Bilecik 250 Yıllık Kandil Gecesi Geleneğini Sürdürüyorlar

250 Yıllık Kandil Gecesi Geleneğini Sürdürüyorlar

23.03.2018 - 11:20 | Son Güncellenme:

Bilecik'in Gülümbe köyünde kandil gecelerine yaklaşık 250 yıldır aynı gelenek hakim. Kandillerde erkekler namaz için camiye gittiklerinde evlerde kadınların pişirdiği yemekler kahvehaneye getiriliyor. Yatsı namazından sonra erkekler köy kahvehanesinde hazırlanan yemekleri birlikte yiyor Köy muhtarı Kaya: "Her evde hummalı bir çalışma olur, çünkü yemek hazırlanması gerekiyor. Her evden 5-6 çeşit yemek çıkar. Ayrı ayrı yemekler olur. Kandil gecesinde de kahvehanede hep beraber bu yemekleri yeriz" Köy sakini Çam: "Küçükten beri bunu yapıyoruz. Kuru fasulye, dolma, pilav, patates her şeyi pişirdik"

250 Yıllık Kandil Gecesi Geleneğini Sürdürüyorlar

BİLECİK (AA) - HARUN KAYMAZ - Bilecik merkeze bağlı tarihi 1200'lü yıllara dayanan Gülümbe köyünde, kandil geceleri yaklaşık 250 yıldır değişmeyen gelenek sürdürülüyor.

Haberin Devamı

Köyün erkekleri namaz için camiye gittiklerinde evlerde kadınlar tarafından pişirilen yemekler kahvehaneye getiriliyor. Yatsı namazından sonra erkekler köy kahvehanesinde hazırlanan yemekleri birlikte yiyor.

Gülümbe Köyü Muhtarı Ali Osman Kaya, AA muhabirine, bu geleneği dedelerinden atalarından gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Kandil gecelerinde yemek çıkarılır, yabancılar da isterse gelir. Bayanlar evde yemek yaparlar, erkekler de namazdan sonra gelir bunu afiyetle yer. Her evde hummalı bir çalışma olur, çünkü yemek hazırlanması gerekiyor. Her evden 5-6 çeşit yemek çıkar. Ayrı ayrı yemekler olur. Kandil gecesinde de kahvehanede hep beraber bu yemekleri yeriz. Köyümüzün tarihi 1200'lü yıllara dayanıyor. Gelenek ve göreneklerimizi sürdürmeye çalışıyoruz."

Haberin Devamı

Mutfakta çocuklarıyla yemek pişiren 63 yaşındaki Emine Kaya, bu geleneği asla bırakmayacaklarını söyledi.

Kandillerde kadınların evlerde çeşit çeşit yemek yaptığını aktaran Kaya, "Elimizden ne geliyorsa, evde ne varsa pişiririz. Sonra erkekler camiye çıkar biz de bunları kahvehaneye götürürüz. Gençler, yaşlılar hepsi birlikte yer. Yüzyıllardır geleneklerimiz göreneklerimiz sürüp gidiyor. Bırakalım diyenler oluyor ama biz bırakmayacağız." diye konuştu.

Sobada yemek pişiren 66 yaşındaki Emine Çam ise sabahtan bu yana yemek pişirdiklerini anlatarak, "Küçükten beri bunu yapıyoruz. Kuru fasulye, dolma, pilav, patates her şeyi pişirdik." dedi.

Yazarlar