Dünya 23 yıl sonra bile acılar hala taze...

23 yıl sonra bile acılar hala taze...

12.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 23. yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, Potoçari’deki eski akü fabrikasında düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Srebrenitsa soykırımının her geçen gün daha fazla inkar edilmesine artık tepki gösterilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

23 yıl sonra bile acılar hala taze...

Bununla birlikte kimlik tespiti yapılan 35 kurban daha Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi. Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı, dünkü cenaze törenin ardından 6 bin 610’a yükseldi.

Haberin Devamı

Temmuz 1995’te sadece birkaç gün içerisinde 8 binden fazla çocuğun, yaşlının ve kadının katledilip toplu mezarlara gömüldüğünü anımsatan Boşnak lider, “normal bir insanın 20. yüzyılda Avrupa’nın orta yerinde böylesine korkunç bir suç işlenmesini zor anlayabileceğini” söyledi.

Uluslararası Savaş Suçları Mekanizması Genel Sekreteri Olufemi Elias da kurum olarak 1995’teki korkunç olayların unutulmaması ve inkar edilmemesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

‘Mücadele edeceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Srebrenitsa soykırımıyla ilgili mesajında, “23 yıl önce Avrupa’nın gözü önünde yaşanan, tarihin en utanç verici hadiselerinden biri olarak gördüğüm Srebrenitsa soykırımında şehit olan Bosnalı kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu tür insanlık suçlarının tekrarlanmaması için hep birlikte mücadele edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Anma törenine Türkiye’den Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanı sıra AK Partili ve CHP’li milletvekilleri katıldı.

Soykırımın 23. yıl dönümü vesilesiyle AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ortak açıklama yayımladı. Srebrenitsa soykırımının “modern Avrupa’nın ve insanlık tarihinin en karanlık anlarından biri” olduğu belirtilen açıklamada, soykırımda yaşamını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dilendi.

23 yıl sonra bile acılar hala taze...

Srebrenitsa’da ne oldu?

Bosna Hersek’teki Srebrenitsa’nın, 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Yazarlar