Gündem 2016 Torba Yasa çıktı mı?

2016 Torba Yasa çıktı mı?

23.03.2016 - 14:14 | Son Güncellenme:

Torba Yasa çıktı mı? bugünlerde merak edilen sorular arasında. Hükümetin seçim vaatleri kapsamında hazırlanan yeni torba yasayı neler kapsıyor. Milyonları ilgilendiren tasarı Meclis'e sevkedildi. İşte torba yasa ile ilgili detaylar...

2016 Torba Yasa çıktı mı

Hükümetin seçim vaatleri kapsamında hazırlanan yeni torba yasa bu günlerde herkes tarafından merak ediliyor. Seçim vaatlerinin 2. aşaması olan yeni torba yasa neleri kapsıyor? Çeşitli alanlarda yeni düzenlemeleri kapsıyan Torba yasada girişimci gençlere de gelir vergisi muafiyetinden, emniyet teşkilatı ile ilgili yeni düzenlemelere kadar geniş bir alanı kapsıyor. İşte detaylar...

Haberin Devamı

Milyonları ilgilendiren tasarı Meclis'te

Hükümet torba tasarıyı Meclis'e sevk etti. Tasarıya göre;

*Geri dönüşüme dahil oalcak imar mevzuatına aykırı yapılara da elektrik su bağlanması öngörülüyor.

*Tasarıda gençlerin genel sağlık sigortası ile ilgili prim borçlarının silinmesi öngörülüyor.

*Zorunlu trafik sigortasına yönelik düzenlemeler de yer alıyor.

*Kanal İstanbul ile ilgili proje de yer alıyor.

Hükümet seçim beyannamesinde yer alan vaatlerini birbir hayata geçiriyor. Son olarak hazırlanan yeni torba tasarıyla da reformların yüzde 55'i, vaatlerin de yüzde 98'i gerçekleştirilmiş olacak. Meclis'e sevk hazırlığı yapılan tasarı ile gençlere sevindirici bir haber geliyor. Üniversiteyi kazanamayan ya da çalışmayan gençlerin ödemesi gereken Genel sağlık Sigortası (GSS) prim borçları, torba yasayla silinecek.

Haberin Devamı

5 MİLYON GENÇ VAR

Tasarıyla, 18-29 yaş arasındaki 5 milyon gencin 9 milyar liralık GSS prim borcu sıfırlanacak. GSS primleri ile ilgili bürokratik aksaklıklar tamamen ortadan kaldırılırken, gelir testi konusunda yaşanan sıkıntılar da bitecek. Torba ile 65 yaş üstü olup yaşlılık aylığı alanlar için hanehalkı geliri kriteri de kaldırılacak. Ayrıca meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversitelerde zorunlu staj yapanlara asgari ücretin 3'te 1'i oranında maaş bağlanacak. Takvim'deki habere göre, çıraklık zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Terörizmin finansmanıyla mücadelenin daha iyi yapılması için şirketlere kayyum atanabilecek. İşte torba yasa da yer alan bazı düzenlemeler...

STAJYERE 433 TL MAAŞ

* Meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversitede okuyan öğrenciler staja özendirilecek. Stajyer öğrencilere asgari ücretin 3'te 1'i oranında yani yaklaşık 433 TL ücret verilecek. Bu ücretin bir kısmını devlet, bir bölümünü de işveren karşılayacak. Staj yapan öğrencilerin tamamı sigortalı yapılacak ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak.

* Zorunlu eğitimin dışında olan çıraklık eğitimi, bu kapsama dahil edilecek. 13-14 yaşındaki bir çocuk, bir taraftan çıraklık eğitimine başlarken diğer yandan liseye gidecek. Usta-çırak ilişkisi yeniden kurulmaya çalışılacak.

Haberin Devamı

* Kaçak yapılara, kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi ve ilgili ev sahibinin muvafakat vermesi kaydıyla, elektrik ve su bağlanacak. Bir taraftan kentsel dönüşüm hızlandırılırken, kaçak yapılarda oturanların mağduriyeti de giderilecek.

YAŞLILIK AYLIĞINA KESİNTİ YOK


65 yaş üzerinde olup da ihtiyaç sahibi olanlara yaşlılık aylığı bağlayan hükümet, burada gündeme gelen kesintilere son verecek. Maaşın bağlanması için kıstas, hanedeki kişi başına düşen aylık tutarının asgari ücretin 3'te 1'inden az olmasıydı. Yeni düzenleme ile bunda değişikliğe gidilecek. Hanehalkının geliri dikkate alınmayacak. Böylece hane içindeki bir kişinin işe başlaması veya bir şekilde hanehalkı gelirinin artması gibi sebeplerle yaşlılık aylığında kesinti yapılamayacak.

Yazarlar