Ankara 2019 Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmeleri

2019 Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmeleri

02.11.2018 - 20:03 | Son Güncellenme:

.

2019 Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmeleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2019 Merkezi Yönetim bütçe görüşmelerine katıldı ve milletvekillerinin sorularını cevapladı.
Dönmez, elektrikte kayıp kaçak konusuna değinerek, "Anayasa Mahkemesi reddi yönünde karar verdi. Teknik ve teknik olamayan kayıplar asli maliyet unsurudur. Bunu oradan almadığınızda kim karşılayacak? Hazine ödediğinde herkese yansıyacak. Dün de böyleydi, Avrupa’da da böyle, Amerika’da da böyle. Azaltılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Altyapıyı iyileştirdiğiniz sürece teknik kayıplar azalıyor. Ortalama yüzde 22’lerden yüzde 14’lere getirdik" ifadelerini kullandı.
Dönmez, Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına ilişkin olarak, "Sondaj çalışmaları başladı. Riskli bölge değil, herhangi bir taciz, tehdit söz konusu değil. Deniz Kuvvetlerimiz çalışmalara nezaret edecek. Barbaros Hayrettin Paşa Kıbrıs’ın güneyinde çalışmalarına devam ediyor. Şu anda Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisinin yaptığı çalışma TPAO’nun kendisine verdiği ruhsat çerçevesindedir. İkinci geminin bağlantısını yaptık. Bu gemiler ortalama derinliğe bağlı olarak yılda iki sondaj yapabiliyorlar" şeklinde konuştu.
Yerli kaynaklara dayalı elektrik üretiminin bu yıl yüzde 50 civarında olduğunu belirten Dönmez, "2023 yılında yüzde 60’lara çıkartmaktır. Yerli kömüre öncelik veriyoruz" diye konuştu.
Madenlerde iş kazalarına değinen Dönmez, "Son on yılın ölümlü iş kazasında ölüm ortalama 125 kişi. 2018 itibariyle 27" dedi.