Dünya 210 kilometre ile vurdu

210 kilometre ile vurdu

27.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dördüncü kategoriye yükselen Harvey Kasırgası saatte 210 kilometre hızla Teksas kıyılarını vurdu. 10 kişi yaralandı, 250 bin kişi elektriksiz kaldı. Trump doğal afet bildirisi imzaladı

210 kilometre ile vurdu

ABD kıyıları 2005 yılında bin 245 kişinin hayatına mal olan Katrina’dan sonra dün son 12 yılın en şiddetli kasırgası ile karşılaştı. Harvey Kasırgası, dün gece Teksas kıyılarını tam 210 kilometre hızla vurmaya başladı. Dördüncü kategorideki kasırganın vereceği zarar için ABD Başkanı Donald Trump bölgeye federal yardım yapılması için “doğal afet bildirisi” imzaladı.

Haberin Devamı

‘Kolunuza ad yazın’

Teksas’ı 50 yıldan beri vuran en şiddetli kasarga olan Harvey, önlemlerin çok önceden alınması sayesinde can kaybına neden olmadı. Sadece çöken bir ev ve çevresinde bulunan 10 kişi şiddetli fırtına sırasında hafif şekilde yaralandı.

250 binden fazla kişiyi elektriksiz bırakan kasırga yüzünden onbinlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda bıraktı. Teksas’ta Corpus Christie’den Galveston Adası’nın batısına uzanan 7 ilçenin birçok bölgesinde yaşayan on binlerce kişi için zorunlu tahliye kararının ardından yüz binlerce kişi araçlarıyla evlerinden daha yüksek bölgelere ulaşabilmek amacıyla yollarda uzun araç kuyruklarına neden oldu. Bölgeyi terk etmek istemeyen vatandaşların ise ölmeleri halinde kimlik teşhisi için kalıcı bir kalemle kollarına ad ve soy adlarını yazmaları istendi.

Haberin Devamı

210 kilometre ile vurdu

Zarar 40 milyar dolar

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Harvey kasırgasının Teksas kıyılarına ulaşmasından 3 saat sonra ise rüzgarın saatteki hızının 210 kilometreden 200 kilometreye gerilediğini kaydederek kasırganın alarm derecesini “dördüncü kategori”den “üçüncü kategori”ye düşürdü. Merkez ayrıca, kıyı bölgelerinde yaşamı durma noktasına getiren kasırganın getireceği yağmurların iç kesimlere doğru 161 kilometrenin üzerinde bir alanı sular altında bırakabileceğini belirtti.

Kasırga sebebiyle Corpus Christie, Houston ve Galveston limanları kapatıldı. Kimya fabrikaları ve petrol rafinerilerinin bulunduğu yerde de etkili olacağı belirtilen kasırganın bölgedeki petrol rafinerilerine zarar vermesi veya Colonial boru hattının devre dışı kalması durumunda, Körfez petrolüne bağımlı olan ülkenin diğer bölgelerine petrol sevkiyatının olumsuz etkilenme riski bulunuyor. Üç gündür bölgedeki vatandaşlara uyarılar yapan yetkililer, kasırganın 5625 bin kilometrekarelik bir alanda etkili olabileceği uyarısında bulunması, alışveriş çılgınlığına da neden oldu. Bölge halkı evlerine gıda stoğu yapmak için süpermarketleri adeta yağmaladı. Rafların neredeyse tamamı boşaldı.

Bu arada kasırganın etkisini düşürmesine rağmen 40 milyar dolar civarında bir hasara neden olacağı ifade edildi.