ERDOĞAN'DAN 'SINIR ÖTESİ OPERASYON YOK' MESAJI
Önce Türkiye sonra Kuzey Irak
Başbakan Erdoğan, AKP'nin yeni genel merkezinin tanıtımında, "Kuzey Irak'ta 500 tane terörist var. Türkiye'de dağlarda 5 bin tane... Eee şimdi Türkiye'deki 5 bin teröristle ilgili mücadele bitti mi, Kuzey Irak'taki 500 kişiyle uğraşma safahatine gelinecek" dedi
ANKARA Milliyet
Terörle mücadele konusunda hükümetin askerle görüş ayrılığı yaşamadığını savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı'nın sınır ötesi operasyonun yararlı olacağı yolundaki görüşüne katılmadığı mesajını verdi. Erdoğan, "Türkiye'deki 5 bin teröristle ilgili mücadele bitti mi (ki) Kuzey Irak'taki 500 kişiyle uğraşma safahatine gelinecek? Önce Türkiye'deki barınakları bir çözelim" dedi.
Erdoğan, AKP'nin yeni genel merkez binasının tanıtımı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken sınır ötesi operasyon konusunda açıklamalar yaptı.
Şehit cenazelerindeki bazı protestoların yargıya sevk edileceğini belirten Erdoğan, "Bu, Kuzey Irak konusunda hükümetin atacağı adımları engeller mi?" sorusu üzerine şöyle dedi: "Bu çok ayrı bir konu. Bu konuşulmaz, yapılması gereken bir şey varsa bunlar yapılır. Bakınız her zaman gelen rakamlar var. Kuzey Irak'ta 500 tane terörist var. Türkiye'de dağlarda 5 bin terörist var. E şimdi Türkiye'deki 5 bin teröristle ilgili mücadele bitti mi, yani bu halledildi mi, Kuzey Irak'taki 500 kişi ile uğraşma safahatine gelinecek? Terörün önce Türkiye'deki barınakları bir çözelim. Halkın içinde de bir besleme noktası var, önce bu tarafı çözelim."
'Ulusal platform önerisi'
Erdoğan, "5 bin ve 500 rakamlarını örnek olarak mı verdiniz, yoksa resmi rakamlar mı?" sorusuna "Hayır örnekler. Bunlar zaten gazetelerde yazılan şeyler" karşılığını verdi. Başbakan, "terörün tanımındaki sıkıntı hepimizi üzmektedir" diyerek bunun için "teröre karşı ulusal platform" kurulmasını önerdi."Şehitlerimizi siyasi rant aracı olarak kullanmamamız lazım" diyen Erdoğan şöyle devam etti: "Ama bazı emekli paşalar televizyon televizyon dolaşıp hükümete karşı saygı sınırlarını aşan ifadeler kullanarak toplumda sanki bir psikolojik olumsuz hava oluşturmanın gayreti içindeler. Şu anda toplumsal barışı temin edecek şekilde davranmamız gerekirken devamlı tahrik ve bunların getirdiği olumsuz etkiler var."
Mutafyan'daki adap
Erdoğan, "Şehit cenazelerinde cami meydanları çok çok çirkin, edebe aykırı sloganların atıldığı bir yer haline getiriliyor. İmam konuşurken yuhalanıyor. Hrant Dink'in cenazesine bakın. Mutafyan'ın konuşması sırasındaki adaba bakın. Bizdeki cenaze törenine bakın. Hükümete yönelik eleştiriler varsa, partiler miting meydanlarında bunları söylesin" dedi.
'Çok yönlü düşünmeliyiz'
Yaratılan ortamın piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerini de düşünmek zorunda olduklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Biz hepsini çok yönlü düşünmeye mecburuz. Piyasalarımızı nasıl etkiler? Diyebilir misiniz, hayır bizim için ekonomi önemli değil, güvenlik önemli."Erdoğan, "TÜSİAD dedi bunu" anımsatması üzerine, "Dediyse yanlış demiş. Bunların hepsi birbiriyle ilgili, ayıramazsınız. Ekonomik gücünüz yoksa güvenliği de sağlayamazsınız. Adeta ikizler. Birini tercih edeyim, diğerini etmeyeyim, bunlar yanlış yaklaşımlardır" diye konuştu.
Öncelikler noktasında siyasi irade olarak nihai kararı vereceklerini belirten Erdoğan şunları söyledi: "Bizim istişari organlarımız var. Bu güvenlik güçlerimizdir. Belli birikimleri olan akademisyenler, danışmanlar olabilir. Tüm bunlarla görüşerek nihai kararı olgunlaştırır, veririz. Belki önümüzdeki gün veya haftalarda (Irak Başbakanı) Sayın Maliki'yi de çağırmak suretiyle, gelirlerse bu konuları oturup görüşürüz. Bütün mesele bu işlerin hepsini bizim masada konuşarak çözme yolunu aramaktır. Bu diğer konuşulan şeyler en son yapılacak işlerdir."
Erdoğan, "Meclis'in bir genel görüşme ya da bir karar için toplanma ihtimali nedir?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bu iş (sınır ötesi operasyon) eğer 'olmazsa olmaz' bir noktaya gelmişse bunlar yapılacak olan işlerdir. Böyle bir noktaya gelmemişse niçin seçim sürecimizi sıkıntıya düşürecek bu tür adımları atalım? Şu anda terörle ilgili atılan adımlar da şunu biliniz ki demokrasiyi, ülkemizdeki barışı zaafa uğratmak içindir. Bu oyuna gelmememiz lazım."
Erdoğan'ın özel dairesi de bulunuyorGenel merkezde Erdoğan'a 2 kat tahsis edildi. 8. katta geniş bir genel başkanlık makamı olan Erdoğan'ın 9. katta ise özel dairesi ve kullanacağı terasları bulunuyor. Erdoğan'ın makam odasındaki lüks ve binanın bazı bölümlerindeki abartılı dekorasyon dikkati çekiyor.
Erdoğan'ın makam odasındaki masasının arkasında, ressam İsmail Acar'ın yaptığı Atatürk'ü "kalpak" giymiş olarak resmeden bir portresi bulunuyor. Yeni genel merkez binası, mimari olarak saçakları ve payandalarıyla Türk mimarisinin esintilerini taşıyor. Rönesans cephe anlayışı ve dengesinin bulunduğu bina, Selçuklu giriş etkisi ve desenlerini içinde barındırıyor.
Güç ve davetkârlık
AKP yeni genel merkezinin tanıtımında, binanın "güç ve davetkârlığı" ifade ettiği belirtildi. Çok amaçlı salonda bulunan dört adet 200 X 200 cm ölçülerindeki resimlerde, tarih içinde başkent olmuş dört kent; Bursa, Edirne, İstanbul ve Ankara resmediliyor. Bu resimlerin en önemli özellikleri, merkezleri etrafında döndürüldüklerinde yönsüz ve her seferinde de kompozisyon bütünlüğü içinde algılanabilmesi. 8. katta bulunan kare formlu fuayede basık kubbe ve ortasındaki gün ışığının ise toplanmayı ifade ettiği belirtildi.İçinde mescit de bulunan yeni bina 4'ü yeraltında olmak üzere 14 kattan oluşuyor. Binada 1'i makama ait olmak üzere 2 giriş, 1'i sadece genel başkanın kullanımına ayrılan 5 asansör var. Genel başkan yardımcılarına ayrılan makam odalarında banyo ve dinlenme odası da yer alıyor.
Binanın ön cephesindeki karelerin ve yıldız şekillerinin iç içe geçmesinden oluşan figürlerin girişteki mermer taban zeminine de işlendiği görüldü. Katlarında küçük kafeler bulunan binada doktor, berber ve ayakkabı boyacısı da bulunuyor.
'Barzani ile görüşmem'
Başbakan Erdoğan, "MHP, 'Habur'u kapat, elektriği kes' diyor. Orada bizim müteahhitlerimiz var" dedi.
Barzani'nin geçmişteki tavırları ile şu anki tavırları arasında mukayese edilemeyecek fark olduğunu savunan Erdoğan, "Tavrım değişmedi. 'Ben onunla görüşmem' dedim. Ama başka kademelerdeki elemanlarımız görüşebilir. Talabani ve Maliki ile görüşürüm" diye konuştu.
Talabani ve Maliki'nin de Türkiye hakkında olumsuz konuştuğunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, şöyle dedi:
"Dünyada bize karşı olumsuz konuşanlarla da bir süre görüşmüyoruz. Ancak sırası gelince görüşüyoruz. Sarkozy'de olduğu gibi. Biz dünya ile sürekli kopuk halde mi yaşayacağız? 'İstihdam, istihdam' diye bağırıyoruz. Bunların (Fransızların) kurduğu fabrikalarda bizim insanlarımız çalışıyor, problemleri masada çözmekten yanayız."
'Köşk seçimi şu anda meçhul'
Başbakan Erdoğan, "Acaba AKP'nin ikinci bir dönem iktidarını nasıl engelleriz diye planlar yapıyorlar, kampanyaların sebebi budur. Halkımız bunun gereken cevabını sandıkta verir" dedi.
Erdoğan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın "Genelkurmay'ın 27 Nisan'da yayımladığı bildiriden daha önceden haberi olması durumunda Anayasa değişikliği için genel kurul toplantısına katılacağı" açıklamasını da gülerek şöyle yorumladı:
"Şimdi bildiri yayımlanmış, her şey bitmiş. Zaten Sayın Mehmet Ağar'ın iki arkadaşı geldi, acaba onların neden haberi vardı da onlar geldi? Gelmeyen Sayın Ağar ile bir arkadaşıydı. Sayın Ağar o dönemde Anavatan grubunu bloke etti. Süreç kilitlendi. Önümüzdeki cumhurbaşkanı seçimi maalesef bu sıkıntılar içinde, şu anda bir meçhuldür. Henüz ne olacağı belli değil."
NOTLAR
Rus mankenli açılış basına kapalıydı
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|

