AB'den 'Güney Kürdistan' gafı
GÜVEN ÖZALP Brüksel
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, büyük bir gafa imza attı. Son dönemde Kürt sorunu ve PKK'yla mücadele konularında Türkiye'nin hassasiyetlerine dikkat eden bir tavır takınmasıyla öne çıkan Komisyon, 2008-2009 dönemi için ekonomik öngörülerde bulunduğu bir raporda Kuzey Irak'tan "Güney Kürdistan" olarak bahsetti. Bu ifade otomatik olarak Komisyon'un Güneydoğu'yu, "Kuzey Kürdistan" olarak gördüğü algılamasına yol açıyor.
Bugüne kadar "Kürdistan" kelimesini kullanmama yönünde büyük özen gösteren AB Komisyonu, Ekonomik ve Mali İşler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, "Sonbahar 2007-2009 Ekonomik Öngörüleri" başlıklı raporun 17. sayfasında, "Petrol fiyatları yükselmeye devam ediyor" başlığı altında şu ifadelere yer verdi: "Bu yükselme hem arz hem de talep tarafındaki faktörlerden kaynaklanıyor. Arz tarafında, özellikle İran'ın nükleer programı ve Türkiye'nin Güney Kürdistan'daki askeri müdahaleleri nedeniyle jeopolitik gerilim yüksek."
AB içinde, şu ana kadar kurum bazında Kuzey Irak'ı, "Güney Kürdistan" olarak tanımlayan bir yaklaşım hiç gündeme gelmedi. Bu ifade genelde PKK ya da sempatizanları tarafından kullanılıyor. AB de bölgeyle ilgili olarak Kuzey Irak terimini kullanıyor.

Cafe