Ekonomi 250 milyon TL’lik ‘ilaç’ gibi fon

250 milyon TL’lik ‘ilaç’ gibi fon

20.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Buba Ventures Başkanı Bilgör, “Türkiye’de açık gördüğümüz sağlık, ilaç ve tıbbi cihaz alanında yeni bir fon kuruyoruz. Sağlık fonumuzun büyüklüğü 250 milyon TL” dedi

250 milyon TL’lik ‘ilaç’ gibi fon

Boğaziçi Üniversitesi mezunları tarafından kurulan girişimcilik ekosistemine hizmet veren Buba Ventures, yeni fon için kolları sıvadı. Buba Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Timuçin Bilgör, dijital dönüşüm ve tekno kobiler yaratmak için bir melek yatırım ağı olarak kurulduklarını belirterek, “Ama sonra girişim sermayesi yatırım fonları kurup girişimlerin yatırımla buluşmasındaki süreci tamamlamakla ilgili çalışmalar başlattık. Bu amaçla da Bosphorist Yatırım Fonu’nu kurduk. BCB Counselling, Buba Investors Club ve şimdi de yeni açılan Buba Campus ile hem girişimciye hem de yatırımcıya ihtiyaçları doğrultusunda destek veriyoruz” dedi

Haberin Devamı

Buba Ventures olarak yatırım yaptıkları alanlar arasında yapay zeka, tarım, nesnelerin interneti ve biyoteknolojinin bulunduğunu dile getiren Bilgör, açık gördükleri sağlık, ilaç ve tıbbi cihaz alanında ise yeni bir fon kurduklarını açıkladı.

Timuçin Bilgör, Türkiye’de en büyük cari açığın bu alanlarda olduğunu vurgulayarak, “Bu alanda her yıl 6 milyar dolarlık cari açık var. Yerli ürünlerin artması gerekiyor. Sağlık fonumuzun büyüklüğü 250 milyon TL. Gerek ilaç teknolojisi, gerekse firmaların desteklenmesi için büyük fonlar kurulması gerekiyor. Bu alanda çok büyük açık var. Eylül başında fonumuzu aktif hale getireceğiz” bilgisini verdi.

10 yıllık süre

Sağlık ve ilaç alanındaki geliştirme ve inovasyonların çok daha fazla zaman ve bütçe gerektirdiğine dikkat çeken Bilgör, “Biz de bu nedenle fonu 10 yıllık kurduk. Hem zaman hem de para olarak şirketlere kaynak sağlayacak yeni bir yapı olarak başlattık. TÜBİTAK onayı alındı, şimdi Hazine’den onay bekliyoruz. Şu ana kadar bize bu alanda 150’ye yakın başvuru var. Aralarından seçip yatırım yapacağız. Tamamen yerli şirketler odağımızda olacak. İlaç ve medikal cihazlarının çoğunu ithal ediyoruz. Bayağı bir girişime bu alanda yatırım yapacağız gibi görünüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tekno kobi yolda

Bilgör, kobiler için yeni bir oluşum yaptıklarını da belirterek, “İlk kez Türkonfend ve Türkiye’nin ilk iş bankalarından biriyle tekno kobilerle kobileri bir araya getirerek, kobilerin dijital dönüşümünün sağlanacağı, birlikte yol alabilecekleri bir dijital dönüşüm merkezi kurduk.Birer tekno kobi olabilirler” dedi.

250 milyon TL’lik ‘ilaç’ gibi fon
Finansman ve yönetim desteği

Bilgör, Bube Ventures olarak girişimlere finansman ve yönetim desteği sağladıklarını dile getirerek, destek oldukları girişimlerin katma değer yaratan şirketlere dönüşürken onlara eşlik eden bir kurum olmayı misyon edindiklerini kaydetti. Timuçin Bilgör, şu ana kadar finansman desteği sağladıkları belli başlı firmaları da Metamorfoz, Online İşler, Kpay, Segmentify şeklinde sıraladı.

İşe dönüşecek girişim artmalı

Haberin Devamı

Timuçin Bilgör, Türkiye’deki girişimci ekosistemini de değerlendirerek, “Girişimci sayısı yeterli ama kaliteli, gerçekten işe dönüşecek girişimi olanların sayısının artması gerekiyor. Biz her aşamada girişimciye destek oluyoruz. Önce fikir aşamasında melek yatırımcı ağıyla, ürünü çıkarınca ara fonlarla, ürün büyüyünce de Tübitak 1514 girişim sermayesi destekleme programı ile destek veriyoruz. Oradan da globale çıkacak bağlantıları yapıyoruz. Buna tren diyoruz. Bu yolculuğu tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.