Ekonomi 51 TL ile 1 ay

51 TL ile 1 ay

09.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zonguldak’ta 4 kişilik madenci ailesinin aylık gıda harcaması bin 249 lira 35 kuruş olarak hesaplandı. Ailenin 1 ay boyunca barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi ihtiyaçları için geriye kalan para ise, sadece 51 TL

51 TL ile 1 ay

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın yaptığı araştırma, maden işçilerinin iş güvenliği sıkıntıları yanında geçim sıkıntısını da gözler önüne serdi.

Sendinın Mayıs ayında yaptığı ‘Gıda Harcaması’ araştırması, adı facialarla özdeşleşen maden sektöründe çalışan işçilerin ‘hayatla’ imtihanını ortaya koydu. Sendikanın bir çalışan ve iki çocuktan oluşan dört kişilik çekirdek aile araştırmasına göre, bir ailenin Mayıs ayı mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,56 oranında geriledi. Ancak mutfaktaki yıllık artış yüzde 8,40 oldu. Bu artışla aile bütçesine gelen ek yük ise 7 lira olarak hesaplandı. 4 kişilik bir işçi ailenin aylık gıda harcaması bin 249 lira 35 kuruş olarak hesaplandı.

Gıdayı karşılıyor

Haberin Devamı


Araştırmaya göre, Ocak 2016 - Haziran 2016 dönemi için 1300 lira olarak belirlenen asgari ücret 4 kişilik ailenin sadece gıda masrafını karşılıyor. Bu tabloda, ailenin kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarına 51 lira kalıyor.

Ailelerin gıda harici barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşullarının net olarak ortaya çıktığını belirten Sendika Başkanı Ahmet Demirci, “İki çocuk ve karı koca için 51 lira. 51 lira ile 1 ay geçineceksiniz. Nasıl olacak? Geçen yıl Mayıs ayında bir ailenin mutfak harcaması bin 158 lira olarak hesaplanmıştı. Bu yıl bin 249 lira olarak hesaplandı. Geçen yıla göre 90 liralık bir artış var. Asgari ücrete zam geldi ancak gıda fiyatları da yerinde durmadı. Hayat pahalılığı madencilerle birlikte bütün işçilerin belini bükmeye devam ediyor” dedi.
Sınır 3 bin 486 TL

Araştırmaya göre, kırmızı et grubundaki ürünlerin alım gücünde ortalama yüzde 3 oranında gerileme oldu. Bakliyat ve tahıllar grubunda ise, yeşil mercimek başta olmak üzere kuru fasulye, barbunya ve nohut gibi ürünlerde yüzde 3 ila 5 arasında artışlar meydana geldi. Tahıllar grubunda ise, pilavlık baldo pirinç yüzde 4, ekmeklik beyaz un yüzde 10, bulgur yüzde 5, makarna ise yüzde 5 zam gören ürünler oldu.

Mayıs ayında havaların erken ısınmasının da etkisiyle gıda harcamasında sebzede turfanda sera ürünleri olan, domates, taze fasulye, salatalık, patlıcan gibi ürünlerde yüzde 40’ları bulan fiyat düşüşleri oldu. Meyve grubunda da çağla, erik gibi ürünler dışındaki meyvelerde fiyat düşüşleri oldu. Muz bir önceki aya göre yüzde 10, portakal yüzde 5, elma yüzde 10 oranında fiyatları düşen ürünler oldu. Yağlar grubunda da, zeytinyağı yüzde 3, ayçiçek yağı yüzde 2 oranında arttı. Kahvaltılık zeytin fiyatları da bir önceki aya göre yüzde 4 oranında fiyatları artan ürün oldu.

2016 Mayıs ayında asgari ücretle geçinen bir işçi ailenin gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle ‘yoksulluk sınırı’ 3 bin 486 lira oldu.

Yazarlar