Ekonomi FT: Türkiye’nin Fransa’ya yaptırımı ters tepebilir

FT: Türkiye’nin Fransa’ya yaptırımı ters tepebilir

22.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’nın sözde Ermeni soykırımı iddialarının reddini cezalandıracak yasa teklifini gündeme almasının ardından İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, “Fransa Dışişleri Bakanlığı Ankara’ya, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına ve Avrupa Birliği ile anlaşmalarına saygı duymak zorunda olduğunu hatırlattı” diye yazdı.

FT: Türkiye’nin Fransa’ya yaptırımı ters tepebilir

Gazeteye göre, Fransız yetkililer, Türkiye’nin yaptırım kararlarının Türk ekonomisine olumsuz etkisi olabileceğini belirterek, “Bu artık baskı ve meşru lobi çalışmasının ötesinde bir sindirme girişimi oldu. Bu kabul edilemez” iddiasını öne sürdü.

3. büyük yatırımcı
Financial Times, Fransa’nın Türkiye’yi ticari misillemeye yönelmeme konusunda uyardığını da yazdı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yasa teklifi geçerse, Türkiye ve Fransa arasındaki iş ilişkilerinin kötü etkileneceği açıklamalarına işaret eden gazete, “Paris bu gibi tehditlere açıkça yanıt vermekten kaçındı ancak Fransız yetkililer bu tehditlerin ters etki yarattığını söylüyor. Üst düzey bir yetkili ’Bu artık baskı ve meşru lobi çalışmasının ötesinde bir sindirme girişimi oldu. Bu kabul edilemez’ dedi” görüşüne yer verdi. Gazete, Türkiye’deki 3. büyük yabancı yatırımcı olan Fransa’nın Türkiye’de geçen yıl 12 milyar euro yatırımı olduğunu belirtti.