Gündem 30 milyon lale şehre renk verdi

30 milyon lale şehre renk verdi

12.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

10. Uluslararası İstanbul Lale Festivali’nin açılışı, dün Emirgan Korusu’nda yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, laleyi anavatanına geri getirdiklerini söyleyip “600 bin lale ile başlayıp, bu yıl 30 milyona çıkardık” dedi.

30 milyon  lale şehre  renk verdi


Emirgan Korusu’nda dün gerçekleştirilen törene Topbaş’ın yanı sıra Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de katıldı. Törende konuşan Kadir Topbaş, 2005’te 600 bin lale soğanı ile başladıklarını ifade ederek, “Bu yıl 30 milyon lale soğanı İstanbul’u süslüyor. Bu 30 milyonun tamamı yerli, dışarıdan yok. Birileri ithal ediyoruz zannediyor. Lale aynı zamanda aş, iş oldu, istihdam oldu, ekonomi oldu” dedi. Lale soğanlarının Konya ve Silivri’deki köylerde yetiştirildiğini belirten Topbaş, “Şu an 200 çeşit lale üretimi yapabilir hale geldik. Atalarımız bin 500 çeşit lale üretimi yapabiliyormuş. Bu sayıyı yakalamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’de üretilen lalelerin yurtdışına satılması için projeler geliştirdiklerini ifade eden Topbaş, “Yenibosna, Çobançeşme bölgesinde bir araziye lale mezadı olacak bir tesis kurmaya çalışıyoruz” dedi.
Silivri’nin Seymen köyünden Necmettin Eren, kooperatif olarak çalıştıklarını ve laleninin tanesini 0.65 TL’ye sattıklarını ifade etti.