Ankara 37. Geleneksel Kurtdereli Güreşleri

37. Geleneksel Kurtdereli Güreşleri

14.08.2017 - 15:55 | Son Güncellenme:

Güreşlerde 120 teneke ayçiçeği yağı, 20 teneke zeytin yağı ve 10 galon gül suyu kullanıldı

37. Geleneksel Kurtdereli Güreşleri

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'de, bu yıl 37'ncisi yapılan Geleneksel Kurtdereli Güreşleri'nde 120 teneke ayçiçeği yağı, 20 teneke zeytin yağı ve 10 galon gül suyu kullanıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Marmara Bölge Sorumlusu ve Balıkesir Güreş İl Temsilcisi Raşit Ataş, yazılı açıklamasında, yağlanmanın, yağlı güreşin vazgeçilmez unsurlarından birisi olduğu vurguladı.

Ataş, bu yılki güreşlerde 120 teneke ayçiçeği yağı, 20 teneke zeytin yağı ve 10 galon gül suyu kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet öncesinde de pehlivanlarımız yağlanmadan güreşmemiş. Kıspet ve yağ, yağlı güreşin bir parçasıdır. Yağlı güreşi, minderden ayıran özelliği, güreşçilerin tutulamaması, kaymasıdır. Yağlanmak bu bağlamda güreşte çok önemlidir. Yağlanmanın en önemli taraflarından birisi iki güreşçi karışık güreştiğinde künde atarken, kılçık yaparken, yağ kaydığı zaman kendi oyunuyla düşmesi yağın önemini belirginleştirir."

Haberin Devamı

Güreşe çıkacak pehlivanların önce kıspetlerini hiç kuru yer kalmayacak şekilde yağladıklarını anlatan Ataş, "Kıspetlerini giyip meydana gelen pehlivanlar, yağ kazanlarının başına gider ve sağ elle sol omuzlarına, göğüs ve kollarına yağ sürerler. Sonra sol elle sağ omuzlarına, göğüs ve kollarına yağ sürerler. Güreşecek rakipler kazan başında birbirlerinin sırtlarını yağlarlar." ifadelerini kullandı.

Yazarlar