Anayasa Mahkemesi'ndeki süreç başladı
Kritik dosya raportörde
Başkan Kılıç, türban yasağını kaldıran düzenlemeyle ilgili başvuruyu, bekletmeden raportöre gönderdi
ANKARA Milliyet
Üniversitelerde türban yasağını kaldırma amacıyla yapılan anayasa değişikliklerinin yok sayılması ya da iptal edilmesi istemiyle CHP ve DSP milletvekilleri ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in önceki gün açtıkları davada süreç başladı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, dosyayı, görüş bildirmesi için önceki gün raportöre verdiği öğrenildi.
Daha önce raportörün, başvuruyla ilgili görüşünün yer alacağı, bağlayıcılığı bulunmayan rapor, Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacak. Yüksek Mahkeme, üyelerin raporu incelemesinin ardından Kılıç'ın belirleyeceği bir günde toplanarak kararını açıklayacak.
Liberal görüşlü raportör
Üniversitelerdeki türban yasağının kalıcılığı konusunda kritik öneme sahip davanın raportörünün, aynı zamanda Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Osman Can olduğu öğrenildi.Liberal görüşleriyle tanınan Can, son olarak cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik anayasa değişiklikleriyle ilgili dosyada görev yaptı.
Can, değişikliklerin iptalini isteyen CHP'nin açtığı davanın usul yönünden reddi yönünde görüş bildirdi. Can, DEHAP'ın kapatılması istemiyle açılan davada ise "kapatılmasın" görüşünü bildirmişti.
Makalelerinde, cumhurbaşkanın 367 milletvekilinin katıldığı oturumla seçilmesi gerektiği yönündeki görüşe karşı çıkan Can, zorunlu askerliği reddeden vicdani retçilerin tavrını ise anayasal hak olarak yorumluyor. Can, AKP'nin hazırladığı türban serbestisi öngören anayasa taslağında, darbe dönemi düzenlemelerinin korunmasını da eleştirdi. Can, Şemdinli davasını açan Savcı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihracını da "AB rüyasının sonu" olarak yorumladı.

Cafe