Ege 23. günde mutlu son

23. günde mutlu son

04.08.2017 - 04:18 | Son Güncellenme:

İZDENİZ A.Ş. ile Türkiye Denizciler Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. İşçiler, yüzde 28-30 zam alacak. Vapurlar, dün 15.00 itibariyle sefere başladı. Vatandaşın çektiği işkence sona erdi

23. günde mutlu son

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ A.Ş. ile Türkiye Denizciler Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. Sözleşmenin dün sabah saatlerinde imzalanmasının ardından 12 Temmuz’da başlayan grev sona erdi. Dün saat 15.00’ten itibaren de vapur seferleri yeniden başladı. Böylece, İzmir’de deniz yolunun kullanılmamasından dolayı yaşanan trafik sıkışıklığı ve vatandaşın çektiği eziyet son buldu.

Haberin Devamı

İZDENİZ Genel Müdürlüğü, iç körfezdeki seferlerin normal tarifeyle devam edeceğini, Yassıcaada seferlerinin Salı gününden, Foça ve Urla seferlerinin ise önümüzdeki hafta sonundan itibaren başlayacağını duyurdu. İmzalanan toplu iş sözleşmesine göre, İZDENİZ bünyesindeki kara personelinin maaşına yüzde 12 oranında zam yapılacak. Filosunu yenileyen İZDENİZ’in Uluslararası Gemi Sicili’ne kaydolması sonrası elde edilen Gelir Vergisi muafiyetiyle birlikte maaşları yüzde 25 oranında artan gemi adamı statüsündeki personel için kabul edilen zam oranı ise yüzde 5 oldu.

‘Hayırlı olsun’

İşçilerin grevinin, 23. günde anlaşma sağlanmasıyla sona erdiğini belirten Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, “Grev sonuçlanmıştır. İzmir halkına, çalışan arkadaşlara hayırlı olsun. Ulaşımı kilitlemiştik. İzmir halkı da rahatlayacak. Grev sonucunda karada ve denizde çalışan işçilerimizin haklarında iyileştirmeler yapıldı. Memnun bir şekilde masadan ayrılıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Ciddi iyileştirme’

Denizde çalışanın cebine ortalama yüzde 28, karada ise yüzde 20 oranında bir pay gireceğini vurgulayan Pekdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücret düzeyinde çalışan arkadaşlarımızın maaşlarında da ciddi anlamda iyileştirmeler yaptık. 4 yılını tamamlayan 2. skaladaki düşük ücretli çalışan arkadaşımız 1. skalaya geçiyor. 1 ve 2. skala, yani eski ile yeni işçi arasında ortalama net her yerde olduğu gibi 10 lira civarında ücret farkı var. Bu da ayda 300 liraya tekabül ediyor. Bu, bizim uyuşmazlıkla ilgili temel hususlardan, bizi greve götüren sebeplerden birisiydi. Bu hakkı elde ettik. Bu bence yeni bir toplu sözleşme yapmış kadar önemliydi. Bu grevin çözümünde bize katkısı olan Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay başta olmak üzere CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’ya teşekkür ederim. Uluslararası Gemi Sicili’ne geçtiğimizden dolayı yüzde 22 civarında net bir ücret elde etmiştik. Buna 5-6 puan daha ilave ettik. İlave sosyal haklarla beraber yüzde 28 ile 30 arasında ilave ücret olacak. Ciddi anlamda bir iyileştirme yaptık” dedi.

Haberin Devamı

‘Fatura 4.5 milyon lira’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İzmir’de biten vapur grevinin vatandaşlara haksızlık olduğunu söyledi. Dağ, “Büyükşehir Belediyesi’nin kamu yararı gözeterek ve vatandaşa hizmet etmesi amacıyla kurduğu işletmelerinin günümüzde geldiği nokta, tamamen yönetimsel fiyasko olarak değerlendirilecek türdedir” dedi. İşletmenin grevden kaynaklı zararının yaklaşık olarak 4.5 milyon lira olduğunu belirten Dağ, şunları söyledi: “Çalışanlar tarafından istenen zammın 12 aylık maliyeti, 960 bin lira ve istenilen rakam belediyenin diğer işletmeleriyle aynı oranda. Bunlar diyalog ile çalışanların menfaatleri gözetilerek çözülebilecek hususlar iken yaşananlar ortada.”

23. günde mutlu son