Almanya'da cami kavgası
Köln'ün Ehrenfeld semtinde cami yapımına muhalefet eden aşırı sağcı Pro-Köln grubunun gösterisine karşı Almanlar da miting yaptı
MEHMET AKTAN Köln
Almanya'nın Köln kentinin Ehrenfeld semti, dün Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) inşa etmek istediği modern Merkez Camisi nedeniyle dört gösteriye birden ev sahipliği yaptı. Pro-Köln grubunun dışındaki bütün gösterilerde, Alman halkı, camiye karşı olmadığını, farklı dinlere hoşgörüyle bakmak gerektiğini ortaya koydu.
Yaklaşık 200 Almanın yer aldığı Pro-Köln grubunun, DİTİB merkez binasının karşısında yaptığı gösteride, Avusturya ve Belçikalı aşırı sağcı partilerden temsilciler de yer aldı. Almanya'daki camilerin çoğalmasıyla, Müslümanların giderek radikalleşeceği ve huzursuzluk yaratacağı öne sürüldü. Diğer bir aşırı sağcı grup da DİTİB'in arka sokağında yürüyüş yaptı. 500'e yakın sol görüşlü Alman da ırkçı olarak nitelendirdikleri Pro-Köln'e karşı tavır alarak, inşaata hoşgörüyle baktıklarını gösterdi. Protestocular, "Faşizme hayır" ve "Naziler dışarı" sloganları attı. Polis, Pro-Köln ve sol grupların gösterileri için geniş güvenlik önlemi aldı.
Geniş katılım vardı
Alman Sendikalar Birliği (DGB) ve Hizmetler Sendikası'nın (Ver.di) Neptun meydanında düzenlediği mitinge 1000 kişi katıldı. Mitinge belediye başkanları, Katolik, Protestan kilisesi yetkilileri, bütün siyasi parti temsilcileri, SPD Federal Milletvekili Lale Akgün, DİTİB Genel Müdürü Mehmet Yıldırım ve Kuzey Ren Vesftfalya Uyum Meclisleri Birliği (LAGA) Başkanı Tayfun Keltek katıldı.
KÖLN'DE 4 AYRI GÖSTERİSemtte 4 ayrı gösteri düzenlendi. Pro - Köln grubunu Almanlar da protesto etti. DGB'nin gösterisine katılan çoğu Alman, binin üzerinde kişi de hoşgörünün önemini vurguladı.
|
DİĞER HABERLER |
YAZARLAR |
|


