Tekirdağ 29 Ekim Dünya İnme Günü

29 Ekim Dünya İnme Günü

28.10.2017 - 14:31 | Son Güncellenme:

.

29 Ekim Dünya İnme Günü

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, "29 Ekim Dünya İnme Günü" nedeniyle mesaj yayımladı.

Haberin Devamı

Mesajda, kanın kalpten insan boynunun yan tarafındaki iki büyük damar aracılığıyla beyne taşındığı, inmenin kalp krizi gibi oluştuğu, kan akımının kesilmesi halinde oksijen ve besleyici maddelerin beyne ulaşmadığı, beyin dokusunda hasara yol açan bu durumun da "inme" olarak adlandırıldığı belirtildi.

Damarların iç duvarında depolanan yağın daralmaya ve sertleşmeye yol açtığı vurgulanan mesajda, bazen oluşan kan pıhtısının damarı tıkadığı, bu durumda da kan akımının kesilmesiyle beyinde hasar oluştuğu kaydedildi.

Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivitenin damarlarda yağ birikimine neden olduğuna dikkat çekilen açıklmada şu ifadelere yer verildi:

"Damarlarda yağ birikimi çocukluk çağında dahi başlayabilir. Yaşlanma ile daha da kötüleşir. İnme oluşumunda en önemli risk faktörleri tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivitedir. Bu risk faktörleri yüksek kan şekeri (diyabet), yüksek kan basıncı (hipertansiyon), yüksek kan yağları (hiperlipidemi) gibi ciddi problemlere yol açar.

Haberin Devamı

İnmenin belirtileri genellikle ani gelişen yüz, kol, bacak veya sıklıkla vücudun bir yarısında kuvvet kaybı olur. Bunların dışında aynı bölgelerde uyuşma, bayılma, bilinç bulanıklığı, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük, sebebi bilinmeyen şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengeyi sağlayamamak, bir gözde veya her iki gözde görme kaybı, bilincin tamamen kaybı görülebilir. İnme bulguları olayın beynin hangi bölgesini etkilediğine ve şiddetine bağlıdır.

İnme bulguları olduğu zaman çok şiddetli olmasa dahi en kısa sürede hastaneye gidilmelidir."