Ekonomi ‘3.80’e her atak satış için fırsat

‘3.80’e her atak satış için fırsat

10.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’yle vize krizi piyasaları sarstı. Dolar, euro, altın sert çıktı, borsa düştü. Yerli yatırımcı satışları doların hızını az da olsa kesti. Gerilim bir adım öteye taşınmazsa piyasa rahatlar

‘3.80’e her atak  satış için fırsat

ABD ile yaşanan vize gerginliği sonrası 10-15 dakika 3.80 TL’leri test eden dolar/TL kuru sabah açılışın ardından yeniden 3.70’in altına geriledi. Sert fiyat hareketleri ve aşırı dalgalanmalar kur spekülasyonlarını da beraberinde getiriyor. Gerilimleri tırmandıracak yeni gelişmeler yaşanmadıkça piyasalarda fiyatlar normalleşecektir. Dolar/TL kuru yeniden 3.65-3.62-3.60 sınırına doğru gerileyecektir. Yeni gerginlikler elbette 3.80 değil çok daha üst seviyeleri beraberinde getirebilir.

Haberin Devamı

Fakat Türkiye’nin şu ana kadar yaşamış olduğu bir çok gerginliği geride bıraktığını ve çok düşük hacimlerle yaşanan sert atakların geride kaldığını görüyoruz. Burada piyasaları etkileyecek en önemli gelişme FED’den faiz artışına yönelik gelebilecek açıklamalar olacak gibi görünüyor.

100 bin çok önemli

Gelişmekte olan ülkelerde para çıkışına neden olabilecek her gelişme piyasalara olumsuz yansır. Türkiye’ye özel gelişmeler gerginlikler geçici olduğu için kısa süreli fiyatlamalar olacaktır. Dolar/TL kuru yılsonunu 3.70’in altında kapatabilir. Analistler, kriz çözülene kadar piyasalarda oynaklığın süreceğini ifade ediyor. Euro/TL ise tarihi zirve olan 4.6024’e kadar yükseldikten sonra gerileme kaydetti.

Haberin Devamı

Vize gerginliği sonrası sert satışlarla BIST 100 Endeksi 99.260’a kadar geriledi. Endekste 100 bin seviyesi psikolojik bir destek. Bu nedenle borsa 100 binde tutunma konusunda direnç gösterdi.

2018’in ilk çeyreğine kadar borsa gerginlikler dışındaki gelişmeleri olumlu fiyatlayabilir. Teknik olarak aşağı yöndeki bir seyir ilk çeyrek sonrası başlayabilir. Son çeyrek ve yılsonu bilançoları hisselere yönelimi canlı tutacaktır. Yabancılar kur da yükseldiği için bu seviyeleri alım fırsatı olarak değerlendirebilir.

Merkez Bankası sakin kaldı

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Muray Uysal, kurdaki hareketin geçici bir etki olabileceğini belirtti. Muray Uysal, “Döviz likiditesiyle ilgili bir sorun görmüyoruz” dedi. Uysal, bankalardaki Döviz mevduatlarının son döenmde en yüksek seviyede seyrettigğini dile getirdi. Uysal, TL’nin reel efektif Döviz kuru anlamında hazihazırda zayıf olduğunu ve rekabetçi seviyelerde bulunduğunu ifade etti.

Altın fiyatı zirveyi gördü...

Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik gelişmelerin ardından altının gram fiyatı haftaya hızlı yükselişle başlayarak 155 liraya aşarak tarihi zirve yaptı. Altının gramı öğle saatlerinde önceki kapanışa göre yüzde 2.5 artışla 153 liradan alıcı bulurken, Kapalıçarşı’da çeyrek altın 251 lira, Cumhuriyet altını da 1.023 liradan satılıyor.