'Aşkın dili olur mu?'
Devlet Bakanı Çubukçu, Almanya'nın evlilik birleşmelerinde aradığı dil şartından duyulan rahatsızlığı Alman Bakan Böhmer'e bu sözlerle iletecek
Yıldız Yazıcıoğlu - Ankara
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Almanya Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile bugün yapacağı görüşmede, Türkiye'nin, Göç Yasası'ndaki evlilik birleşmelerinde Almanca dil şartı aranması hükmünden duyulan rahatsızlığı anlatacak. Çubukçu, Böhmer'e aşkın dil, din ve ırk farkı gözetemeyeceğini, Türkiye'de Alman gelinlerden Türkçe bilme şartı aranmadığını söyleyecek.
Almanya'nın yürürlüğe koyduğu ve buradaki 2.7 milyonluk Türk nüfusunu doğrudan etkileyen Göç Yasası'nın mimarı olan Böhmer, bugün Çubukçu ile Ankara'da bir araya gelecek. Görüşme öncesi dün Milliyet'in sorularını yanıtlayan Çubukçu, şöyle konuştu:
"Türkiye, göçmenlerden sorumlu özel bir bakanlık kurulmasını önce iyimserlikle karşıladı. Ancak Göç Yasası ile hayal kırıklığına uğradı. Ben her zaman kadınlarımızın yaşadıkları ülkenin dilini bilmesini önemsediğimi söyledim. Keza Türkiye'de yaşayan yabancı eşler için de geçerli. Çünkü kendi sağlık problemleri, çocuklarıyla ilgili sağlık ve eğitim konuları, günlük yaşamlarını başkasından yardım almadan sürdürebilmeleri için yaşadıkları ülkenin dilini bilmeleri gerekir. Türk kadınlarını da gittikleri ülkelerde evlerden dışarıya çıkmayan kişiler olarak görmek istemiyoruz. Bu çerçevede, dil öğrenilmesini destekliyoruz. Ancak, Almanya'da Türkleri hedef alan özel bir yasa hükmü bulunmasından rahatsızlık duyuyoruz."

Cafe