Ekonomi 2018 bizim yılımız olacak

2018 bizim yılımız olacak

24.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sıkıntılı yılları geride bırakmaya çalışan turizm sektöründe Avrupalı turistin dönüşü heyecan yarattı. Yeni yıla ‘Avrupa’ moraliyle başlayan sektörün 2018 beklentisi pozitif

2018 bizim yılımız olacak

Son üç yıldır darboğazdan geçen turizm sektöründe kişi sayısındaki artışa rağmen fiyatlardaki düşüş devam ediyor. Ancak 2017 sonu itibariyle başlayan hareketlilik sektörde heyecan oluşturdu. Yeni yıla moralle başlayan turizmcilerin 2018 beklentisi pozitif. Avrupa’dan Türkiye’ye dönüş sinyalleri güçlenirken, yeni pazarlarda da Türkiye talebi artıyor.

Haberin Devamı

2017 verilerine göre toplamda yılı 32 milyon turistle kapatmayı öngördüklerini belirten Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, özellikle Avrupalı turistten önemli dönüşler alınabileceğini söyledi.

Avrupa pazarlarındaki ‘kan kaybı’nın turizmde yaşanan sıkıntının ana sebebi olduğunu hatırlatan Bayındır, “Almanya, İngiltere, Hollanda gibi Türkiye’nin en büyük turizm pazarlarında geri dönüş sinyalleri güçlendi. İngiltere’de 2018’e yönelik Türkiye rezervasyonlarındaki artış, fiyat kaynaklı olsa da, yüzde 80’i buldu. En son Hollanda Utrecht Fuarı’nda da Hollanda pazarından benzer bir işaret aldık. Hollanda basınında çıkan yorumlarda ‘Hollandalılar Türkiye’yi özledi’ şeklinde ifadeler yer aldı. Almanya’dan rezervasyonlarda da yüzde 40’a varan oranlarda artış var” diye konuştu.

Haberin Devamı

2018 bizim yılımız olacak
İran’ın önemli bir pazar olduğunu ve gelen turist sayısının 2.5 milyona yaklaştığını belirten Bayındır, 2016’ya göre yüzde 50 artış sağlandığını söyledi.

Çin için altyapı

Ortadoğu pazarının da önemini korumaya devam edeceğini kaydeden Bayındır, yeni pazarlara özel çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı. Bayındır, “Türkiye’nin mutlaka Hindistan, Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerine açılması lazım. Ama havayoluyla ulaşımda ciddi kapasite sorunu var. Bütün Çin Türkiye’ye gelmek istese senede 300 bin kişi gelebilir. Çin’i iyi öğrendik, mesela Çinliler yanlarında para taşımıyor. Ancak Türkiye’deki bankalarda onların kredi kartları altyapısı yok. Başta altyapı sorunlarını çözmeliyiz” dedi.

Türkiye’yi istiyorlar

Timur Bayındır, yurtdışındaki tur operatörlerinin de uzun zamandır Türkiye’ye gelmek istediklerini anlatırken, “Burada fiyat uygun, iyi kazanıyorlar. İspanya’da, Yunanistan’da kazanacaklarından çok daha iyisini kazanıyorlar” ifadesini kullandı.
Rusya’nın turist sayısı açısından ana pazar olduğunu aktaran Bayındır, 2016 ilk 11 ayında 822 bin Rus turist gelirken, 2017 ilk 11 ayında bu sayının 4 milyon 647 bine yükseldiğini dile getirdi. Bayındır, “2018 yılında da Rusya’dan gelecek turist sayısında seyrin istikrarlı olarak artacağını, ancak Türkiye’nin ürün olarak ‘deniz-kum-güneş’in yanında Karadeniz’de kruvaziyer, sağlık, termal, kongre ve kültür gibi turizm alanlarını pazarda geliştirmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Fiyatları ‘kongre’ yükseltir

2016 yılını oldukça kötü geçiren sektör 2017’de kişi sayısında önemli bir atılım yaptı fakat fiyatlar oldukça düştü. 32 milyon turiste rağmen turizm gelirlerinin 20 milyar doları geçmeyeceğini anlatan Timur Bayındır, “Türkiye otellerinde ortalama doluluk yüzde 18 artarak yüzde 60.2 oldu. Ancak ortalama günlük satılan oda fiyatları hala çok düşük. Ortalama oda fiyatı 2011’de 152.2 euro iken, 2017’de 76 euro oldu. Fiyatları bir anda yükseltmemiz zor ama yükselmeye başlaması lazım. Bunun için en önemli unsur ise kruvaziyer ve kongre turizminin yeniden başlaması” dedi.