Zafer Çağlayan: Mutlaka istihdam envanteri çıkarılmalı
ANKARA Milliyet
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin en önemli sorunlardan birinin, sanayinin ihtiyaç duyduğu istihdam talebiyle piyasanın arzının birbiriyle çakışmaması olduğunu belirterek, "Bu kapsamda mutlaka bir istihdam envanterinin çıkarılması lazım" dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliğinde sanayinin ihtiyacı olan kalifiye iş gücü yetiştirmek amacıyla oluşturulan "Okul Sanayi Eğitim Programları" (OSEP) yeni öğretim yılı töreni, Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda yapıldı.
Projeye başlarken, "Proje tutar mı tutmaz mı, Türkiye'ye örnek olur mu, öğrenci bulur muyuz?" şeklinde kaygılar yaşadıklarını anlatan Çağlayan, ancak sonra yüksek bir taleple projenin bir model olduğunu kaydetti. Çağlayan şunları söyledi:
"Türkiye'de neden milyonlarca insan işsiz, neden buna karşın binlerce, yüz binlerce sanayici nitelikli eleman için gazetelere ilan veriyor? Demek ki bu istihdamın talep ve arzını bir noktada örtüştürmek zorundayız. Bu konuda eğitim envanteri çalışması yapılması da gerekiyor."
İki kız öğrenci
Çağlayan, meslek lisesi mezunlarının eğitim sisteminde oranının bugün yüzde 30'lara çıktığını, hedefin yüzde 50 olduğunu anlattı.ASO Başkanı Nurettin Özdebir de bu yıl ilk başta 60 öğrenci almayı planladıklarını ancak sayıyı daha sonra 78'e çıkardıklarını kaydetti. Özdebir, motor teknik, elektroteknik ve metal teknik alanlarında eğitim verilen programa iki kız öğrencinin katılmasından da büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Konuşmaların ardından Çağlayan, bir kız ve erkek öğrenciye neden mesleki eğitimi tercih ettiklerini sorarken, öğrenciler "iş garantisi" yanıtını verdi.

Cafe