Ekonomi 3 katlı dev tünele 6 teklif verilecek

3 katlı dev tünele 6 teklif verilecek

14.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul trafiğini rahatlatmak  amacıyla hazırlanan 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde etüt, proje ve  mühendislik hizmetleri için 15 Şubat’ta yapılacak ihalede, 6 firma teknik ve mali tekliflerini sunacak.

3 katlı dev tünele 6 teklif verilecek

AA’nın aldığı bilgiye göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde etüt, proje ve mühendislik hizmetleri için 30 Kasım 2016’da yapılan ihalede, teklif veren 7 firmadan 6’sı ön yeterlilik aldı. Söz konusu firmalar, 15 Şubat’ta yapılacak ihalede, teknik ve mali tekliflerini vermek üzere davet edildi.

Dünyada bir ilk

İstanbul Boğazı’nın altından geçecek söz konusu tünelde, tek tüpte hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünelde, orta katta geliş ve gidiş olmak üzere demiryolu, üst ve alt katta da lastik tekerli araç geçişine uygun iki şeritli yol yer alacak.
Büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin birinci ayağı, Avrupa yakasında E-5 aksında İncirli’den başlayan ve İstanbul Boğazı’ndan geçerek Anadolu yakasında Söğütlüçeşme’ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa yakasında TEM otoyolu aksında Hasdal kavşağından başlayan ve İstanbul Boğazı’ndan geçerek Anadolu yakasında Çamlık Kavşağı’na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak.

14 dakikada geçilecek

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapımına başlanmasının ardından 5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle İncirli’den Söğütlüçeşme’ye hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak. Hasdal kavşağından Çamlık kavşağına karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek.