS
  DÜNYA
  SPOR
  GÜNCEL
  YAŞAM
  MAGAZİN
  ASTROLOJİ
  HAVA DURUMU
  OMBUDSMAN
  ÇİZERLER
  Sağlık
  Bilim ve Teknoloji
  Kültür ve Sanat
  Eğitim
  TV Rehberi
  Tatil
  Otomobil
Haber İndeksi Arşiv Haberci Üyelik Bülten
Modern Türk kahvesinin köpüğü var mı?

Hazır Türk kahvesi ve fındık aromalı ile sütlü Türk kahvesi yakında raflarda yerini alacak. Geleneksel usulle hazırlanan köpüklü, telveli Türk kahvesinin yeni kardeşlerini üreticilere ve "işi bilenlere" sorduk: "Bu kahvelerin de 40 yıllık hatırı var mıdır?"

ELİF BERKÖZ

Bol köpüklü ve telveli Türk usulü kahve son yılların aromalı kahve ve hazır kahve modasına uydu. Yakında mutfağınızda kahveyi artık cezveyle kaynatmadan, başında taştı taşacak diye beklemeden saniyeler içinde hazırlayacaksınız. Üstelik üzerindeki köpüğü ve fincanın dibindeki telvesiyle birlikte... Osmanbey Hazır Türk Kahvesi zahmetsizce kahve yapmayı sağlarken, Kocatepe Kahve'nin çıkaracağı fındık aromalı ve sütlü Türk kahvesi alıştığınız kahve tadını değiştirecek. Türk kahvesinin yenilenmesini, modernleşmesini işin ehli kişilere sorduk.

"Yabancı markalarla savaşmak için aromalı Türk kahvesi yaptık"

Haluk Tuncay (Kocatepe Kahve Kuruyemiş'in Yönetim Kurulu Başkanı)
  • Türkiye dünyaya kahveyi tanıtan ilk ülkelerden biri. Fakat kahveyi aromalarla çeşitlendiren yabancılar oldu. Nescafe, Jacobs gibi markalar hazır kahveyi aromalandırarak özellikle gençleri yakaladı. Yakında yabancı markalara ve kahve zincirlerine gösterilen ilgiden Türk kahvesi de nasibini alacak. Onlarla savaşmak için aromalı Türk kahvesini hazırladık.
  • Şu anda fındık aromalı Türk kahvemiz satışta. Araştırmalarımız sonucunda Osmanlı saraylarında sütlü Türk kahvesinin içildiğini öğrendik. Mesela, Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan sütlü Türk kahvesini çok severmiş. Birkaç ay içinde bu kahveyi de satışa sunacağız. Çikolatalı ve kayısı aromalı Türk kahvemiz ise yaklaşık bir ay içinde piyasada olacak.
  • Türkiye'de kişi başına yıllık kahve tüketimi Amerika'nın 40'ta biri kadar, yaklaşık 150 gram. 1960'lı yıllarda 9 bin ton çiğ kahve çekirdeği ithalatı yapılıyordu. O zamanki nüfus üçe katlandı. Ama kahve tüketimimiz yine aynı.

    "Türk kahvesinin silkinmeye, yeni bir yüze ihtiyacı var"

    Tayyar Sözbir (Osmanbey Hazır Türk Kahvesi'nin formülünün mucidi)
  • Asırlardır cezvede pişirilerek hazırlanan kahvemizin orijinal tadını veren ilk hazır Türk kahvesini ürettik. Formüle son halini ben verdim. Markanın isim babası ise Osman Caran. 1,5 ay içinde piyasaya sunulacak. Tek içimlik kahve köpüklü ve telveli. Hazır kahveyle fal bakmak mümkün. İçinde zararlı madde yok. Sade ve orta şekerli çeşitleri var.
  • Okkalı bir Türk kahvesi yapmak pek çok mekana zahmetli geliyor. "Yabancı hazır kahvelerden hazırlarız" deniyor. Türk kahvesi unutuluyor. Oysa şimdi bu içeceği yapmak için bir su ısıtıcısı ve bir poşet ile 15 saniye yeterli.
  • Türk kahvesi olması gerektiği yerin çok gerisinde. Bu yüzden silkinmeye, yeni bir yüzle dünya pazarına çıkmaya ihtiyacı var. Hazır poşet, Türk kahvesinin ihtiyacı olan soluk.

    "Türk kahvesine aroma katmak çağdaşlık değil ama gençlere cazip gelebilir"

    Ahmet Örs (Yemek yazarı)
  • Hazır Türk kahvesi kimyasal maddeler bombardımanı. Kahvenin doğalı bulunurken ve zaten Türk kahvesi üç dakikada pişirilirken böylesine çok kimyasalı vücudumuzda depolamanın ne gereği var? Tümüyle doğal bir içecek olan Türk kahvesini mis gibi kahve çekirdeğinden öğütülmüş kahve ile pişirmek gerek.
  • Aromalı kahveler, kolalı içecekler kuşağını hakiki kahvelere, yani kahve çekirdeğinden gelen aromalara alıştırmak için bir geçiş ürünü olarak görülebilir.
  • 1520'den beri bu topraklarda keyifle içilen mis gibi Türk kahvesine fındık ya da meyve aromaları katmak çağdaşlık değil. Bu sadece, yeni arayışlar adına yeme-içme kültürünü yozlaştırmak.

    "Gençleri ya da tiryakilerden yenilik arayanları yakalayabilir"

    Ali Esad Göksel (Yemek yazarı)
  • Türk kahvesinin bugünkü yaşama şansı 10 yıl öncesine göre daha reel. Çünkü tüm dünyada mahalli değerler tekrar yükselişte. Ayrıca kahve makineleri de devreye girdi, evlerde de lokanta ve otellerde de Türk kahvesi yapmayı dert olmaktan çıkardı, standardize etti.
  • Poşet kahvenin şansı olacağına inanmıyorum. Fındık aromalı veya sütlü Türk kahvesi gençleri ya da eski müdavimlerden yenilik arayanları yakalayabilir. Ama bir şeyin tutması için küresel lisana sahip olmak gerek. Uluslararası kahve zincirlerinin başarılarının arkasında kahve reçetesinin yanı sıra total bir performans var.
  • Bu yeniliklere rağmen Türk kahvesinin geniş bir coğrafyada yıllardır kabul görmüş olan tarifi esas oyuncu olarak kalır.

    "Kendine saygısı olan bir işletme ne hazır ne de fındık aromalı kahve satar"

    Mehmet Gürs (Şef)
  • Fındık aromalı kahveye, kahve değil de kahve içeren aromalı içecek diyelim. Hazır kahve de layığıyla yapılan Türk kahvesinden çok uzak. Sadece Türk kahvesi için değil, genelde hazır kahve, partikül veya likit, kahveye büyük hakaret. Yapamıyorsan içme! Kimyagerler, bu ürünü yapan ve satanlar tersini iddia ederler ama ağızlarının tadını ve kalplerini dinlerlerse bana hak verirler. Umarım hazır kahve gibi karaktersiz bir projeden vazgeçerler.
  • Kendine saygısı olan herhangi bir işletme ne hazır Türk kahvesini ne fındık aromalı Türk kahvesini ne de üçü bir arada gibi ürünleri satar. Türk kahve makineleri çoğu zaman tecrübesiz bir çırak tarafından pişirilen kahveden daha iyi sonuç veriyor.

    "Hazır kahve gerçek kahve tadını vermez. Ancak nefsi yatıştırır"

    Mehmet Yalçın (İçki uzmanı)
  • Poşet kahveyi tattım. Tadı fena değildi. Türk kahvesi tiryakileri Türk kahvesinin pişirilemeyeceği seyahatlere çıkabilirler. Canları kahve çektiğinde hazır Türk kahvesini içebilirler. Gerçek kahve tadını tam olarak alamasalar da nefislerini yatıştırabilirler.
  • Hazır Türk kahvesi yaygınlaşmaz. Bir kahve tutkunu hazır kahveleri kahveden saymaz. Zorunlu kalmadıkça içmez. Bunun gibi ürünler yemek dünyasının kenarında köşesinde kalan fast-food'lardır.
  • Kocatepe'nin çıkardığı fındık aromalı ve sütlü Türk kahvesini deneme fırsatım olmadı. Ancak yıllar önce Arap ülkelerinde çalışan müteahhit Şehmuz Tatlıcı bürosunda bana sütlü Türk kahvesi ikram etmişti. Tadı fena değildi.

    "Bu tür girişimler geleneksel Türk kahvesinin tahtını sarsmaz"

    Umut Özkanca (Loft'un işletmecisi)
  • Hazır ve fındık aromalı Türk kahvesini denemedim. Ama hazır kahvenin Türk kahvesi tadını yakalayacağını sanmıyorum.
  • Müşteriden talep gelirse bu ürünleri mönümüze ekleyebiliriz. Ancak önce standardı tutturup tutturmadığına bakarız.
  • Geleneksel Türk kahvesinin tahtı sarsılmaz. Hazır kahve tatilde, yolculukta çabucak kahve hazırlamak için kullanılabilir. Fındık aromalı ve sütlü Türk kahvesinin ise daha çok gençlere hitap eder.

    Aynı anda dört kişiye kahve

    Farklı markaların çıkardığı Türk kahvesi makineleri son birkaç yılda bu içeceğin evlerde daha çok tüketilmesine neden oldu. Bu makineler bol köpüklü kahve keyfini en pratik yoldan hallediyor. Arçelik Mini Telve ve Arzum'un Cezve ve Kahwe adlı Türk kahvesi robotları aynı anda dört kişilik kahve yapma imkanı sağlıyor; sade, az, orta ve şekerli kahve seçenekleri sunuyor.


    PAZAR
    Nuh'un Gemisi'nde yer ayırdınız mı?
    Türkiye artık küresel ısınmaya kafa yoruyor
    Al Gore geliyor, Cameron Diaz bekleniyor
    "Kitap 1000 sayfaydı, uzunluğu beni korkuttu"
    Bilim insanları onun için "Dünyanın en akıllı kadını" diyor
    Modern Türk kahvesinin köpüğü var mı?
    SHREK'e ilham verdi mi?
    Skandal haberini internetten öğren
    neler konuşuluyor?
    Nostaljiye nokta konacak
    Korkuları yenen adam
    Darbellek
    "Birinci görevim, tarafların birbirini anlamasına yardımcı olmak"
    İkizlere öneriler
    Tavaları iyi, ızgaraları başarısız
    Avrupa kimliği
    Fethiye'de iki gün
    Bir OSRAM iki ağaç ediyor
    Mezede devrim!





  • Ahmet Turhan Altıner
    Can Dündar
    R. Hakan Kırkoğlu
    Vedat Milor
    İlber Ortaylı
    Fatih Türkmenoğlu
    Yalvaç Ural
    Mehmet Yalçın

       
    © 2006 Milliyet