Aydın 207 Yıllık Kalem İşlemeli Cami İbadete Açılacak

207 Yıllık Kalem İşlemeli Cami İbadete Açılacak

08.08.2018 - 11:17 | Son Güncellenme:

Aydın'ın Kuyucak ilçesinde 1811 yılında yaptırılan ve süslemeleriyle dikkati çeken Kayran Camisi'nde restorasyon çalışmalarına başlandı Dönemin ustalarınca duvara kalem işi süslemelerle nakşedilen çiçek motifleri, selvi ağaçları, gül demetleri, kabe, mızrak, tüfek, kandil ve saat sembolleri ilk günkü doğallığını koruyor İzmir Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Karabayram: "Cami orijinal görünümünden çok şey kaybetmemiş ama zamanla iklimsel koşullardan olumsuz etkilenmiş. Şu anda restorasyon ve iyileştirme çalışmaları yapılıyor"

207 Yıllık Kalem İşlemeli Cami İbadete Açılacak

AYDIN (AA) - FERDİ UZUN - Aydın'da, ahşap malzeme tekniğiyle 1811 yılında yapılan ve içerisindeki süslemeleri hala canlılığını koruyan Kayran Camisi, restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılacak.

Haberin Devamı

Kuyucak ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Kayran Mahallesi'nde bulunan 207 yıllık Kayran Camisi, 1991 yılına kadar ibadete açık kaldı.

Minaresi yıllar içinde yıkılan, alt ve üst iki bölümden oluşan, ahşap direkleri ile tavanıyla yıllara meydan okuyan caminin taş duvarlarındaki işlemeler hala canlılığını koruyor.

Caminin iç bölümünde yer alan taş örgü süsleme ve bezemelerde kök boya ile çiçek motifleri, selvi ağaçları, gül demetleri, kabe ile cami motiflerinin yanı sıra sancak, mızrak, tüfek, kandil ve saat sembolleri yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aydın Valiliğinin girişimleriyle restore edilecek caminin gelecek yıl ibadete açılması bekleniyor.

İzmir Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin restorasyon ihalesinin yapıldığını ve yıl sonuna kadar çalışmaların yüzde 80'inin tamamlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Caminin kadınlar ve erkekler bölümü şeklinde iki kısma ayrıldığını aktaran Karabayram, şunları dile getirdi:

"Cami orijinal görünümünden çok şey kaybetmemiş ama zamanla iklimsel koşullardan olumsuz etkilenmiş. Şu anda restorasyon ve iyileştirme çalışmaları yapılıyor. Bezemelerin birçoğunda bitki görüyoruz. Doğanın o sadeliği ve güzelliği camiye nakşedilmiş. Minare de zaman içerisinde yıkılmış, tekrar inşa edilmesi gerekiyor. İnşallah minareden Allah'u ekber sedaları yükselecek."

Caminin Osmanlı sancağına sahip olduğunu hatırlatan Karabayram, bu özelliğinin de ibadethaneyi önemli hale getirdiğine işaret etti.

Karabayram, uzun süre mahalle muhtarı Abdullah Kanyılmaz tarafından muhafaza edilen sancağı koruma altına aldıklarını sözlerine ekledi.

Kanyılmaz da Osmanlı sancağına mahalle olarak sahip çıktıklarını belirterek, "O bizim namusumuzdur. Dedelerimiz bu sancağı kazanmış. Cami restore edildikten sonra sancağı yeniden camimize bırakacağız." diye konuştu.

Yazarlar