Gül'den Asya atağı
Azerbaycan'ı ziyaretinde büyük ilgi gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önümüzdeki haftalarda Türkmenistan ve Kazakistan gezisine çıkarak bir dizi görüşme yapacak
YILDIZ YAZICIOĞLU Gence
Fotoğraf: YAVUZ ÖZDEN
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Türki cumhuriyetler arasında romantik değil, ekonomik temelli yakın ilişki dönemini başlatmak için diğer Türk cumhuriyetlerini de ziyaret edecek.
Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan'da dün eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Nimet Çubukçu ile birlikte Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov eşliğinde uçakla tarihi Gence kentine geldi.
2. Dünya Savaşı sırasında Alman esirlere yaptırılan Gence İcra Başkanlığı binasında Gül'e şehir hakkında bilgi verildi. Gül ve beraberindekiler Haydar Aliyev Meydanı'ndaki tarihi yapıları gezerken, Barış Manço'nun "Gülpembe" şarkısı çalındı.
Kılıçlı mesaj
19. yüzyılda Ruslara yenik düşen Cevad Han'ın meydandaki türbesinde dua eden Gül, daha sonra Çökek Hamamı'nda porselen ve askeri eşyalardan oluşan koleksiyonu inceledi. Burada kendisine hediye edilen kılıcı kınından çıkararak inceleyen Gül, "Kılıcı çektiniz" esprisi üzerine, "Özellikle Kafkasya'da, bu coğrafyada yaşıyorsanız kılıç kınında oluyor. Her zaman kılıçla yaşıyorsunuz" dedi.Şerife'ye Gül öpücüğü
Ziraat Bankası'nın ortak olduğu Azer Türk Bank'ın Gence şubesinin açılışını da yapan Gül, buradan Şeyhzamanlı ailesine ait Nuri Paşa Konağı'nı ziyaret etti. Azerbaycan'ı 1918'de Ermenistan ve Rus işgalinden kurtaran Osmanlı komutanı Nuri Paşa hakkında bilgi alan Gül çiftine, konak bahçesindeki ağaçlardan nar ve ayva ikram edildi. Sokaktaki evlerden birinde pencereden kendilerini izleyen minik bir kızı fark eden Gül çifti, pencereye yaklaşarak kızı sevdi. Demir parmaklık nedeniyle Şerife isimli 1.5 yaşındaki kızı öpemeyen Hayrünnisa Gül, eliyle öpücük gönderdi. Gül çifti, minik Şerife'ye 100 dolar harçlık vermeyi de ihmal etmedi.Türki cumhuriyetlere mesaj
Gül, daha sonra 1141-1209 arasında yaşayan Türk şair Nizami Gencevi'nin anıtmezarını ziyaret etti.Önümüzdeki haftalarda Türkmenistan ve Kazakistan'ı ziyaret edecek olan Gül, bu temaslarıyla, "Türkiye'nin 1990'lı yıllarda romantik ilişkiler kurduğu Türk cumhuriyetleriyle artık ekonomik temelli ilişkiler dönemini" başlatmayı hedefliyor.
Komutanın tokalaşmama formülü
Azerbaycan'a yaptığı resmi ziyaretten dönen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ü dün Esenboğa Havalimanı'nda karşılayan 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Aslan Güner, protokol sırası yerine tören mangasının tam karşısında durdu ve yalnızca Gül'le tokalaştı.

Cafe