Gündem 4 saatte radyoaktif inceleme yapılamaz

4 saatte radyoaktif inceleme yapılamaz

07.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tehlikeli atık taşıdığı iddia edilen petrol tankeri “Kuito” için Bakanlığın ‘Temiz’ açıklaması çevre mühendislerini kızdırdı. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bozoğlu, “350 metre boyunda, 53 metre genişliğinde bir gemi 4 saatte nasıl incelenir?” dedi

4 saatte radyoaktif inceleme yapılamaz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 3 Şubat’ta kullanım ömrünü doldurması nedeniyle Angola’dan söküm işlemleri için İzmir Aliağa’ya getirilen, çevre mühendislerinin sınır değerin 5 katı radyoaktif madde ve petrol kirliliği içerdiğini ileri sürdükleri Kuito adlı tanker için “temiz” açıklaması yaptı. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ise “350 metre boyunda, 53 metre genişliğinde bir gemi 4 saatte nasıl incelenir?” dedi. Çevre Mühendisleri Odası, Türkiye’ye uzun zamandır gelen en büyük gemi olan Kuito’nun zehirli madde içerdiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve “durdurun bu gemiyi” çağrısı yapmıştı. Angola açıklarından söküm amacıyla Aliğa Gemi Söküm Bölgesi’ne getirilen gemide radyoaktif tehlikeli atık, petrol kirliliği ve karbon külü bulunduğu öne sürüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise Kuito için “temiz” dedi. Kuito’da yapılan ölçümlerde en düşük radyasyon değerinin 5 mikroradyan, en yüksek radyasyon değerinin ise 23 mikroradyan olarak tespit edildiği; bu değerlerin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından verilen 50 mikroradyan sınır değerinin altında olduğu bildirildi.

Tavşan Adası’nda bekletiliyor
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu ise, Aliağa Liman Başkanlığı tarafından Tavşan Adası güneyinde bulunan 7 nolu demirleme mevkisinde bekletilen FPSO Kuito adlı yüzer petrol ürünü depolama gemisi için “350 metre boyunda, 53 metre genişliğinde bir gemi 4 saatte nasıl incelenir? Raporda, ‘Gemide radyasyon, patlayıcı ve parlayıcı madde yok’ deniyor. Geminin içindeki asbeste ilişkin herhangi bir bilgi yok. Geminin sadece 5 metre uzaklıktan çevresini dolaşmışlar. Herhalde turistik gezi yaptılar, 4 saatte radyoaktif inceleme yapılamaz” dedi.

‘İşçiler sökerken patlama olur’
Temiz raporunun sağlıklı olmadığını belirten Bozoğlu, şöyle devam etti:
“Radyan bir açı birimidir. Radyasyon sivert ve röntgenle ölçülür. Asbest ve tehlikeli atık için numune alınıp laboratuvarda inceleme yapılması gerekirdi. Gemi, petrol rafinerisi olarak çalışmış. Dolayısıyla metrelerce uzunlukta bir boru sistemi var. Bu sistemden petrol geçiyor. Geçen petrol tortu oluşturuyor. Sökümde çalışacak işçiler, kaynak ve kesme yaparken kesinlikle bu petrol tortusundan dolayı parlama, patlama olacak. Burada bir tiyatro oynanıyor. Senaryosunu bakanlığın yazdığı, başrolü kaymakamın oynadığı bir trajik komedi. İncelemeyi TAEK’in yapması gerekirken özel ve yetkili olmayan bir şirket yaptı. TAEK, hiçbir kuruma inceleme konusunda yetki veremez. Kaymakam, Türkiye’ye 2-3 milyar dolar gireceği için gemiye engel olamamak gerektiğini söylüyor. Kaymakam, hurda fiyatından bihaber. Yoksa 15 milyon dolar ettiğini bilirdi. Eğer öyle olsaydı 3-5 gemi getirir Türkiye’nin cari açığını kapatırdınız.” Bozoğlu, ayrıca Kuito için Gümrük Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi verdiklerini, Aliağa Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.