
M. Ali BİRAND
Düşük yoğunlukta bir harekat yaşıyoruz
Şimdi çok kişi aynı soruyu soruyor.
Neden kara harekatı? Hava bombardımanı yetmedi mi? Bu harekatın amacı ne? PKK'yı Kuzey Irak'tan söküp atabilecek miyiz?
Resmi yetkililer nedense bu soruların yanıtlarını vermiyor veya vermek istemiyorlar. Sizler için, tüm resmi ve resmi görevi olmayan uzmanlarla konuşup yanıtları topladım.
Şöyle özetleyebilirim:
1- PKK'nın Türkiye-Kuzey Irak sınırı boyunca yüzlerce küçük mağaraları, sığınma noktaları ve küçük dahi olsa onlarca kampı var. Bu yerlerde yiyecek, cephane ve insan saklıyor. Özellikle şu sıralarda- karlar erirken- Türkiye'de ilkbahardan itibaren başlatmayı planladıkları terör girişimlerinde kullanacakları adamlarını buralarda bekletmekte, hatta her gece görünmeden teker teker, bir mağaradan öbürüne atlatarak Türkiye'ye sızmaları için hazırlamaktaydı.
2- İşte Türkiye, kara harekatıyla, ilkbahardaki PKK girişimlerini şimdiden bozmayı, sınıra yaklaşmış grupları geri püskürtmeyi, belirli oranda zaman kazanmayı amaçlıyor.
(Hava harekatıyla bu mağara ve kamplar belirli bir oranda vurulabilmişti. Unutmayalım ki, Hava operasyonlarının etkinliği sınırlıdır. Kara harekatı olmadan bir bölgenin temizlenmesi imkansızdır.)
3- Harekata 3 bin civarında özel kuvvet ve 2-3 bin civarında da destek birliklerinin katıldığı tahmin ediliyor. Bu kadarlık bir askerle gerçekleştirilen harekat düşük yoğunlukta bir harekat olarak nitelendiriliyor ve hedefinin PKK'yı tümüyle Kuzey Irak'tan söküp atmak olmadığı- olamayacağı biliniyor. Buna (preventive) önleyici harekat demek daha doğru olur.
4- Harekata katılan birliklerin görevi, belirli nokta hedefleri vurmaktır. Yani özellikle havadan görünemeyen veya vurulamayan mağara ve sığınakları yok etmek, önceden saptadıkları küçüklü büyüklü kamp alanlarını ve cephaneyi imha etmek.
5- Bu harekat 1995'deki gibi 40 bin askerin katılıdığı ve yüksek ateş gücünün kullanıldığı bir harekat değildir. 1995'te TSK, Türk-Irak sınırındaki dağlık bölgenin ötesindeki ovaya inmiş ve sınıra geçen tüm yolları boylu boyunca kontrolü altına almış, ancak bir süre sonra geri çekilmişti. Bugün, hem ABD ile yapılan anlaşma, hem de bölgenin gerçekleri – Barzani'nin tepkisi- 1995 yılındakine benzer bir harekatın gerçekleştirilmesini imkansız kılmaktadır.
6- SONUÇ olarak, bu harekatın 1-2 hafta sürebileceği, birliklerin havadan indirme, karadan sınırı aşma yoluyla bölgeyi büyük oranda temizleyeceğini ve belirli noktalardan bir daha çıkmayacak şekilde oralara yerleşeceğini söyleyebiliriz. Bu harekatın sonucunda, PKK belki Kuzey Irak'tan çıkarılamayacak, ancak hazırladığı ilkbahar operasyonu büyük darbe yiyecektir.
Ama bölgede henüz bir kıpırdanma olmadı.
En azından şimdilik öyle görünüyor.
Artık çağrıların eskisi gibi etkili olmaması PKK'nın prestijinin ne oranda düştüğünü de gösteriyor. Bundan önceki gösterilere katılanların sayısı, yaş düzeyi de , terör örgütünün nasıl zayıfladığının çok açık bir işaretidir.
Bu gelişmeyi iyi okumamız ve iyi değerlendirmemiz gerekiyor.
PKK'nın terör girişimlerinin bölge halkını rahatsız ettiği, artık eskisi gibi istediği anda insanları sokaklara dökemediği ortada. PKK'ya terör örgütü gözüyle bakanların sayısı giderek artıyor.
Sadece içerde değil, Uluslararası kamu oyunda da PKK ile terör açıkça özdeşleştiriliyor. Daha öncelerdeki gibi destek bulamıyor.
İşte bu açılardan baktığımız zaman, şu anda yapılan kara harekatının sonrası daha da büyük önem kazanıyor. Zira, sahada zayıflatılan PKK'nın bölge halkından koparılması daha kolaylaşacaktır.
Yeter ki, Türkiye artık kıpırdayabilsin.
Yeter ki, bu gerçekleri hem bizler görebilelim, hem de DTP görebilsin.
Yarın, bu harekatın yönetimine ve Uluslararası tepkilerine değinmek istiyorum. Zira o alanda da son derece olumlu gelişmeler yaşanıyor.
(Bu yazı, Posta Gazetesinde ve aynı gün Hürriyet Gazetesinin tüm dış yayınlarında, Hürriyet internet sitesinde (www.hurriyetim.com.tr) Milliyet internet sitesinde (www.milliyet.com.tr) ve Daily News ekibi tarafından tercüme edildikten sonra hem ana gazetede, hem de Daily News internet sitesinde (www.turkishdailynews.com) yayınlanmaktadır. )
mabirand@e-kolay.net

Cafe