Uçak kazasının bilim şehitleri
Kazada, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde düzenlenecek çalıştaya giden ikisi profesör, biri doçent 6 fizikçi de öldüTAHSİN AKSU, DİNÇER ŞEREF, ŞAKİR AYDIN, BURCUM DEVREZ, M. AKİF ERDEM, GÜLAY FIRAT, MUTLU BOZDAĞ, OZAN GÜZELCE İSTANBUL, ISPARTA
Atlasjet uçağında ölen yolcular arasında Prof. Dr. Engin Arık ve Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ'ın da aralarında bulunduğu 6 fizikçi de vardı. Bilim adamları, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde düzenlenecek "Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarım ve Test Laboratuvarları'nın Kurulması" başlıklı DPT'nin 4. Çalıştay'ına katılmak üzere Isparta'ya gidiyordu. Doğuş Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serkant Ali Çetin ise, çalıştayın son oturumuna katılacağı için uçağa binmedi ve ölümden kurtuldu.
Uçakta Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü) Fizik Bölümü'nden Prof. Engin Arık, asistanları Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi Fizik Bölümü'nden Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan'ın ölmesi akademik dünyada büyük üzüntü yarattı.
Prof. Arık ile yanında ölen iki asistanı, üniversitede Yüksek Enerji Fiziği deneyleri yapıyorlardı.
BÜ Rektörü Prof. Ayşe Soysal, "Arık, Türkiye'de fizik alanında en güçlü isimlerden biriydi ve aktif olarak çalışıyordu" dedi.
Üç öğretim görevlisini kaybeden Doğuş Üniversitesi'nde yas ilan edildi. Rektör Prof. Mithat Uysal kazada ölenlerin 'bilim şehidi' olduğunu belirterek, "Türkiye'de ilk defa kurulacak olan Türk Hızlandırıcı Merkezinin Teknik Tasarım ve Test Laboratuvarları projesi üzerinde çalışıyorlardı. Çalışmalarını sunmak için Fizik Kurultayı'na gidiyorlardı. Amaçları, Türkiye'nin geleceğini sağlam temeller üzerine oturtmak için gereken bilimsel altyapıyı oluşturmaktı" diye konuştu.
Fizikçilerin ölümünün ardından üniversitede bayraklar yarıya indirildi. Öğrenciler hayatını kaybeden öğretim üyeleri için gıyabi cenaze namazı kıldı.
SON ANDA KURTULDU
Gece boyu kâbus gördümDoğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Serkant Ali Çetin, kendi üniversitelerinden dördüncü bilim adamı olarak uçakta olacaktı. Ancak Çetin, ailevi nedenlerden dolayı gidişini erteleyince ölümden döndü. Birlikte ortak bir çalışma içinde olduklarını anlatan Çetin "Doğuş Üniversitesi Türkiye'de ilk defa kurulacak olan Türk Hızlandırıcı Merkezi'nin 10 ayağından birini oluşturuyordu.
10 üniversite ortak çalışıyordu bu projede. 4 fizikçi olarak bu projede yer aldık. Aslında dördümüz aynı uçakta yer alacaktık. Ama 2 - 3 hafta önce, ailevi bir problemimden dolayı programımı değiştirmem ve sadece son gün toplantının yönetim kuruluna katılmam söz konusu oldu.
Ölen arkadaşlarını anlattı
Pazar günü uçacaktım. Dün akşam çok rahatsız oldum, kabuslar gördüm. Şimdi anladım ki, gördüğüm kâbuslar gerçekleri yansıtan şeylerdi. Sabah 07.30'da haberi aldığımda anlamlandırabildim."Prof. Şenel Boydağ'ın bilimsel ve insani yönüyle her zaman kendilerine yardımcı olduğunu kaydeden Serkant Çetin, şöyle devam etti:
"Çok örnek alınacak yönü vardı. Hayatta yaptığı işe ve arkadaşlarına karşı çok sağlam bir duruşu vardı. İskender Hikmet, öğrencilerin sevgilisi arkadaşımdı.
O kadar güzel bir diyalog kurardı ki öğrencileriyle. Mustafa ise üniversiteye katılmasından beri beraber çalıştığım arkadaşımdı. Çok başarılı bir fizikçiydi. Doktorasını yapıyordu. Benim acım bu 3 insanla sınırlı değil maalesef. Ben Boğaziçi mezunuyum. Aynı projede beraber çalıştığım yüksek lisans ve doktora tez hocam Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arık da aynı uçaktaydı. Benim gibi, benden daha iyi yetiştirmeye çalıştığı iki öğrencisi de aynı uçakta bulunuyordu.
Bu 6 kişi için bilim şehidi lafı çok yerinde. Çok önemli bir hedef uğruna, tahmin edilemeyecek bir kazaya kurban gittiler."
ÇYDD gönüllüsü profesör60 yaşında, evli ve bir çocuk annesi olan Fatma Şenel Boydağ, fizik alanında ses getiren çalışmalarının yanı sıra, yardımseverliği ve kız çocuklarının eğitimine duyduğu hassasiyetle tanınıyordu.
Bartın doğumlu Boydağ, Kandilli Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun oldu. 1976'da İstanbul Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayan Boydağ, 1982 yılında doçent ve 1989 yılında da Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeyken profesör oldu. 1 Eylül 2000'de Doğuş Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nde çalışmaya başlayan Boydağ, 2 yıldır Fen Bölüm Başkanlığı görevini yürütüyordu.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gönüllüsü de olan Boydağ, "Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarları Proje Ekibi"nde yer alıyordu.
Fiziği sevdiren bir hoca1964 yılında Lefkoşa'da dünyaya gelen ve Lefkoşa Türk Koleji'ni bitiren İskender Hikmet, Fransa'da Joseph Fourier Üniversitesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını tamamladıktan sonra, 1997'de Doğuş Üniversitesi'ne yardımcı doçent olarak atandı ve aynı yıl doçent unvanını da aldı.
Hikmet, evli ve 3 çocuk babasıydı. Fizik dünyasında Lille Üniversitesi'nde moleküler biyoloji alanında yaptığı ve 4 yıl süren araştırmasıyla tanınan Hikmet, aynı üniversitede fizik dersleri de verdi. İskender, Ekşi Sözlük'te öğrencileri tarafından şöyle tarif ediliyor:
"Ders anlatırken kullandığı ilginç deyimleri (arıza çıkarmak) ve kendine yakışan külhanbeyi edasıyla proses kontrol dersini sevdiren hocamızdır.", "Yazıya şöyle bir baktı mı, hangi ruh haliyle yazılmış, sahte mi pat diye anlıyormuş."
Lisedeyken Bilim Ödülü kazandıÖzgen Berkol Doğan: Hayatını 28 yaşında Isparta yolunda kaybeden Doğan, Robert Kolej'den mezun. Lisans ve yüksek lisans eğitimini ise Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladı.
İki yıl önce Boğaziçi Üniversitesi doktora programına katılan ve Prof. Engin Arık'la çalışan Doğan, Fizik Bölümü'nde araştırma görevlisi kadrosundaydı.
Bekâr olan Doğan, bugüne kadar üç kitabın da çevirisini yaptı. Doğan, 1991-1998 yılları arasında görev yaptığı Robet Koleji'nin öğrencisiyken 'Michael Hamilton Bilim Ödülü'nü kazanmıştı. Doğan, geçen yıl İtalya'da düzenlenen ILIAS toplantılarında üniversiteyi temsil etmişti.
Çiçeği burnunda bir fizikçiMustafa Fidan: 29 yaşındaki çiçeği burnunda fizikçi Fidan, evli ve bir çocuk babasıydı. Fidan, İstanbul'da doğdu. 1996'da Maçka Teknik Lisesi'ni ve 2001'de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği'ni bitirdi. Aynı yıl, BÜ Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisans çalışmalarına başlayan Fidan, doktora çalışmalarını sürdürüyordu. Fidan, internette kendisiyle aynı adı taşıyan başka bir fizikçinin 'Akademik unvanı ne olursa olsun ordinaryusluk payesine çoktan erişmiştir' şeklinde tarif edildiğini görünce, öğrencilerine 'isim benzerliği var' diye açıklama yapmıştı.
Kendine 'gözlemci' demiştiEngin Abat: 29 yaşındaki Abat da, Prof. Dr. Engin Arık'ın 'Atlas' ekibinde görev yapıyordu. Eşkişehir Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nden 2005 yılında mezun olan Abat, Boğaziçi Üniversitesi'nde mastır öğrencisiydi.
Abat, 'gözlemevi' ismini verdiği blogunda kendisini ve hayatını tarif eden yazılar yazıyordu. Kendisini, "Terazi burcu. Larry Clark filmleri ve Şebnem Ferah şarkıları gözdesidir" diye tanımlayan Abat ayrıca, İhsan Oktay Anar ile Amin Maalouf kitaplarının tutkunuydu. Kendisini iyi bir gözlemci olarak tanımlayan Abat, birçok sivil toplum kuruluşunun üyesiydi.

Cafe