Gündem 3 daire ittifak arasında paylaşıldı

3 daire ittifak arasında paylaşıldı

29.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK’da dün başkanvekilliği ve daire başkanlıkları seçimi yapıldı. HSYK seçimine cemaatçilerin karşısında giren Yargıda Birlik Platformu’nun muhafazakâr, sosyal demokrat ve ülkücü eğilimli üyelerine birer daire başkanlığı verildi.

3 daire ittifak arasında paylaşıldı

Yapılan seçim ve atamalardan sonra bakan ve müsteşar dışındaki 20 üyesi değişen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), başkanvekilliği ve daire başkanlıklarına seçim yaptı. Seçime cemaate karşı Yargıda Birlik Platformu adı altında ortak adaylarla giren muhafazakâr, ülkücü ve sosyal demokratlar, daire başkanlıklarını da paylaşarak işbirliğine devam edecekleri mesajı verdiler.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün HSYK Genel Kurul Toplantısı’ndan önce yaptığı açıklamada, “Yapılan seçimler sonucunda demokratik meşruiyeti oldukça yüksek, çoğulcu bir kurul yapısının oluştuğunu” savundu. Yeni kurulun ülkeye, yargı camiasına hayırlı olmasını dileyen Bozdağ, hukukun üstünlüğüne, yargının tarafsız ve bağımsız biçimde görev yapmasına hizmet edeceklerini kaydetti.
Kılıçdaroğlu’na yanıt
Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurulun yapısının tarafsız olmadığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine “Seçimler milletin gözü önünde olan demokratik seçimler. Sayın Cumhurbaşkanımızın atamalarının da Anayasa ve yasaya aykırı olduğunu kimse iddia edemez. Kurulun üye yapısı içerisinde gönül arzu ediyordu ki kadın üyeler çoğunlukta olsun ancak seçimlerde böyle bir sonuç ortaya çıkmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız da öyle zannediyorum ki buradaki kadın eksikliğini görerek iki kadın üye atamıştır. Bunların tamamı yasal, meşru ve doğru atamalardır. Sayın Kılıçdaroğlu, buradaki demokratik meşruiyetin yüksekliğine ve çoğulculuğa baktığı zaman eleştirisinin haksız olduğunu kendisi de görecektir” dedi.
3 eğilim arasında dağılım
HSYK Genel Kurulu’nun ilk toplantısında üyelerin dairelere dağılımı, daire başkanları ve HSYK Başkanvekili seçimi yapıldı. 1. Daire Başkanlığı’na hükümete yakın bir isim olan Halil Koç; 2. Daire Başkanlığı’na sosyal demokrat kanadın önde gelen isimlerinden Mehmet Yılmaz; HSYK Başkanvekilliğine ve 3. Daire Başkanlığı’na ise seçimde en çok oyu alan ve milliyetçi olarak bilinen Metin Yandırmaz seçildi.
Daire başkanlıklarının üç eğilim arasında paylaştırılması Yargıda Birlik Platformu’nun HSYK seçimlerinde olduğu gibi HSYK çalışmalarında da birlikte davranmaya devam edeceği konusunda önemli bir gösterge oldu.
Cemaat azınlıkta kaldı
Buna göre hâkim ve savcıların atama, nakil ve kadro dağıtımlarına karar veren 1. Daire dört hükümet, iki sosyal demokrat ve bir ülkücü kökenli üyeden oluştu. Bu dairede cemaate yakın hiçbir üyenin yer almaması dikkati çekti. Bu dairede sosyal demokrat olarak bilinen ancak Yargıtay’da cemaatten de oy alarak seçilen Yakup Ata yer aldı. Yükselme ve disiplin kararlarını veren 2. Daire’de ise iki hükümete yakın, iki sosyal demokrat ve bir ülkücü kökenli üyeye karşılık cemaate yakın iki üye yer aldı.
Hâkim ve savcılar hakkında mesleğe kabul ve soruşturma-inceleme işlemlerine karar veren 3. Daire’de ise üç hükümete yakın üye ile iki milliyetçi kökenli üyeye karşılık iki cemaate yakın üye yer aldı.
Böylece Yargıda Birlik Platformu, her dairede karar yeter sayısı olan dört üyeyi sağladı. Hükümete yakın üyeler sadece 1. Daire’de dört üyelik aldı. Ancak, burada da İsa Çelik’in her ne kadar, “muhafazakâr” kontenjanından seçilse de milliyetçi görüşleri olduğu bilindiği için bu dairede de hükümetin tam olarak tek başına çoğunluğu sağlamış sayılamayacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

KİMLER HANGİ GÖREVDE?

1. Daire

Başkan: Halil Koç (İdari yargı-muhafazakâr)


Üyeler: Kenan İpek (müsteşar), Yakup Ata (Yargıtay-sosyal demokrat), Mehmet Durgun (adli yargı-ülkücü), Rasim Aytin (avukat-muhafazakâr), Ömür Topaç (adli yargı-sosyal demokrat) İsa Çelik (adli yargı-muhafazakâr)

Yetkisi: Hâkim ve savcıların atama, nakil, kadro dağıtımı işleri.

2. Daire:

Başkan: Mehmet Yılmaz (adli yargı-sosyal demokrat)

Üyeler: Taci Bayhan (Danıştay, sosyal demokrat) Hayriye Şirin Ünsel (avukat-muhafazakâr), Mustafa Kemal Özçelik (Yargıtay-cemaat), Muharrem Özkaya (avukat-muhafazakâr), Ramazan Kaya (adli yargı-milliyetçi) ve Mahmut Şen (idari yargı-cemaat)

Yetkisi: Hâkim ve savcıların yükselme, 1. sınıfa ayrılma, suç, disiplin soruşturma ve kovuşturması hakkında karar verme, bu nedenlerle geçici yetkiyle yer değiştirme ve görevden uzaklaştırma, ihraç etme.

3. Daire

Başkan: Metin Yandırmaz (adli yargı-milliyetçi)


Üyeler: Şaban Işık (Danıştay-cemaat), Ömer Kerkez (Adalet Akademisi-muhafazakâr), Kerim Tosun (Yargıtay-milliyetçi), Aysel Demirel (avukat-muhafazakâr), Ahmet Berberoğlu (idari yargı-cemaat), Turgay Ateş (adli yargı-muhafazakâr).

Yetkisi: Hâkim ve savcı adaylarını mesleğe kabul etme, hâkim ve savcıların görevlerini mevzuata uygun yapıp yapmadıklarını teftiş kuruluna denetletme, hâkim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikâyetleri inceleyip gereğini yapma, hâkim ve savcılar hakkında soruşturma ve inceleme işlemleri için teklifte bulunma, göreve tekrar atanma, meslekten çekilme, görevin sona ermesi hakkında karar verme işlerine bakıyor.